כך תשרדו את המשבר בשוק ההון: 5 עצות שיעזרו לכם לא לטבוע

אל תנסו לתזמן את השוק, אל תנסו להתחכם, חתכו הפסדים ופזרו סיכונים, שכחו מתזמון השוק, חזרו ליסודות והחזיקו חלק נכבד מכספכם במזומן

הישרדות. זו, כך נראה, העדיפות העליונה מבחינתם של רוב המשקיעים עימם שוחחתי בשבוע שעבר, בתוכנית Money Show. והאמת, אחרי חודשיים כמו אלו שחווינו, מי יכול להאשים אותם?

נכון למועד כתיבת שורות אלה, מדד הדאו ג'ונס ירד ב-27% מאז ה-31 באוגוסט, ומדד ה-S&P 500 צנח ב-30%, כששאר המדדים המובילים ספגו ירידות חדות אף יותר.

וזה בלי להזכיר את הבורסות מחוץ לארה"ב, שמוכרות גם כ"מקום אליו הולך כסף שהושג בזיעה רבה, כדי למות". לא משנה כמה רע אצלנו באמריקה, זה אפילו גרוע יותר בשווקים הנוצצים לשעבר של סין, ברזיל, גרמניה ורוסיה. ועליית שער הדולר רק העצימה את הכאב.

המשקיעים במשבר. ובשונה מתוכניות קודמות שהגשתי, הפעם ראיתי מעט מאוד תיאבון למניות חמות או לתעודות סל (ETF) ממונפות שיכולות להפוך אנשים לעשירים בן לילה. היום המשקיעים כורעים תחת הנטל של ניהול ההשקעות שלהם - זה מה שקורה בזמנים כאלה - והם לוקחים זאת ברצינות רבה מאוד.

בשוק מסוכן כמו הנוכחי, ניתן להיתקל אפילו ביועצים רבים שרואים את עצמם כמי שנמצאים צעד אחד לפני כולם, רק בגלל שהתיק שלהם ירד ב-20% ולא ב-40%. זה לא מספיק טוב, כמובן, עבור מנהלי קרנות מקצועיים, שהוכו על ידי גלי פידיונות מצד המשקיעים. אלה משכו סכום שיא של 126 מיליארד דולר מהקרנות הללו בספטמבר ובאוקטובר.

המשקיעים עצמם מרגישים אי נוחות מובהקת ממסחר באסטרטגיות המתוחכמות שמצריך השוק הדובי, עליהן ממליצים חלק מהיועצים. לאנשים עסוקים שמחזיקים משרות תובעניות, ונושאים גם בנטל המשפחתי, פשוט אין זמן להשתלט על גישות ההשקעה הסבוכות הללו. ובכלל, האם הגישות הללו הן לא מהסוג שהכניס אותנו לכל כך הרבה צרות מלכתחילה?

זו ככל הנראה הסיבה לכך שהנוכחים בסדנה בנושא תיכנון פנסיוני בה השתתפתי לאחרונה, נשאלו בעיקר שאלות בסיסיות. כמה זמן יימשך השוק הדובי? כמה נמוך הוא עוד ירד? האם עליי להשקיע בו היום? אני רחוק פחות מעשר שנים עד לפרישה - האם אני יכול להחזיר את מה שהפסדתי? מתי עלי לחזור לשוק המניות? ואולי אני לא צריך לחזור לשוק בכלל?

שכחו מתזמון השוק

העצה הראשונה שלי היא אל תנסו לתזמן את השוק או להכריז על תחתית. רבים ניסו ורבים נכשלו, כולל כמה מקצוענים עם היסטוריית תשואות מוערכת. בשוק שמכיל כל כך הרבה משתנים לא ידועים - המשבר הפיננסי המתמשך, המיתון המעמיק, המספר העולה של פשיטות הרגל, הממשל החדש בוושינגטון והכלכלה הגלובלית - זו פשוט משימה עקרה.

עבור אנשים שיכולים לקחת סיכון רב יותר או שיש להם זמן להשקעה ארוכת טווח, זה בהחלט יכול להיות זמן לא רע כדי לשים קצת כסף שיעבוד בשבילם בשוק. אבל אני הייתי עושה את זה בשיטה של השקעה קטנה בכל פעם, אולי באמצעות סכום קטן של כסף שיושקע בכל חודש בשנה הקרובה. תבינו, המניות בהחלט עוד עלולות גם לרדת נמוך יותר.

לכו עם מה שעובד

אם אתם משקיעים אקטיביים, לכו עם מה שעובד. בימים אלו, מדובר באופן כללי תעודות סל בפוזיציית שורט או על מטבעות, אג"ח של ממשלת ארה"ב (Treasury) ומניות ספורות. כל השאר יורד. עם יסודות כל כך רעועים, הערכות השווי אינן משנות כלל. הדבר הכמעט יחיד שחשוב היום הוא מומנטום, ומשקיעים אקטיביים צריכים להתנפל על המקומות המעטים בשוק שמראים סימני חיים.

חתכו את ההפסדים, וגוונו

הגבילו את הסיכון וחתכו את ההפסדים שלכם במהירות. סוחרים חכמים ומצליחים יודעים זאת, אבל משקיעים אקטיביים לומדים זאת רק כעת. בשוק תנודתי, ניתן לעבור דרך נקודות Stop-Loss (הוראת הגבלת הפסד, המועברת מראש) אפילו במהלך יום מסחר אחד, אבל זה לא אומר שאין צורך להשתמש בהן. התחתית הפוטנציאלית יכולה להיות נמוכה הרבה יותר.

אני מייעץ לאנשים להחזיק 80%-90% מהנכסים שלהם בתיק מפוזר באופן נרחב, עם חשיפה למניות בשוק האמריקני ובשווקים הגלובלים, לאיגרות חוב, סחורות, נדל"ן ומזומנים. עם כל השאר ניתן להשקיע באופן אקטיבי, אם אתם מעוניינים בכך. רק גיוון או מזל הצילו משקיעים מהרע ביותר בשוק הדובי הנוכחי.

חזרו ליסודות

עבור מרבית האנשים, הדרך היחידה להתמודד עם שיטפון של אחת ל-100 שנה כמו השיטפון הנוכחי, היא לדבוק ביסודות. השקיעו בקביעות באמצעות מיצוע עלויות, השקיעו מחדש דיבידנדים ואזנו את תיק ההשקעות שלכם לפחות אחת לשנה, על מנת לעמוד ביעד הקצאת הנכסים שלכם. בדרך הזאת, סביר להניח שלא תזכו לצל"ש או להישג מיוחד, אבל התוצאות שלכם עדיין יהיו טובות יותר כנראה מאלו של היועצים שטוענים ש"שיטת קנה והחזק מתה".

יחד עם זאת, כדאי בהחלט למצב את התיק שלכם לקראת ההתאוששות. כלומר, יש צורך להעניק תשומת לב לנתונים כלכליים וטכניים ולעליית מדרגה בהשקעות, כשהכלכלה תיגע בתחתית והשווקים יתאוששו.

שמרו חלק מהכסף במזומן

העצה האחרונה שלי היא שמרו המון מזומנים בידיכם. זה יתן לכם מספיק תחמושת להשקעה כשהשוק יתאושש, ובנוסף זה ימגן אתכם במידת מה נגד השפעות לא צפויות של השוק הדובי ושל המיתון. תשלום חוב כרטיסי אשראי וצבירה של קרן חירום שתממן הוצאות של 6-12 חודשים הם חיוניים.

דבר אחד בטוח, לא מדובר כאן בתרופות שירפאו הכל. יתכן שהן לא ישמרו עליכם מפני הפסדים כספיים. לעזאזל, הן לא מנעו ממני להפסיד כסף, ואני חוסך לפרישה ובשביל קולג' לילדים בדיוק כמוכם. אני גם שונא להפסיד בדיוק כמוכם, וכן, גם אני מודאג מכך שאני בפיגור בהשקעות. עשיתי כמה טעויות, שבגללן אני עדיין בועט בעצמי, והידע, שיש לי כביכול, ביחד עם ההשכלה, הגנו עלי בשוק הזה, כמו שצריף פח מגן מפני צונאמי.

בשורה התחתונה, ישנם דברים שפשוט גדולים יותר מכולנו, וכל שנותר לנו לעשות הוא את המיטב. לפעמים, זה לא מספיק, אבל זה כל מה שיש לנו - יחד עם מזל, תפילה ופיזור.