בעקבות המשבר בשווקים: הנגיד פישר צפוי להותיר את הריבית באוקטובר על 4.25%

נגיד בנק ישראל יוותר על בלימת האינפלציה לטובת שמירה על הצמיחה ונזילות הכספים ; השינוי הארגוני בבנק נותן אותותיו בפורום המוניטרי

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לא יעלה את הריבית הבסיסית במשק בחודש אוקטובר והיא תעמוד על 4.25%, כך מעריכים רוב הכלכלנים בשוק ההון. בארבעת החודשים האחרונים העלה נגיד בנק ישראל, את הריבית בפעימות של רבע אחוז, מרמה של 3.25%.

פישר מגיע להחלטה עם רוח גבית חזקה: נבואות הזעם שהוא משמיע כבר כמעט שנה על משבר כלכלי חריף מלווה במשבר פיננסי חמור, מתחילות להתממש וביתר שאת, למרות נתוני המאקרו האחרונים שעדיין טובים יחסית.

הדילמה החודש השתנתה והיא כבר לא "בכמה להעלות?" אלא "האם בכלל להעלות ריבית?", זאת עקב המשבר הפיננסי העולמי שפוקד את שווקי המניות בעולם וגרם למחסור קשה בנזילות. על פי הערכות, פישר יעדיף "שיקולי צמיחה ונזילות" על פני "שיקולי האינפלציה".

הנגיד פישר הוא האחרון שירצה לחנוק את המשק עם העלאה נוספת בריבית שפירושה ייקור במחיר הכסף. החודש הוא צפוי להרפות ולתת אוויר לנשימה, למרות שמשבר נזילות קיים ארצות הברית ובאירופה אך עדיין לא הגיע לישראל ופישר רוצה למנוע זאת.

בנוסף, מול הנגיד פישר עומד גם שיקול הצמיחה. היצואנים מתלוננים, סימני ההאטה בולטים. שווקי היעד של היצוא הישראלי, ארצות הברית ואירופה, מזמן בהאטה ויש כמה מדינות באזורים הללו שכבר החלו לספור צמיחה שלילית. בנוסף, יש גם את הדולר שאחרי התאוששות קלה, חוזר לרדת. פישר יודע שכבר לא נותרו לו כלים לטפל בדולר אחרי שהגדיל את קצב הרכישות מ-25 ל-100 מיליון ואחרי שבכירים בבנק רמזו כי הם מחפשים כעת את הדרך החוצה מהתוכנית. לכן זו גם החלטה תומכת דולר.

איפה שיקולי האינפלציה? הם יחכו. פישר מעדיף כעת להמתין לתיקון של האינפלציה שאכן מגיע: לראשונה מזה חודשים רבים סעיף הדלקים (מחירי האנרגיה) הפך מגורם אינפלציוני מובהק, לרכיב בולם אינפלציה. את הירידה החדה במחירי הנפט עקב הציפיות למיתון עולמי קשה כבר ניתן לראות במסכים.

שינוי ארגוני בהחלטת הריבית

למרות זאת, יש לזכור כי מדד אוגוסט היה הגבוה ביותר ב-13 השנים האחרונות. אינפלציה גבוהה קיימת, היא מסרבת להוריד את הראש ועומדת עתה על 5%.

יש לציין כי הקריאות להפחתת ריבית מתגברות ולכן ההסתברות לתרחיש זה אינה אפסית.

בדיוני הריבית לחודש אוקטובר, לראשונה, בא לידי ביטוי השינוי הארגוני שמבצע בנק ישראל, כך נודע ל"גלובס". חטיבת המחקר וחטיבת השווקים הן האחראיות מעתה על כתיבת והצגת החומר המהווה את הבסיס לדיוני הריבית בפני הפורום המוניטארי הבכיר. חטיבת השווקים תהיה האחראית על סקירת המצב העולמי, וחטיבת המחקר תהיה אחראית על סקירת הפעילות הריאלית, מצב האינפלציה והמודלים האקונומטריים שאוחדו תחת מטריה אחת - המחקר.

גורמים בבנק ישראל מסרו ל"גלובס" כי שינוי זה התבקש מזה זמן והוא מבטא את השינוי בתחומי האחריות הנגזרים מהשינוי הארגוני. כתוצאה מכך, לראשונה בתולדות הבנק, לא יהיה נציג של המחלקה המוניטארית המסורתית של הבנק, שכן היא נעלמה ונבלמה כאמור על ידי חטיבת השווקים וחטיבת המחקר. *