1. משנת 2004 ועד לפני כשנה היה סקטור הנדל"ן אחד הקטרים המובילים שמשכו את השוק כולו כלפי מעלה. כל חברה שדיווחה על עסקה לרכישת קרקע במקום כזה או אחר נהנתה מעליות של עשרות אחוזים במניותיה. בעקבות זאת, צצו להן כפטריות אחרי הגשם גם קרנות נאמנות, שהבטיחו למשקיעים כי ישקיעו במניות נדל"ן שייהנו מהפריחה.
אבל לרוע המזל, מאז חודש יולי לפני כשנה מהוות מניות הנדל"ן שק החבטות של שוק ההון הישראלי. משבר הסאב-פריים בארצות הברית, שהתחיל כמשבר אשראי ביבשת הרחוקה והתפשט ברחבי העולם, גרם גם לצניחת מניות הנדל"ן הישראליות, שרובן המוחלט פועל בעולם הרחב.
כך מדד הנדל"ן 15, שמניותיו עוד מלקקות את הפצעים, רשם ירידה של 56% מאז יולי אשתקד. גלי ההלם של המשבר לא איחרו לבוא ונתנו אותותיהם בכל חברות הנדל"ן, כמעט ללא דיפרנסציה. למרבית הירידות היו אחראיות רוב חברות הנדל"ן הישראליות הפועלות מחוץ לישראל, אך גם מניות של חברות שכל פעילותן היא לוקאלית, ולמעשה אינן מושפעות ישירות מהנעשה מעבר לים, חטפו מכות קשות.
2. 13 קרנות הנאמנות, המשקיעות ברשימה ארוכה של מניות נדל"ן, רשמו כולן תשואות שליליות של עשרות אחוזים מאז תחילת השנה. יתרה מכך, בסיכום הרבעון, מדד נדל"ן 15 - המהווה את מדד הייחוס הקרוב ביותר מבחינת המשקיעים - הצליח לרשום ירידה נמוכה יותר מכל אחת מ-13 הקרנות. עם זאת, בסיכום מחצית התמונה מעט ורודה יותר. כמחצית מהקרנות רשמו תשואה שלילית קטנה יותר במחצית ו"הכו את המדד", שרשם במחצית הראשונה של השנה ירידה חדה בשיעור של 34.7%-.
תשואות הקרנות נעו בין 26.2%- בקרן כלל נדל"ן ו-38.4%- באפריקה נדל"ן, קרן של בית ההשקעות המוחזק על ידי חברה שרוב עיסוקה הוא נדל"ן.
בסופו של דבר, בשורה התחתונה, קשה לומר שהמורכבות, השונות והפיזור משתלמים. כל אחת מהקרנות הכניסה לפורטפוליו ההשקעות עשרות רבות של מניות (בטבלאות המצורפות הצגנו את עשר האחזקות הגדולות) - קטנות כגדולות.
בימי שוק ההון העליזים, אולי לשונות הזו היה יתרון והיינו עדים להבדלים ניכרים בין מנהלים וקרנות. אבל בסערה של החודשים האחרונים, כולם נרטבים.
3. השונות בין הקרנות מתבטאת כאמור גם באחזקותיהן. נכון לסוף אפריל, רובן סובבות סביב מניות נדל"ן 15, המכיל את 15 חברות הנדל"ן הגדולות בתל אביב, אך בחלק מהן ניתן אף למצוא מניות שאינן קשורות כלל לנדל"ן. כך למשל, בין האחזקות ניתן למצוא מניות כמו החברה לישראל וסלקום ואפילו סטארט-אפים מתחום התקשורת ועוד.
נתון מעניין נוסף הוא כי ב-7 קרנות, אחת מעשר האחזקות הגדולות של הקרן היא לא אחרת מאשר פיקדון סולידי בבנק, אות למצוקה ולבהלה שאחזקה גם את מנהלי הקרנות הגדולים.
ומי המניות הכי פופולאריות בסיכום כולל של הקרנות? אלביט הדמיה, של מוטי זיסר, מופיעה ב-12 קרנות (נעדרת מהלמן אלדובי) בסך כולל של כ-15 מיליון שקל. אפריקה, של לב לבייב, מככבת גם היא ב-12 קרנות (באנליסט הצליחו להישמר ממנה), בסך כולל של 13.9 מיליון שקל וכלכלית ירושלים, של אליעזר פישמן, מופיעה גם היא ב-12 קרנות (חוץ מהלמן אלדובי) בסך של 11.7 מיליון שקל.
מנגד, נתון מפתיע נוסף מלמד כי מניות דלק נדל"ן ואזורים נעדרות מרשימת האחזקות המרכזיות בכל 13 קרנות הנדל"ן. למרות שהן נציגות נכבדות במדד נדל"ן 15 של הבורסה, הן שתי הנציגות היחידות שלא זוכות לאמון מצד אף אחד ממנהלי הקרנות כדי שיכניס אותן ל-10 הגדולות שלו. זאת, קרוב לוודאי, בשל היותן ספקולטיביות מדי לתקופה כה קשה והעדפה של מניות יציבות יותר ואף לא נדל"ניות.
4. מדי רבעון, נבחן עבורכם, המשקיעים, את קרנות הנאמנות המשקיעות בנדל"ן מקרוב. גם בהיבט של התשואה שהניבו אך גם בהיבט של האחזקות המרכזיות, האחזקות המסורתיות והלא נדל"ניות, מתודולוגיית ההשקעה ודעתו של מנהל הקרן על הסקטור המדמם. בדיקת "גלובס" אמורה לשמש כלי עזר לבחינת הקרנות שברשותכם, שלעיתים לא בדיוק משקיעות ממש בנדל"ן.
אגב, גם בדמי הניהול של הקרנות נרשמה שונות רבה שצריכה לעניין את המשקיעים. אלה נעים בין 1.95% בהלמן אלדובי ועד ל-3.30% באנליסט - שונות שלא הוכיחה את עצמה בכל הקשור לתשואות על ההשקעה.
כלל נדל"ן
הכי פחות גרועה
האחזקה המרכזית של קרן הנדל"ן כלל נדל"ן, בשיעור של 8% ובשווי כספי של כ-480 אלף שקל, היא לא אחרת מאשר פיקדון בנקאי. הקרן, בניהולו של אבי אשכנזי, מנהלת נכסים בהיקף צנוע יחסית של 5.6 מיליון שקל, וההחלטה לשים את הנתח הגדול ביותר דווקא בפיקדון סולידי מלמדת אולי יותר מכול על החשש לפעול ולסחור היום בענף הנדל"ן.
אחזקות מעניינות נוספות בקרן זו הן מניות החברה לישראל וסלקום, כל אחת כ-2.3% מהקרן, שמשקלן יחד מגיע לסך של כ-280 אלף שקל. כלל גם הכניסה לקרן את מניות בזק, בשיעור של 1.5% מהיקף התיק.
כך או כך, הסולידיות הזו הוכיחה את עצמה: במקרה, או שלא, הקרן הניבה את התשואה הכי פחות גרועה ביחס לאחרות - 26.2%- במחצית הראשונה של השנה ו-2.9%- ברבעון השני.
למרות הפיזור הרחב, מעניין שכלל נדל"ן בוחרת לשים 3 מניות מקבוצת אפריקה ישראל בעשר הגדולות שלה. אפריקה ישראל תופסת נתח של 6.5% וחברות הבת אפריקה נכסים ואפריקה מגורים נמצאות בתיק בשיעור של 4.3% ו-3.5% בהתאמה. סך הכול, מדובר בנתח לא מבוטל של 14.4% מתיק ההשקעות של הקרן.
שאלה מעניינת היא, האם ביצועיה הטובים יחסית של הקרן - שאמורה כמובן להיות זרוע הנדל"ן של קבוצת קרנות הנאמנות מקבוצת כלל - קשורים לתשואה שהניבו האחזקות האחרות - בעיקר מניות החברה לישראל וסלקום במחצית הראשונה (28% ו-3%-, בהתאמה), ומה זה אומר לגבי אמונו של מנהל הקרן בסקטור הנדל"ן?
"ישנה נטייה ברורה של הקרן להיות במניות דפנסיביות יותר בתקופה שכזו", אמר אשכנזי ל"גלובס". לדבריו, "אנו מאמינים כי 10% מהתיק צריך להיות במניות גדולות לא מתחום הנדל"ן, שיכולות לספק עוגן יציב בתקופות כאלו".
ואכן, אשכנזי סבור כי "מניות הנדל"ן חזרו להיסחר במחירים שלפני שנתיים ושלוש, חלקן ללא סיבה מוצדקת. לכן, ברמה הכלכלית הן אטרקטיביות, אם כי עוד מוקדם להגיד כי הרע מאחורינו". *
מגדל נדל"ן ונדל"ן אקטיבית
המעז אינו מנצח
מגדל שוקי הון הוא בית ההשקעות הדומיננטי ביותר בתחום הנדל"ן, לפחות בכל הקשור לקרנות נאמנות המתמחות בתחום. מגדל מנהלת שתי קרנות נדל"ן - מגדל נדל"ן, בה יש נכסים בהיקף של 44.7 מיליון שקל והיא גם הקרן הגדולה ביותר מבין כל קרנות הנדל"ן ומגדל נדל"ן אקטיבית, בה 35.2 מיליון שקל והיא הקרן השנייה בגודלה.
שתי הקרנות מנוהלות על ידי אורן מולקנדוף. חלק מהאחזקות המרכזיות בשתיהן די זהות ומאוד מפתיעות - אולימפיה, דורי הנדסה וצרפתי, שלוש חברות בעלות שווי שוק נמוך יחסית-260 מיליון שקל, 188 מיליון שקל ו-81 מיליון שקל, בהתאמה.
גם ביצועי הקרנות היו דומים והן ממוקמות בתחתית הטבלה, כאשר מגדל נדל"ן רשמה תשואה של 36.6%- במחצית הר שונה ו-10.7%- ברבעון שני, ומגדל נדל"ן אקטיבית רשמה 38.3%- במחצית ו-11.4%- ברבעון.
אז מה אם כן הופך את הקרן לאקטיבית? אולי מניית פאנגאיה, גיבורת ימי הזוהר של שוק ההון בשנות הפריחה הנפלאות ואחת הקורבנות הגדולים של השנה האחרונה. לפני שלושה חודשים דיווחה פאנגאיה כי קרקע שרכשה ברוסיה תמורת כ-100 מיליון דולר, כבר שווה כמיליארד דולר. בתגובה, זינקה המניה ב-24%, אך עד היום כבר הספיקה לרדת כמעט הכל חזרה. גם מניית דמרי (3.3% מהתיק) היתה אקטיבית למדי, כאשר מתחילת השנה צנחה בכ-50%.
את המניות בוחר מולקנדוף לפי איכות הניהול: "אין יותר חשוב מהמנהלים שמנהיגים את החברה", אמר לגלובס. "חשובה מאד מערכת היחסים של הנהלות החברות עם שוק ההון. אלה שעובדות בשיתוף עם שוק ההון, אשר להן נתונים כלכליים טובים, מהוות מוקד עניין מבחינתי", הסביר מולקנדוף והוסיף כי "הפרמטר האחרון בבחירת המניה הוא התמחור שלה, שכן חשוב להעריך את שוויה של המניה ביחס לשווי הכלכלי לפירוק של החברה". *
אנליסט נכסים
דמי הניהול הכי גבוהים
אנליסט נכסים משתייכת לקרנות שאחזקותיהן המרכזיות הן די סולידיות ושמרניות. למעט שלוש מניות, שאר האחזקות המרכזיות הן מניות נדל"ן גדולות ומוכרות, אסטרטגיה שלא מצליחה להוכיח את עצמה בחודשים האחרונים. עם זאת, האחזקה השלישית בגודלה היא בחברת חבס, עם נתח של 6.95% מהקרן.
בכל מקרה, זו כנראה גם הסיבה שהקרן הציגה תשואה דומה מאד לתשואת המדד במחצית הראשונה של השנה, 33.1%-.
הקרן מנוהלת על ידי שמואל לב, מייסד ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות אנליסט, ביחד עם אהוד שילוני. היקף נכסי הקרן עומד על 24.3 מיליארד שקל והיא גובה את דמי ניהול הגבוהים ביותר בענף קרנות הנדל"ן - 3.3%, סכום שלפחות לפי מבחן התשואה ותחכום אינו מוכיח את עצמו.
בין האחזקות ה"לא מסורתיות" של אנליסט ניתן למצוא את מניית המעו"ף פז, חברה שעיקר פעילותה הוא בתחום הדלקים, אג"ח של הראל השקעות ביטוח ואג"ח של מהדרין, חברת פרדסנות שלא בקלות הופכת את קרקעותיה לאוצר נדל"ני.
"הדגש בבחירת המניות לקרן הוא הנהלות, שכבר הוכיחו את יכולתן ליזום פרויקטים בקנה מידה גדול, לממן אותם ואז למכור ולהרוויח" הסביר לב. *
רמקו נדל"ן ותשתיות
נוסעים לחו"ל לבדוק מקרוב
קרן רמקו נדל"ן ותשתיות מנוהלת על ידי יוסי קואס ובה נכסים בהיקף של 13.5 מיליון שקל. הקרן, שהימרה לדאבונה דווקא על אפריקה ישראל כאחזקה הגדולה ביותר שלה (7.9% מהתיק), הצליחה להשיג תשואה גבוהה מהמדד כשרשמה ירידה של 31.6%- במחצית הראשונה. ברבעון השני השיגה הקרן תשואה מרשימה פחות, עם תשואה של 9.2%-.
גם רמקו תיבלה את השקעותיה באחזקות מחוץ לתחום. כך, בין אחזקותיה העיקריות נמצאת אחזקה של 6.45% מהקרן (כמיליון שקל) בחברת אר.אס.אל העוסקת באלקטרוניקה לתעופה וארטילריה, שמוצריה מותקנים במסוקים ובמטוסים והקשר בינם לבין נדל"ן אפילו אינו קלוש.
כמו כן מחזיקה הקרן בחברת סאני של אילן בן דב (3.9% מהתיק), הפועלת בענף הסלולר אולם בשנה האחרונה ביצעה לא מעט השקעות גם בחברות נדל"ן שונות. בנוסף, לקרן גם פקדון בנקאי של כ-600 אלף שקל, התופס נתח של 3.8% מהתיק.
את ניירות הערך בקרן בוחרים ברמקו לפי שלושה מרכיבים: "אזורי פעילות - לשם כך אנו נוסעים לסיורים באתרי נדל"ן בחו"ל פעמיים בשנה וכן מבצעים סיורים בארץ. מרכיב שני הוא הנהלה בעלת יכולת יזמית מוכחת ולבסוף תמחור החברה בשוק" הסביר קואס. ומה באשר למצב העגום בשווקים? ברמקו סבורים, כי "אין מקום לפאניקה, וכי בטווח הבינוני יניבו מניות הנדל"ן תשואה למשקיעיהן". *
אפריקה נדל"ן
אפריקה משקיעה באפריקה
אפריקה נדל"ן היא קרן הנדל"ן של בית ההשקעות אפריקה, אשר בבעלות קבוצת אפריקה של לב לבייב. הקרן מנוהלת על ידי רון הקיני ובה נכסים בהיקף של 19.1 מיליון שקל. זוהי הקרן שהניבה את התשואה הגרועה ביותר מבין כל הקרנות - 38.4%- במחצית הראשונה של השנה ו-13.7%- ברבעון השני.
שלא במפתיע, בין אחזקותיה של אפריקה בולטות האחזקות בחברת האם אפריקה ישראל ובאפריקה נכסים, המסתכמות יחד לכ-10.4% מהקרן. גם באפריקה מאמינים בפקדון הבנקאי, בו מושקעים 5.3% מנכסי הקרן.
בכל מקרה, האחזקות הגדולות ביותר הן לא בחברות של בעל הבית. ג'י.טי.סי תופסת נתח משמעותי של 6.4%, אחריה אלביט הדמיה (6.16%) ורק אחר כך חברת האם, אפריקה ישראל, עם נתח של 5.8% מהתיק. בנוסף, בין האחזקות הגדולות של אפריקה בולטות שתי מניות שאינן שייכות למדד נדל"ן 15 - אולימפיה וא.דורי.
באפריקה "מעדיפים נדל"ן מניב על פני נדל"ן למגורים", הסביר הקיני והוסיף כי "המשבר אמנם יצר מספר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות, אך אלו יתבררו רק עם שינוי בסביבה הכלכלית ושינוי סנטימנט הענף". *
קבין נדל"ן
הנדל"נית הקלאסית
קרן קבין נדל"ן מנוהלת בהוסטינג בגאון קרנות נאמנות ומנהל ההשקעות בה הוא רן קבין. זוהי הקרן הסולידית ביותר מבין כל קרנות הנדל"ן, אך לדאבונה היא השיגה תשואה נמוכה יותר מהמדד, מה שאומר שכנראה היא לא בחרה נכון את המשקלות האופטימאליים.
במחצית הראשונה של השנה רשמה הקרן תשואה של 37.7%- וברבעון השני 10.9%-. כל האחזקות העיקריות שבה הן מניות המשתייכות למדד נדל"ן 15. יחד עם זאת, בין שאר מניותיה ניתן למצוא אחזקה תמוהה למדי של 2.7% בחברת מובייל מקס, העוסקת בתחום הטלפוניה ("מחקר, פיתוח וייצור מוצרים להוזלת שיחות טלפון") וכל שוויה הוא כ-29 מיליון שקל. כמו כן קרוב ל-5% מהקרן מופקדים בפיקדון בנקאי.
"בשל התנודתיות החדה בשווקים, אנו נוטים להתמקד במניות גדולות בעלות נפח מסחר יומי גדול. בבחירת מניות ספציפיות אנו בוחנים את איתנותה של החברה ועד כמה היא תוכל לנצל את המשבר הנוכחי לטובה. כמו כן אנו בוחנים את איכות ההנהלה, אטרקטיביות המניה מבחינת מחיר ואופי הפעילות", הסביר קבין. להערכת קבין, "חלק גדול מהחדשות הרעות כבר מגולמים במחירי המניות ולכן בטווח הארוך, יניבו מניות אלה ביצועים עודפים". *
ישיר נדל"ן
הכי טוב בבנק
קרן הנדל"ן של ישיר בית השקעות מנוהלת על ידי נועם מאירוביץ' ובה נכסים בהיקף של 1.7 מיליון שקל בלבד.
האחזקה המרכזית של הקרן, בשיעור של 18%, הינה פיקדון בבנק. אמנם אחזקה זו מהווה בסך הכל 375 אלף שקל, אבל לא ברור אם לזה התכוונו המשקיעים בבוחרם בקרן הנדל"נית הזו, לה הם גם מעבירים דמי הניהול בשיעור של יותר מ-2%.
שאר אחזקותיה המרכזיות של הקרן, אשר הינה בין הקרנות המחזיקות רק כ-30 ניירות ערך, "טהורות" ברובן, כלומר פועלות בנדל"ן או בעלות זיקה לתחום. ההיקף הקטן יחסית של הקרן והפיזור בעיקר בין החברות הגדולות בתחום גם מבטיחות לה את האפשרות לסחור בקלות יחסית בתיק, מבלי לזעזע יותר מדי את המניות בעת מכירה או רכישה.
באשר למתודולוגיית ההשקעה בקרן, ההסבר לנתח הגדול כל כך בפיקדון בנקאי וכן דעתו של מנהל הקרן על הסקטור, סירבה החברה למסור את המידע. *
הלמן אלדובי נדל"ן ומוצרים
מראיינים מנהלים
הקרן הכי פחות סולידית היא הלמן אלדובי נדל"ן, תשתיות ומוצרים ישראלים, אשר בה רוב האחזקות המרכזיות כלל אינן נדל"ניות או שפעילות הנדל"ן בהן היא בשוליים.
כך למשל, כ-7.9% מהקרן, המהווים כ-800 אלף שקל, הם במניית בירמן העוסקת בייצור, יבוא ושיווק לוחות עץ, מוצרי פירזול וכן בייבוא מוצרי חשמל למטבחים. כך גם לגבי האחזקות הבאות - מניות חסון (שעוסקת במסחר באביזרים וציוד לצנרת מים וביוב, קרמיקה, וכלים סניטרים וכן בבנייה למגורים), קלרום (יבוא ושיווק כלי רכב וציוד הנדסי, חקלאי ותעשייתי) וחופית (חברה מתחום הכימיה, גומי ופלסטיקה).
גם אחזקות הנדל"ן הגדולות של הלמן אלדובי אינן טריוויאליות בכלל. מילומור תופסת בנתח הגדול ביותר (9.07%) וגם חברות כמו מנרב ואוסיף מקדימות בתיק את אפריקה ישראל הגדולה.
בדיעבד, ייתכן והאחזקות במניות אלה הן שהניבו למשקיעים בקרן זו את התשואה השנייה הכי פחות גרועה ביחס למדד הנדל"ן בסיכום המחצית (אולם שלישית מהסוף בסיכום רבעון) - 27.9%- במחצית הראשונה של השנה ו-11.2%- ברבעון השני.
הקרן, אשר מנוהלת על ידי רוני הלמן, ממייסדי וממנהלי בית ההשקעות, מנהלת נכסים בהיקף של 8 מיליון שקל בלבד. הלמן הסביר כי "אנו בוחרים מניות לפי האטרקטיביות שלה, לא רק לפי מכפיל הרווח בו הן נסחרות, אלא גם לפי איכות ההנהלה. לכן נרכוש מניה רק לאחר ראיון עם מנהליה. כמו כן נקפיד לבחור מניות המחלקות דיבידנדים למשקיעיהן ושמנגנון שכר הבכירים בהן סביר. *
ספרינט נדל"ן
הכי קטנה מכולן
קרן הנדל"ן הקטנה ביותר היא ספרינט נדל"ן, המנהלת נכסים בהיקף כולל של 1.1 מיליון שקל בלבד.
לפני מספר חודשים רכשה אלומות את בית ההשקעות ספרינט, אך טרם הועברו הנכסים וניהול הקרן עדיין מתבצע בספרינט. זהותו של מנהל הקרן לא נמסרה ל"גלובס" וכן לא נמסרו פרטים נוספים אודות מתודולוגיית ההשקעות בקרן.
רוב אחזקותיה של ספרינט נדל"ן הן בחברות נדל"ניות או בעלות זיקה לתחום. עם זאת, היא אינה נצמדת למדד נדל"ן 15 כמרבית חברותיה בתעשייה. חברת יואל, השולטת על איירפורט סיטי שליד נתב"ג אך גם בחברת חיפושי הנפט והגז נפטא, תופסת מקום מכובד, עם נתח של 5.95% מהתיק. איירפורט עצמה נמצאת גם היא בתיק הנכסים, עם נתח של 4.7%.
למרות הגיוון יחסית, ביצועיה של ספרינט קרובים מאד לביצועי המדד במחצית הראשונה, והם הסתכמו ב-34.4%-. ברבעון השני, רשמה ספרינט תשואה של 8.7%-, ביצועים הנמוכים יותר מהמדד, המלמדים שאולי התעוזה והפיזור השונים אינם מוכיחים את עצמם במבחן התשואות. *
מיטב נדל"ן וירושלים נדל"ן
רובוטים לבריכה ופקדונות סולידיים
גם בית ההשקעות מיטב תכנן לרכוב על גל הנדל"ן. ליאור כרמון הוא מנהלן של שתי קרנות הנדל"ן של מיטב - ירושלים נדל"ן ומיטב נדל"ן. בקרן מיטב נדל"ן מנוהלים נכסים בהיקף של 12.2 מיליון שקל ואילו בירושלים נדל"ן, 17.2 מיליון שקל.
על אף שהן מנוהלות על ידי אותו מנהל, אחזקותיהן שונות מאד - בירושלים נדל"ן יש רק כ-20 ניירות ערך ואילו במיטב נדל"ן מעל 50. למרות ששתי הקרנות די סולידיות ומסורתיות ברוב אחזקותיהן, התשואות שהשיגו היו די שונות - ירושלים נדל"ן, אותה קנתה מיטב מבנק ירושלים, השיגה תשואה של 34.3%- במחצית הראשונה של השנה ו-4.9%- ברבעון השני ואילו מיטב נדל"ן רשמה 30%- במחצית ו-6.4%- ברבעון השני.
כנראה, ש-9.28% מנכסי הקרן, המהווים קרוב ל-2 מיליון שקל, שמופקדים בפקדון בנקאי לא עזרו לירושלים נדל"ן לאזן את התשואה השלילית שהניבו רוב המניות שהרכיבו את הפורטפוליו.
ההפתעה הגדולה ביותר היא האחזקה הבאה בתור בגודלה בקרן ירושלים, בשיעור של 9% ובסכום של כ-1.9 מיליון שקל, בחברת מיטרוניקס של קיבוץ יזרעאל, אשר בינה ובין נדל"ן יש קשר קלוש שכן היא מייצרת רובוטים לבריכות שחיה. אחזקה מעניינת נוספת של קרן זו, כ-7% המהווים קרוב ל-1.5 מיליון שקל, היא מניית המלט אשר מייצרת אביזרי צנרת. שאר האחזקות המרכזיות הינן במניות נדל"ן 15 הגדולות.
גם בקרן מיטב נדל"ן נעזרו בפיקדון בנקאי, אשר מהווה כ-5.9% מהקרן, וכן ב-5.46% ממניית טמבור.
"נייירות הערך בקרנות נבחרים לפי מקום הפעילות של החברה, אופי הפעילות, גודלה, פוטנציאל להצפת ערך, משקל החברה במדדים, הסיכון בחברה והערכת הנהלת החברה. בנוסף נבחנת רמת הנזילות והמינוף של החברה", הסביר כרמון. "לא נופתע מהמשך ירידות במניות הנדל"ן בטווח הקצר, ייתכן ובשל האטה כלכלית ריאלית (ירידה בשכ"ד, עלייה בשטחים פנויים, ירידת מחירי דירות וכו') וכן שינויים חיצוניים, כמו הרעה ביחסי המינוף ובריביות שמאפשרים הבנקים" הסביר.
"למרות זאת", מדגיש כרמון, "ההאטה בכלכלה העולמית תשפיע בצורה שונה על המדינות, ולכן המשבר יצור גם הזדמנויות. למשל הודו נראית אטרקטיבית יותר ביחס למדינות מערב אירופה וצפון אמריקה".
ואם כבר הודו, שתי הקרנות מבית מיטב מחזיקות בנתח לא מבוטל של מניות אלביט הדמיה, החברה של מוטי זיסר שביצעה עד כה את החדירה הכי משמעותית למדינה שבאסיה. *
פריזמה נדל"ן ותשתיות
פיזור שיא
פריזמה נדל"ן ותשתיות היא היחידה מבין קרנות הנדל"ן אשר לה פיזור רחב ואין בה אחזקה העולה על 5.3%. הקרן מנוהלת על ידי שי זמיר והיא מנהלת נכסים בהיקף של כ-15.7 מיליון שקל.
הקרן קיימת עוד משנת 1993, כשהייתה של חברת הקרנות של בנק הפועלים-להק. ביצועיה של הקרן במחצית הראשונה של השנה דומים מאד לביצועי מדד הייחוס והיא רשמה תשואה של 35.6%- בתקופה זו. ברבעון, רשמה הקרן תשואה גרועה יותר מהמדד שהסתכמה ב-11.6%-. כלומר, במבחן התוצאה, ההחלטה של הקרן לפזר כל כך את השקעותיה, על פני כ-55 ניירות ערך שונים, לא ממש הצדיקה את עצמה, לפחות בתקופה הסוערת שעברה בחודשים האחרונים על שוק ההון.
רוב אחזקותיה המרכזיות של הקרן הינן סולידיות ושמרניות, למעט כ-3% במאגרי בניה שאמנם עוסקת בנדל"ן, אך היא חברה קטנה שכל שווייה כ-100 מיליון שקל. כמו כן משקיעה הקרן ב-1.75%, המהווים רק 337 אלף שקל, במניית חברת מהדרין. פריזמה לא חיפשה מפלט בדמות פיקדון בבנק, למעט סכום זניח של כ-60 אלף שקל (0.3% מהתיק) נכון לסוף חודש אפריל.
את המניות בקרן בוחר זמיר על פי "המנהלים שיוצרים ערך רב לאורך השנים, הסביבה העסקית בה פועלות החברות ואלוקצית (הקצאת) ההשקעות שלהן", הסביר.
זמיר מאמין, כי "בטווח הקצר החברות המשקיעות במזרח וברוסיה עדיפות על השקעות באירופה וארה"ב, אך יש לציין שאלו השקעות עם רמת סיכון גבוהה יותר". *