ניהול תיק השקעות לפי מחזור החיים אינו חדש בעולם ההשקעות הגלובלית, אך לאחרונה המודעות אליו עולה. מדובר בגישה הגורסת כי כל אדם צריך לשנות את הקצאת הנכסים שלו בהתאם לגילו ולשינויים הנובעים ממנו. ההיגיון הפשוט שעומד מאחורי העיקרון הוא שאדם בן 70 לא יכול להרשות לעצמו להשקיע כמו אדם בן 30.
בחברת הפיננסים הישראלית פייננשל גרדיאן לקחו את התורה הזו שלב אחד קדימה. עיקר פעילותה של החברה הוא בתחום ה-Family Office - ניהול פיננסי כולל למשפחות עשירות. אך בשנה האחרונה פתחו בחברה מחלקה נוספת שכל ייעודה הוא מתן מענה גם ללקוחות עשירים קצת פחות, כאלה השייכים לאוכלוסיית האמידים, ה-"High Net Worth", שהונם נע בטווח של בין מיליון לחמישה מיליון דולר.
בחברה מסבירים כי לקוחות אלה נופלים בדרך כלל בין הכיסאות, מכיוון שמצד אחד הם אינם עונים על הקריטריון המקורי של Family Office, ומצד שני הפתרונות שקיימים היום במחלקת ניהול התיקים של בית ההשקעות הממוצע אינם מתאימים להם. לדברי מנהל חטיבת ה-Wealth Managment של החברה, אמיר אשל, בבתי ההשקעות מציעים ללקוחות האמידים את אותם הפתרונות שמוצעים לכלל הלקוחות של ניהול התיקים, ולרוב, הפתרונות הללו אינם מתאימים להם.
בפייננשל גרדיאן רואים אם כן הזדמנות בנישה הזאת, בה הם מנסים להטמיע את אותם העקרונות שמשמשים אותם בשירותי ה-Family Office המסורתיים. בחברה מאמינים כי בעתיד יכנסו לתוך הנישה גם בתי ההשקעות, שישיקו בוטיקים ייחודיים שיפנו לאוכלוסיית האמידים.
גישת ניהול התיקים של פייננשל גרדיאן, פשוטה לכאורה, וגם משקיעים פרטיים, ואמידים פחות, יכולים לשאוב ממנה השראה לגבי ניהול החסכונות שלהם. מנהלי התיקים בחברה לא מנסים לבצע stock picking, ובטח שאינם מנסים לתזמן את השוק. העיקרון הבולט מאחורי האסטרטגיה הוא להתאים את תיק הנכסים הכולל של הלקוח ומשפחתו למטרות שלשמן אמור הכסף לשמש.
"לא המצאנו את הגלגל", מודה קובי פייגנבאום, מנכ"ל החברה. "זו שיטת ניהול שמקובלת בעולם כבר שנים". במסגרת ניהול תיק הנכסים הכולל, מפורקים הנכסים של הלקוח למספר תיקי משנה על פי צרכיו, כשכל תיק מנוהל לפי טווח הזמן הנדרש לכל צורך או מטרה (ראו תרשים).
מודאגים, אבל לא בפאניקה
הסערה שמתחוללת בשבועות האחרונים בשווקי העולם לא פסחה כמובן גם על התיקים המנוהלים בפייננשל גרדיאן. איך מתמודדים שם עם המצב? "ההתמודדות במשבר היא קודם כל לדבר עם הלקוחות בצורה יזומה לאורך כל התהליך", אומר פייגנבאום, שמציין כי מבחינתם מדובר בגישה שתקפה בכל מצב, ולא רק בזמני משבר. "הלקוחות שלנו מודאגים אבל הם לא בפאניקה", אומר אשל. "הם ישנים טוב בלילה, בידיעה שיש מישהו שלא ישן טוב בלילה עבורם".
לדברי אשל, כאן בא לידי ביטוי גם היתרון שבחלוקת התיק לטווחים שונים. "כך, למשל, החלק בתיק קצר המועד של הלקוח כלל לא נפגע במשבר האחרון", הוא אומר. תיק קצר מועד מוגדר בחברה כתיק שמנוהל לטווח של 3-5 שנים.
"בחלק הארוך יותר של התיק, זה שמיועד לטווח של 10 שנים ומעלה, קל יותר להתמודד עם הלקוח המודאג, גם כשהשווקים יורדים ב-30%, כי אנחנו יודעים שבטווח הארוך שוק המניות יתאושש".
בכל הנוגע להשקעות המיועדות לטווח ארוך זאת בדיוק התקופה שבה מגבירים בחברה את מאמצי החיפוש אחר הזדמנויות, כשלעיתים הלקוחות עצמם, אנשי עסקים ברובם, יוזמים פעולות ומאתרים הזדמנויות השקעה.
כל תיק שמנוהל בפייננשל גרידאן מדווח ללקוחו בנפרד, בהתאם לאסטרטגיה שלו ובהשוואה למדד היחס (הבנצ'מרק) שלו. "גם אם התיק מחולק בין שני בנקים שונים הלקוח יראה אותו בדו"ח מסכם אחד", מסבירים בחברה.
תוכנית הליבה
הכספים שמנוהלים בחברה מושקעים על ידי רכישה של תעודות סל, קרנות נאמנות ומוצרים מובנים, הגנות על אינדקסים והשקעות אלטרנטיביות. "אנחנו לא מתיימרים לזהות את המניות שיצליחו להכות את השוק ואת אלה שלא", מסביר אשל.
לאחר הקצאת הנכסים הרצויה בכל תיק מתפנים בחברה לבחירת המוצרים, שמתבצעת לפי השקעות ליבה ולוויין. השקעות הליבה כוללות השקעה במוצרי מדד (תעודות סל), קרנות נאמנות ומוצרים מובנים כלליים, ומהוות כ-70% מתיק ההשקעות, כשנתח זה נתון לשינויים קלים לפי אופי הסיכון של הלקוח.
השקעות הלוויין מיועדות לתת לתיק את מרכיב הסיכון שלו. ההשקעות הללו, אליהן מופנים 30% הנותרים, כוללות תעודות סל וקרנות נישתיות, גיאוגרפיות או סקטוריאליות, על פי הניתוח של אנשי החברה, ובהתאם לתחומים החמים בכל תקופה. בניגוד להשקעות הליבה, ההשקעות הללו גם נתונות לשינויים תכופים יותר.
הפרדה מקובלת נוספת בין תיקים היא הפרדה מטבעית. לדברי מנהלי החברה, גם ההפרדה הזאת תלויה בצרכים הספציפיים של הלקוח, אך לעיתים היא מיועדת להקטין את רמת הסיכון של התיק שלו. עם זאת, בחברה לא ימליצו ללקוח על תיק שכולו דולרי, אם כל ההתחייבויות שלו הן בשקלים.
מנהלי פייננשל גרדיאן מדגישים, לסיכום, שתי נקודות מרכזיות שחשוב לזכור בניהול של כל תיק, ובמיוחד בתקופה הנוכחית. הראשונה היא שבכל שלב בחיים דרוש תכנון פיננסי מדוקדק, מעבר לקופות הגמל וקרנות הפנסיה שיש לכל לקוח. השנייה נוגעת לפדיונות מקופות הגמל שנרשמו בחודשים האחרונים בשוק, בשל ההפסדים הרבים בתקופה זאת. "פדיון קופות הגמל יוצר תחושת עושר בקרב הלקוחות", אומר אשל, "אך חשוב לזכור כי זוהי תחושת עושר מדומה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.