הרבעון השלישי גרוע? חכו לרביעי

בטווח הקרוב: מימוש נכסים במחירים שלא היו עולים על הדעת לפני חצי שנה או יותר

בשבוע שעבר הסתיימה עונת הדיווחים לרבעון השלישי של שנת 2008. זהו הרבעון השלישי ברציפות שבו רואים הרעה בתוצאות העסקיות של החברות, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה הקודמת, וברבעון זה הפער בין שתי התקופות וכן הפער בין הרבעון הנוכחי לזה שקדם לו, גדל. כלומר המצב נהייה יותר גרוע ובמגמת החרפה.

רווחי כל חברות הכלולות במדד ת"א 25 הסתכמו ברבעון השלישי ב-4.9 מיליארד שקלים לעומת 8.1 מיליארד שקלים ברבעון השלישי של 2007 ורווח של 9.6 מיליארד שקלים ברבעון השני של 2008.

המתקשות והטובות

המשקולות שהכבידו על תוצאות הרבעון השלישי היו חברות הנדל"ן אשר החלו לבצע מחיקות גדולות בגין ירידת שווי הנכסים וחברות ההחזקה אשר סבלו מירידת שווי החברות הבנות ומהוצאות מימון גבוהות. סך ההפסד המצטבר של החברות אפריקה ישראל , גזית גלוב וקבוצת דלק הגיע ברבעון השלישי ל-2.2 מיליארד שקלים. הרעה משמעותית נרשמה גם ברווחי הבנקים, בשל ההפסדים בגין החזקות בניירות ערך ובשל גידול חד בהפרשה לחובות מסופקים.

החלק הטוב של תוצאות הרבעון השלישי הגיע מחברות האגרו-כימיה כיל ומכתשים רשמו רווחים שהיו גבוהים פי ארבעה (400%) ופי שניים (100%)בהתאמה, מאשר בשנה הקודמת מחברת טבעשממשיכה להרוויח, כאילו המיתון הוא שמועה שלא התבססה בעסקיה.

החברות המוכרות לשוק המקומי הישראלי כמו דלק רכב וחברות התקשורת (פרטנר , סלקום , הוט , בזק ) והמזון (אסם , שטראוס ) השיגו גם הן תוצאות עסקיות טובות. תוצאות חזקות היו גם לחברות גדולות נוספות כמו נייס, אלביט מערכות ופז.

אל תתעודדו מהתוצאות הטובות

האטה העולמית שמקיפה אותנו צפויה לנחות גם על החברות שהשיגו באחרונה שיפור עקבי מרבעון לרבעון ומשנה לשנה.

ברבעון הרביעי אנו צפויים לראות את ההשפעה של ירידת מחיר הסחורות על חברות האגרו-כימיה והאנרגיה שישיגו תוצאות נמוכות בהרבה.

חברות שפועלות בשוק המקומי סובלות כבר עכשיו, כלומר ברבעון הרביעי, מירידה משמעותית בצריכה. משווקי כלי רכב, כבר מדווחים על ירידה תלולה במכירות. גם בתחומים אחרים, שנתוני המכירות שלהם אינם כה גלויים, סביר שיש ירידה בהשוואה לתקופות קודמות: "מילקי טופ" של שטראוס או "חומוס ניהאד הירדני" של אסם יעברו בפחות מקררים בישראל. אלו יפנו את מקומם למוצרים שנחשבים פשוטים וזולים יותר. המשמעות היא שהרווחיות של החברות המייצרות אותם, עשויה להיפגע.

כמובן שגם מהחברות שנמצאות בליבת המשבר אין מה לצפות לחדשות טובות ברבעון הבא: הבנקים צפויים להמשיך ולהגדיל את ההפרשה לחובות מסופקים על לקוחות ועסקים שנקלעים בימים אלו ועוד יקלעו בימים הבאים, לקשיי נזילות.

חברות הנדל"ן שמחקו עד כה רק חלק קטן משווי הנכסים שלהן במאזן צפויות להרחיב את היקף המחיקות לרמה שתזכיר יותר את ירידות מחירי הנדל"ן באירופה ובארה"ב.


החל המירוץ אחר מזומנים

מעבר לתוצאות החברות הנאבקות כיום בכדי לעבור את המשבר בשלום ובצל החוב הפיננסי הגדול של חברות רבות והתכווצות הנכסים, יש לצפות שהחברות יעבירו הילוך במרדף אחר מזומנים.

להערכתנו יאפיינו את הטווח הקרוב: מימושים של נכסים במחירים שלא היו עולים על הדעת לפני כחצי שנה.