"למי שהתמזל מזלו והכסף שלו היה מושקע במזומן ובפיקדונות לפני פרוץ המשבר - עכשיו הגיע הזמן לעבור לשוק הסחורות"

כך אומר ל"גלובס" אורן קפלן, מנכ"ל מיטב ניהול סיכונים ; אחד הסקטורים שקרסו בשיעור החד ביותר עם פרוץ המשבר הוא מגזר הסחורות, שבשנה האחרונה היה הדבר הכי חם בשוק ; האם מדובר בפאניקה שיצרה הזדמנויות בלתי חוזרות - או בהתפכחות שהובילה לחזרה למחירים שפויים?

לצידו של שוק הנדל"ן, שוק הסחורות הוא כנראה הסממן הבולט ביותר של הבועה הפיננסית לה היינו עדים, לפני קריסת השווקים בשבועות האחרונים. שיאה של בועת הסחורות הזו בא לידי ביטוי ב"מחסור האורז" לו היינו עדים, שלווה בצילומים של מדפי סופרים ריקים וכותרות ענק שליבו את הפאניקה הציבורית.

מאז כאמור, כמו אפיקים רבים אחרים, גם שוק הסחורות קרס, ומדד הסחורות של ה-S&P, שהגיע לשיאו ביולי 2008, רשם צניחה של לא פחות מ-47%.

מחיר הנפט, שבשיאו נגע ברף 150 הדולרים לחבית, ירד בימים האחרונים אל מתחת לרמה של 70 דולרים לחבית, וגם סחורות אחרות - כמו סוכר, חיטה ותירס ומנגד מתכות שמשמשות את התעשיות השונות - נחתכו בעשרות אחוזים.

כל הנתונים האלה מעלים כמובן את השאלה בדבר הכיוון שאליו הולך שוק הסחורות. האם יתכן שגם כאן נרשמות הזדמנויות חד פעמיות שכדאי לנצלן, או שאולי מדובר בלא יותר מחזרה למחירים ריאליים, אחרי בועה חסרת היגיון כלכלי שהגיעה לקיצה.

בראיון שהעניק לפני כחודשיים ל"גלובס", טען אורן קפלן, מנכ"ל מיטב ניהול סיכונים ומחברו של ספר העוסק בסחורות כאפיק השקעה, כי לסחורות צריך להישמר מקום בהקצאת הנכסים הרחבה של תיק ההשקעות, כחלק מאפיק ההשקעה האלטרנטיבי (אפיק שאמור לשמור על קורלציה נמוכה לכיוון השוק, שכולל גם השקעה בקרנות גידור, קרנות הון סיכון וקרנות פרייבט אקוויטי).

גם הירידה החדה במחירי הסחורות, שדווקא הצביעה על מתאם גבוה לכיוון השוק, לא שינתה מאז את דעתו של קפלן, שעדיין מאמין בסחורות, במיוחד כשמדובר בניהול תיק לטווח הארוך.

"השוק לא עובד בצורה לינארית"

"ההסבר לירידות החדות שנרשמו בשווקים השונים, ובכללם בשוק הסחורות, הוא מכירה של נכסים על ידי משקיעים שלא השתמשו בשיקול דעת, תוך כדי שינוי כולל של המדיניות ארוכת הטווח שלהם", אומר קפלן. "בשבועות האחרונים, לנוכח הירידות, אנשים חיפשו דרכים להנזלת ההשקעות שלהם. זה מתחיל במשקיעים פרטיים ונגמר בגופים המוסדיים ובקרנות הגידור שנאלצים לצמצם את ההשקעות שלהם, בגלל מגבלות האשראי. הסיבות לנפילה החדה באפיקים השונים אינן פונדמנטליות אלא נובעות פשוט מפחד של המשקיעים".

הטיעון הפונדמנטליסטי שיכול להצדיק את נפילת מחירי הסחורות בשבועות האחרונים הוא ההאטה הכלכלית, שלא לומר המיתון, אליהם גולשת הכלכלה הגלובלית. "אף אחד לא יודע כמה זמן ההאטה הזו תימשך", אומר קפלן, שמסכים כי "הגידול בביקושים לחומרי גלם אמור להאט". "הטענה הזו מוצדקת", הוא אומר, "אבל לא בטוח שהיא מצדיקה את מהירות הירידות במחירי הסחורות".

הסבר רציונלי אחר לירידה החדה במחירי הסחורות, אפשר למצוא בעלייה החדה שרשמו המחירים הללו לפני שינוי המגמה הכללית בשווקים. "השוק לא עובד בצורה לינארית", אומר על כך קפלן. "הייתה עלייה מאוד חזקה במחירי הסחורות, שבבסיסה היא מוצדקת, אך התפתחה איזושהי בועה וההתנפצות שלה, שמזכירה את זו של הנאסד"ק בתחילת העשור, הייתה מהירה וחדה". לדבריו, יתכן שהיום מתרחש אותו התהליך רק בכיוון ההפוך.

"בשורה התחתונה", אומר קפלן. "הביקושים לחומרי גלם צפויים להמשיך לצמוח, אולי בקצב איטי יותר במדינות המפותחות, אך בהחלט לא צפוי קיפאון. כל התהליכים הריאליים שראינו בשנים האחרונות ממשיכים גם היום. אמנם בקצב מתון יותר, אך הטרנד לא נפסק".

קפלן בהחלט מאמין שהירידה האחרונה במחירי הסחורות מהווה הזדמנות השקעה דומה לזו שעליה מצביעים משקיעים רבים בהקשר של שוקי המניות ואיגרות החוב. "מבחינת מי שהתמזל מזלו, והכסף שלו היה מושקע במזומן ובפיקדונות לפני פרוץ המשבר, עכשיו הגיע הזמן לעבור לשוק הסחורות".

קפלן ממליץ למשקיעים לבנות סל של סחורות חקלאיות כמו סוכר, סויה ותירס. "המדיניות של הממשל הבא בארה"ב, בהנחה שאובמה ייבחר לנשיאות, עשויה לתמוך בתחליפי האנרגיה. גם החיטה נמצאת במתאם גבוה לסחורות אלו. מי שמאמין שנצא מהמיתון מהר יותר מהערכות המומחים, יכול להשקיע גם בכל הסחורות המשמשות לתעשייה", הוא מסכם.

לא הכול זהב: ממה להיזהר, על מה להמר

אורן קפלן, מנכ"ל מיטב ניהול סיכונים, וגיא רוטנברג, מנכ"ל מרקט פלייס, מנתחים ארבעה ענפים בתחום הסחורות:

נפט - הזדמנות לטווח הארוך

"מחיר החוזה יורד באופן משמעותי בחודשים האחרונים בשל חשש מירידות בביקושים, עקב ההאטה הכלכלית העולמית, וגם בשל התחזקות הדולר האמריקני", מנתח רוטנברג. השאלה היא האם הירידות הללו צפויות להימשך.

"עושה רושם שסוף הירידות קרב" הוא אומר, "וההערכה שלי היא שנהיה עדים לירידה מקסימלית נוספת של כ-10%-15% לטווח הקצר, משום שגם מבחינה טכנית אנחנו מתקרבים לאזורי תמיכה משמעותיים, וגם בשל הכוונה של אופ"ק להקטין את תפוקת הנפט כדי להעלות את מחירו. בנוסף, ירידת מחירים במטבע האמריקני, לצד אפשרות לתיקון במחירי המניות כלפי מעלה, יהוו תמיכה לתחילת עליות מחודשות במחיר הזהב השחור".

"בצד ההיצע, ההחלטה של אופ"ק לגבי קיצוץ התפוקה יכולה לתת אינדיקטור לשחקנים שיש גוף שפועל בדומה לבנק ישראל עם הדולר, שהולך לשמור על רמות המחירים הגבוהות", מוסיף קפלן. "הנפילות היו חדות אבל כנראה שיינקטו צעדים בתחום". לדבריו, ככל שהחששות מגלישה למיתון יתגברו, כך יקטנו הביקושים לחומרי גלם בכלל, ולנפט בפרט. "זה יכול להשפיע לתקופה מסוימת, אך בטווח הארוך, יש פה הזדמנות".

סחורה חקלאית - ההייפ לא יחזור

קפלן מונה שתי סיבות לירידה החדה במחירי הסחורות החקלאיות: סגירה מאסיבית של פוזיציות, והאטה בביקושים. בנוסף לכך, הוא מציין, כי הכדאיות לייצור אנרגיה חלופית מסחורות חקלאיות הולכת וקטנה ככל שנמשכת הירידה במחירי הנפט.

"אני לא חושב שנראה הייפ חוזר בתחום, כי לוקח זמן לבנות אמון מחדש", הוא אומר. יחד עם זאת, לדבריו, כל הגורמים שתמכו במגמה החיובית לטווח ארוך (כמו הביקושים לסחורות מהודו וסין) עדיין קיימים. "צמצום הפערים בצריכה בין מדינות מתפתחות למפותחות יימשך".

רוטנברג מרכז את תשומת הלב בחיטה. "לאחר ירידות חדות במחירה, ניתן לצפות לסגירת פוזיציות שורט של קרנות וספקולנטים כבדים, מה שידחוף ככל הנראה את מחירי החיטה כלפי מעלה", הוא אומר. "עם זאת, נראה כי לפחות בשלב זה, שוק החיטה נמצא במצב דובי מאוד עקב יבול חזק בארה"ב ובשאר היצואניות בעולם, למעט אוסטרליה".

בנוסף לכך, רוטנברג מציין כי הירידה בכמות הביקוש לחיטה בחודש האחרון מראה כי החששות ממיתון לא מופרכות, וכי צפוי עודף של סחורה בעתיד הקרוב. "על כן, במידה ומחירי הנפט יעלו בשבוע הקרוב, בגלל סגירת פוזיציות של ספקולנטים, אנחנו רואים הזדמנות למכירה שלה במחיר של 5.80 דולר לבושל. מתוך צפי לירידות מחירים בעתיד אל מתחת לרמת שיווי המשקל בשנים האחרונות שעמדה על 4 דולר לבושל".

בקר חי - הסחורה שלא הכרתם

סחורה נוספת, שפחות נוטים להתייחס אליה בארץ היא זו של הבקר החי. לדברי רוטנברג, בדומה למחירי בעלי חיים אחרים, גם מחיר הבקר ירד באופן חד בתקופה האחרונה, בשל החששות ממיתון חריף וירידה בביקושים. המחיר ירד באופן כה חד עד שרוטנברג מעריך כי הוא כבר מגלם את הירידה בביקושים, אך לא את שלב ההשפעה השנייה של המיתון - הירידה בהיצעים.

"החקלאים שחוששים בעצמם ממיתון החלו להפחית את התוצרת של הבקר בחודשים האחרונים בשל הצורך להתאים את ההיצע לביקושים. זו סחורה זולה באופן משמעותי ממחיר שיווי המשקל שלה כיום", הוא מסכם.

זהב - צריך להיזהר

הזהב, שידוע כבעל קורלציה הפוכה לדולר ולשוק המניות, התחזק בתקופה האחרונה, בצד הירידה בשוק המניות, ועל אף התחזקות הדולר. "צריך להיזהר עם הזהב, משום שאם אנחנו נמצאים לקראת סוף התוהו ובוהו בשווקים וסיום הירידות החדות", אומר קפלן. "אנשים שהשקיעו בזהב הולכים להיפטר ממנו".

לדבריו, "הייתה בעבר תקופה בה בנקים מרכזיים נזדקקו למזומנים ומכרו את עתודות הזהב שלהם. יתכן שבקרוב נראה את הסיפור חוזר על עצמו ועל כן חשוב לקחת את הזהב בפרופורציה הנכונה בתיק ההשקעות ולהחזיק בו לאורך זמן".

[לפורטל הפיננסי][לאתר חוזים עתידיים]