בין התירס לנפט

בסקירה זו אנסה להסביר מה מקור התנודתיות גבוהה בחוזים על מוצרים חקלאיים וואנסה לנתח מה צפוי בענף זה בעתיד.

השפעות פונדמנטליות על הסחורות החקלאיות

היצע
בכל מקרה של אסון אקלימי (בצורת, שיטפון, קרה, הוריקן, צונאמי וכד') באחת המדינות המגדלות תבואה ניתן לצפות לצמצום ההיצע העולמי ובמקרה של מזג אוויר רגוע, ההיצע גדל והמחירים יורדים.

חידושים כמו זנים עמידים יותר, מיכון משוכלל יותר לזריעה ולאיסוף הגידול, מערכת אחסון ותובלה יעילות יותר המשמרות את איכות היבול, כל אלה מאפשרים לבעלי החוות לייצר יבול איכותי רב יותר על פחות ופחות שטח. בכל מקרה של שינוי מהותי באחד מהמשתנים הללו יש לצפות לגידול או קיטון של ההיצע העולמי בהתאם.

ביקוש לתירס - המדינה הצורכת הכי הרבה תירס היא ארה"ב. הצריכה לתירס בתוך ארה"ב מתחלקת למספר שימושים שונים באופן הבא: כאוכל לבהמות משתמשים ב- 57% מהיבול. ליצור דלק האתנול משתמשים ב- 13%. לסירופ סוכר-תירס ועוד ממתיקים 8%, לקורנפלקס 2%, לאלכוהול גם 2% ולבסוף משתמשים גם ב-0.3% מהיבול ליצור זרעים לשתילה חוזרת. העלייה החדה במחירי הנפט גרמה לעלייה בביקוש לתירס המשמש כמרכיב העיקרי ליצור האתנול.

מבחינה כלכלית טהורה השימוש באתנול כתוסף לדלק רגיל כדאי כל עוד מחיר חבית נפט גבוה מ-65$.

ביקוש לחיטה שימושים עיקרים של חיטה: קמח ללחם עוגות ופסטה, בישול, תערובת חלבונים המצויה בדגנים שונים (gluten), אוכל לבקר.לפי סקר עולמי שנערך בשנת 1997, הצריכה השנתית הממוצעת לאדם עמדה על 101 ק"ג (מקום ראשון דנמרק עם 623 ק"ג לאדם בשנה).בשנת הגידול 2007/8 צרך העולם 617,562 אלף טון חיטה (לפי USDA). חיטה נחשבת למוצר מזון בסיסי ולכן יש לה דרישה גם במדינות עם כלכלה נחשלת.

עלויות ייצור - עליות במחירי גורמי הייצור כמו הנפט,מכונות, שטחים, משפיעות על מחירי התבואות כאשר ההוצאות לכל בושל עולות נצפה גם ממחירי הסחורה לעלות.

שער הדולר - מכיוון שהחוזים העתידיים מתומחרים בדולרים, שינויים משמעותיים בשער הדולר מהווים אחת הנגזרות של מחיר החוזים על התבואות, כך כשהדולר מתחזק בעולם המחירים יכולים לרדת.

ספקולנטים - מנסים לזהות מגמה ומצטרפים אליה ביתר שאת ולכן פעמים רבות גורמים להקצנת המחירים לכאן או לכאן, ראינו הוכחות לכך בחודשיים האחרונים כשהמסחר על התירס היה תנודתי מאוד וקיצוני ברמות המסחר.בחודש יוני נסק החוזה על התירס בלמעלה מ- 20% בעיקר בגלל ירידות חדות במלאים בעקבות סופה שהשמידה יבולים ועליית מחירי הנפט שהיו אז בשיא ובחודש יולי ירד את כל העלייה של יוני ויותר, קיצוניות כזאת נובעת ממסחר ספקולטיבי בעיקר.

ניתוח טכני של חוזה התירס:

כאן אני מבדיל בין ההסתכלות ארוכת הטווח לקצרת הטווח. המגמה ארוכת הטווח היא עדיין עולה כל עוד נסחר החוזה מעל 4.00 סנט לבושל מארבע סיבות עיקריות:

1) קו המגמה העולה החל בשנת 2005 וכרגע נקודת התמיכה בקו זה נמצאת בשער של 4.00 סנט.

2) המחיר של 4.00 סנט הוא תיקון פיבונאצ'י של 78.6% מגל העליות האחרון שהחל לפני שנה.

3) ממוצע נע של 50 יום נמצא עדיין גבוה יותר ממוצע נע של 200 יום.

4) החוזה נתמך בשער 4.80 סנט שזהו בדיוק תיקון פיבונאצ'י של 61.8% מגל העליות האחרון שהחל לפני שנה.

המגמה קצרת הטווח היא דשדוש בין הרמות 6.55 סנט ל- 5.00 סנט, אך עם נטייה לירידות כל עוד נסחר החוזה מתחת ל- 6.40 סנט.

- ממוצע נע 21 יום נמוך יותר ממוצע נע 50 יום.

- לחוזה יש קו התנגדות בשער 6.10 שעדיין לא נחצה.

- רק מעל השער 6.55 סנט נשנה מגמה לשורית גם בטווח הקצר, שער זה מהווה תיקון של 61.8% לגל הירידות האחרון.

ניתוח טכני של חוזה החיטה:

בטווח הארוך ממשיך החוזה להיסחר במגמה עולה כל עוד נסחר מעל השער 7.30$ לבושל .

לחוזה קיימת תמיכה משמעותית בין השערים 7.50 ל- $7.30 , רמות אלו הן תיקון פיבונאצ'י 61.8% לגל העליות האחרון שהחל באפריל שנה שעברה וקו תמיכה אופקי משמעותי (3 ניסיונות לשבירה שלא צלחו).

בשבועות הקרובים צפוי החוזה לדשדש בין הרמות 9.50$ ל- 7.50$ ורק פריצה של אחת מרמות אלו תהווה אישוש להמשך המגמה עם כיוון הפריצה.