אחת הדילמות הגדולות העומדות בפני המשקיעים הגלובליים, היא האם השווקים ירדו מספיק על מנת שניתן יהיה להתחיל לאסוף מניות במחירי מציאה, או שמא המומנטום השלילי עוד רחוק מלהיגמר. כשבמקרה כזה, כדאי לתפוס מחסה באמצעות השקעות בסיכון ובתשואה נמוכים, כמו אג"ח ממשלתי, פיקדונות וקרנות כספיות.
"המציאות מראה לנו שוב ושוב שחיזוי פיננסי זו מלאכה מסוכנת ובמקרים רבים אולי בכלל בלתי אפשרית", אומר גד אריוביץ, אסטרטג להשקעות בינלאומיות, בבית ההשקעות אלטשולר-שחם. "לכן, במקרה הטוב, ניתן רק לתת ניחוש מלומד על מצב שוק המניות באמריקה ואם כדאי למשקיעים להתחיל להגדיל חשיפה למדדי המניות בה". ארה"ב אמנם איבדה במידת מה את הדומיננטיות הכלכלית שלה, הוא מציין "אבל לשווקים הפיננסים שלה יש עדיין השפעה חשובה על מדדי המניות העולמיים".
אחת מגישות המחקר באמצעותה בוחר אריוביץ לנתח את המשבר הנוכחי היא לבחון את המתרחש בפרספקטיבה היסטורית. כלומר, להשוות בין התנהגות השווקים הדוביים בעבר למצב כיום. בעיקר, תוך השוואה של הנעשה בשוק הדובי הנוכחי כנגד התכונות הממוצעות של מצבי שפל בעבר.
"מגישה זו אפשר לקבל תחושה באיזה שלב אנחנו במשבר הנוכחי: האם אנו בתחילת המשבר? קרובים לשיא השפל? או קרובים לראשית של ההתאוששות?", מסביר אריוביץ.
לא רק אלמנטים מתחום המדע
טבלת התכונות של שוק דובי מתארת, על פי אריוביץ, את מאפייני מחזורי המניות בזמני שפל במשך למעלה מחמישים השנים האחרונות. הטבלה מציינת מתי התרחש השוק הדובי, כמה זמן הוא נמשך ומהו גודל הנפילה מהשיא עד הנקודה הנמוכה ביותר. כמו כן ניתן ללמוד באמצעותה בכמה אחוזים נפל השוק במחצית הזמן הראשונה של השפל, לעומת אחוזי הנפילה במחצית השנייה שלו. שוק דובי מוגדר בטבלה כנפילה של למעלה מ-15% במחירי המניות שנמשכה לפחות שישה חודשים.
כאשר משווים את התנהגות השוק הדובי הנוכחי לממוצע של תכונות השפל בעבר מתקבלים הממצאים הבאים:
1. אורך חייו הממוצע של שוק יורד הוא 14 חודש והחציון עומד על 17.7 חודשים. השוק הדובי הנוכחי נמצא במגמת ירידה קרוב ל-12 חודשים. אבל יש לזכור שהשונות ההיסטורית היא רחבה מאוד: בין שישה ל-31 חודשים.
2. גודל הנפילה הממוצעת לשוק יורד עמדה בעבר על כ-27%, וזאת כנגד ירידת המחיר הנוכחית של פחות מ-20%. גם כאן צריך להביא בחשבון את השונות הרחבה: הירידה הקטנה ביותר במחזורי המניות בעבר הייתה 19.4%, ואילו הגדולה ביותר התקרבה ל-50% (בשני מחזורי מניות).
3. עובדה מעניינת נוספת, מלמדת ששוק דובי נוטה ליפול חזק יותר דווקא במחצית השנייה של המשבר.
העובדה שבשפל הנוכחי נפלו המניות בפחות מ-20% לעומת ממוצע נפילה של יותר מ-27% במחזורים הקודמים יכולה אולי לתמוך בדעה שכדאי עדיין לחכות עם פקודות הקנייה. "לכאורה, זאת מסקנה פשטנית למדי", אומר אריוביץ, "אבל כמו במקרים רבים של החלטות באי ודאות גבוהה - זה מה שיש. זאת הסיבה שתורת ההשקעות מורכבת לא רק מאלמנטים מדעיים אלא גם מאומנות", הוא אומר. "בהעדר עובדות ומבחנים אחרים יתכן שהמסקנה איננה מופרכת לגמרי".
אריוביץ מוסיף ומדגיש כי "המשבר שפוקד את השווקים הפיננסים היום הוא כנראה מהחמורים ביותר מאז השפל הגדול והמפורסם של שנות ה-30 של המאה שעברה. מבחינה זאת אפשר אולי לטעון שמחירי מדד המניות צריכים ליפול הרבה יותר מהממוצע ההיסטורי מפאת חומרתו של המשבר הנוכחי".
לעומת זאת, אפשר גם למצוא טיעונים הפוכים. למשל, נקודת הפתיחה של השוק הדובי הנוכחי לא הייתה מצב של בועה כמו במחזורים קודמים שבהם המכפילים של מדדי המניות בשיא הרקיעו שחקים. גם הנכונות הברורה של הממשלה והפד באמריקה להקצות סכומים אדירים של עד 700 מיליארד דולר למלחמה במשבר, מהווים גורם חיובי", הוא אומר.
מבחינת משך המשבר, גם חציון הזמן של 17.7 חודשים ואפילו הממוצע של 14 חודשים עבור המשברים הקודמים מצביעים על אפשרות שהמשבר הנוכחי צפוי להימשך. המשבר הנוכחי בארה"ב נמשך פחות מ-12 חודשים וגם מבחינה זו יש סבירות שעוד לא הגענו לשיא השפל. העובדה שבדרך כלל הנפילות במחצית הזמן השנייה של המשבר עמוקות יותר מאשר במחצית הראשונה דורשת זהירות מוגברת.
"בחינת ההתנהגות הממוצעת של מחזורי המניות בעבר רומזת שיתכן שעדיין לא הגיע מועד פקודת הקניה של מדדי המניות האמריקניות. צריך לציין שגם בתקופות של שפל, ביצועי המניות של מגזרים ותעשיות יהיו שונים", מסכם אריוביץ.
המזון והתרופות נפגעו פחות
אלמנט נוסף שנבחן על ידי אריוביץ הוא האם בחירה נכונה של תעשיות יכולה להוות גורם משמעותי בתשואה בזמן משבר חמור. טבלת הביצועים של התעשיות השונות בעולם, מראה, לדבריו, כי בשעת שפל כללי קשה למצוא מפלט על ידי בחירת תעשיות ספציפיות, או על ידי נקיטת אסטרטגיה של הגנה.
תעשיות המזון הבסיסי ושירותי הבריאות נחשבים לשני המגזרים הטובים ביותר להגנת המשקיע בזמן שוק דובי. "מתחילת השנה ירדו מדדי המניות של התעשיות הללו ב-11.3% וב-10.4% בהתאמה. הרבה פחות מהתעשיות האחרות", מציין אריוביץ. "גם ההפסדים הללו, הנמוכים מהנפילה ביתר המגזרים, אינם נחמה גדולה למשקיעים. ולכן, המסקנה היא שבזמן של שוק דובי מתמשך בחירת התעשייה הנכונה יכולה לצמצם הפסדים, אבל לא למנוע אותם", הוא אומר.
"די מדהים להיווכח שמדדי המניות של תעשיות מסוימות, כגון שירותי תקשורת, נפלו עוד יותר מאשר הסקטור הפיננסי - אבי אבות המשבר הנוכחי", אומר אריוביץ. "גם המדד הכללי לתעשייה ומדד תעשיות הטכנולוגיה נפלו כמעט כמו המדד של הסקטור הפיננסי. בחשיבה של תורת ההשקעות מקובל שלאורך זמן מחירי המניות עוקבים אחרי רווחי החברות. הטבלה של ביצועי תעשיות ומגזרים שונים מתחילת השנה אינה נמצאת במתאם גבוה לרווחי החברות. יתכן שזה מרמז שהמשבר הנוכחי הוא בראש ובראשונה משבר אמון כללי של המשקיעים, והערך הבסיסי של המניות משחק כרגע תפקיד משני".
אז בארה"ב זה ככל הנראה אינו הזמן המתאים לקנות מניות, אבל זה לא בהכרח נכון לשווקים גיאוגרפיים אחרים. "יש לא מעט ארצות שבהן בניגוד לארה"ב, הכלכלה הריאלית מתפקדת היטב, ואפילו מספר מדינות עם כלכלה שעדיין פורחת - סין, הודו, נורווגיה, ברזיל ועוד. ולמרות זאת, מדדי המניות בארצות הללו נפלו הרבה יותר מאשר בארה"ב", אומר אריוביץ. לכן, למשקיע הסבלני והרציונאלי שמוכן לחכות כמה שנים ולהשקיע בשיטת הערך, יש הזדמנויות טובות היום בעולם, הוא מסכם.
ולמרות הכל, גם בשוק האמריקני עדיין ישנן מניות ספציפיות שיכולות לרשום עליות. "אם שער החליפין של הדולר מול מטבעות אחרים ימשיך להיות נמוך, והמשק האמריקני יישאר במצב של האטה כלכלית, סביר להניח שהפריחה בייצוא האמריקני מתחילת השנה תימשך", הוא אומר. "במקרה כזה חברות אמריקניות רב לאומיות כגון סיסקו (סימול: CSCO), אורקל (ORCL), אי.בי.אם (IBM), בואינג (BA) ואחרות יירשמו תוצאות פיננסיות טובות גם בשוק דובי מתמשך, וזאת כמובן בהנחה שהמדינות המתעוררות והענק הסיני במיוחד ימשיכו במרוצתן הכלכלית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.