המשמעות העצובה של המשבר הפיננסי בארה"ב לא פוסחת על עמק הסיליקון, זה כבר ברור, אולם בסוף השבוע האחרון התדפק המשבר בכל כוחו גם על דלתותיה של אחד הסמלים האולטימטיביים של העמק - סאן מיקרוסיסטמס. החברה, שקמה ב-1981 ואחראית על כמה מהטכנולוגיות המפוארות של עידן האינטרנט, הודיעה בסוף השבוע כי תפטר 5,000-6,000 עובדים, המהווים 15%-18% מכוח העבודה שלה. כמו-כן, הודיעו בחברה כי יבצעו שינוי בקווי המוצרים של תחום התוכנה ליחידות עיסקיות חדשות.
סאן, שנסחרת כיום לפי כ-3 מיליארד דולר, סובלת כבר זמן רב מהמשבר הנוכחי. המכה שחטפה החברה, מועצמת מכיוון שחלק גדול ממוצריה, מחשבים עתירי יכולת עיבוד, הם יקרים ומיועדים לארגונים גדולים, רובם במגזר הפיננסי והציבורי בארה"ב. בתוצאות הרבעון השלישי (הראשון פיסקאלי) שפרסמה החברה לפני כשבועיים ניכרה הפגיעה. ירידה של כ-7% במכירות הרבעוניות לכ-3 מיליארד דולר והפסד של 1.7 מיליארד דולר, או 2.24 דולר למניה במונחי GAAP, ו-65 מיליון דולר או 9 סנט לאחר נטרול מחיקת מוניטין שביצעה החברה (Non-GAAP).
המשמעות מבחינת המשקיעים הייתה קריטית. מאז תחילת השנה מחקה סאן כמעט 80% משווייה. ואכן לפחות חלק מהמשקיעים לא מתכוונים לעבור על כך לסדר היום. לפני מספר שבועות נודע כי חברת האחזקות Southern Asset Management, שהיא אחת המחזיקות הגדולות במניית סאן, הגדילה את היקף אחזקותיה והודיעה גם כי בכוונתה "לשוחח עם ההנהלה כדי לבצע אופטימיזציה של ערך החברה לבעלי המניות".
ב-Southern אולי לא חושבים על השתלטות אבל בוודאי שרוצים להחזיר את החברה לרווחיות שזו איבדה ברבעון הראשון של 2008. התוכנית הנוכחית מיועדת לשם כך.
על-פי הודעת סאן, הפיטורים הנוכחיים שעתידים להתבצע במשך 12 החודשים הבאים אמורים לחסוך לקופת החברה בין 700-800 מיליון דולר. בסאן מסרו כי החברה תרגיש את החיסכון בהוצאות בשורה התחתונה כבר ברבעון הראשון של 2009. מהצד השני, ייתכן והחברה אכן מבצעת התייעלות שנועדה להפוך אותה למטרה מוצלחת יותר להליך M&A מסויים. הספקולציות סביב הנושא גוברות על רקע המחיר הנמוך של המניה והמצב בשווקים (ראו מסגרת).
לצד תוכנית הקיצוצים בהוצאות דיווחה סאן גם על שינויים ארגוניים בפעילת התוכנה שלה. זו הפעילות שניצבת במוקד המהלכים האסטרטגיים שמבצע ג'ונתן שוורץ, מנכ"ל החברה, שבחר לקחת את החברה לכיוון של קוד פתוח ולהסב את כל מוצרי החברה לפי אסטרטגיה זו.
נשיא קבוצת התוכנה, ריץ' גרין, הודיע כי יעזוב את החברה. על מנת להבין את המשמעויות של ההודעה צריך להבין את הקשר שבין גרין לשוורץ. שוורץ היה זה שהחזיר את גרין לחברה באמצע 2006 כתומך נלהב במדיניות הקוד הפתוח, בכדי לנהל את תחום התוכנה בחברה. שוורץ תיאר בעבר את הקשר החזק ביניהם. למעשה, עזיבתו של גרין מעידה באופן המשמעותי ביותר כי גם ראשו של שוורץ מתנדנד.
בישראל מחזיקה החברה מרכז פיתוח ומכירות בהרצליה פיתוח. מסאן ישראל הגיבו לדברים כי "ההודעה רק התקבלה ועדיין לא יודעים את ההשלכות לגבי הפעילות המקומית". הקיצוצים ייערכו במשך 12 החודשים הקרובים ובמידה והקיצוץ יערך באופן רוחבי הרי בישראל יפוטרו כ-25 עובדים מתוך כ-170. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.