מנכ"ל רוטשטיין: "יש היצע דירות שמספיק לחודשים בודדים; לא יודע אם המחירים יעלו, אבל אם הם יירדו זה יהיה רק בשוליים ובטווח הקצר"

אבישי בן-חיים: "יש רק 9,000 יח"ד על המדף, ורק שליש מהן במרכז הארץ. יכול להיות שתהיה האטה במכירות שתתאזן עם הירידה בהיצע, אבל ברגע שהביקושים ישתנו - הרי אי-אפשר לייצר דירה באופן מיידי. מחירי הדירות לא מנופחים"

אבישי בן-חיים משמש כמנכ"ל חברת היזמות הציבורית רוטשטיין מאז תחילת 2008. בן-חיים (44) הוא רו"ח בעל תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות ובמשפטים ומוסמך במינהל עסקים. בתפקידיו הקודמים היה סמנכ"ל כספים בקריסטל מוצרי צריכה, אחר כך עבד 8 שנים בקבוצת מנרב, ובשנתיים האחרונות מתוכן כמנכ"ל של מנרב הנדסה. לרוע מזלו, הוא נקלע לסיטואציה בעייתית כאשר חודשיים לפני קריסתה של קבוצת חפציבה הביא אותו בועז יונה לשמש כמנכ"ל לצידו, אך כמובן שאין לו שום קשר לענייניה.

בן-חיים אומר ביחס לקריסת חברות הנדל"ן בשוק ההון, כי "אין ספק שיש ריצה ובהלה ושיטת העדר פועלת כרגע, וזה ממש לא כצעקתה. יש כמה חברות בבעיה, אבל אם בודקים חברה חברה ורואים את מידת חשיפתה, זה שונה לחלוטין מהמגמה שרואים על המסכים. השוק מאוד לא סלקטיבי, המצב של חברות שבונות בארץ שונה לחלוטין מאלה שפועלות בחו"ל. כשהערפל יתפזר וייקחו וינתחו דו"חות בצורה מושכלת, זה לא יתקרב לתמונה הגלובלית".

לשאלה האם לאור המצב בוחנת רוטשטיין שיתופי פעולה, אומר בן-חיים כי "אנחנו בודקים את הנושא. עוד לא נתקלתי בחברה שבשל הדו"חות הכספיים שלה החלטתי לא לשתף פעולה עמה".

גלובס: שאלת השאלות, איך אתה רואה את מצב שוק הנדל"ן בישראל בתקופה הקרובה?

בן-חיים: "ניתוח מאוזן ונתונים של שוק הדיור בארץ מדברים בעד עצמם. כרגע השוק עצבני, אבל לדעתי המטוטלת תתאזן הכי מהר בשוק הדיור בארץ, היכן שסביבת העבודה של רוטשטיין. יש רק 9,000 יח"ד על המדף, ורק שליש מהן במרכז הארץ. יש היצע שמספיק לחודשים בודדים. העובדה שבנקים לא נותנים ליווי גם ייצור לחץ מסוים, כי קבלנים ימתינו ולא ייצאו לדרך כמו שהם חשבו, וההיצע יקטן עוד. יכול להיות שתהיה האטה במכירות, שתתאזן עם הירידה בהיצע, אבל ברגע שהביקושים ישתנו הרי אי אפשר לייצר דירה באופן מיידי. אני לא יודע אם המחירים יעלו, אבל אם הם יירדו זה יהיה רק בשוליים ובטווח הקצר. מחירי הדירות לא מנופחים, הכסף לא נעלם. לנו יש יתרון שהחברה בונה לעצמה. אנחנו מנצלים גם את מחירי התשומות שיורדים, כך שהמרווחים יוותרו".

נתתם אופציה לקבוצת רכישה לרכישת מגרש של החברה באם המושבות בפ"ת. האם אתם לא משתפים פעולה עם המתחרים הגדולים של היזמים?

"הקרקע נרכשה לפני יותר משנתיים ומאז המחיר עלה, וזה משתלב עם החזר האג"ח שלנו בעוד שנה. קבוצות הרכישה מציעות מחירים אטרקטיביים ויש לנו רווח על המכירה. היזמים, הקבוצות וכל אחד צריך לעשות מה שטוב לחברה שלו. יכול להיות שבתקופה הקרובה קבוצות הרכישה יהיו דומיננטיות, כי הן נותנות מחירים אטרקטיביים, אבל יש שיקולים לכאן ולכאן. אנחנו כל הזמן בוחנים פרויקטים. אנחנו, וכל הענף, נוטים יותר לעסקאות קומבינציה, עיבוי, תמ"א 38 או פינוי-בינוי, בו השוק לא נעצר, ופחות עסקאות במזומן, הכל עד שהשוק יחזור למתכונתו הרגילה. בשנה הקרובה בפירוש יש הרבה הזדמנויות, והחברה צריכה לדעת לסנן את הפרויקטים המתאימים. גם בעלי הקרקעות מבינים שאף אחד לא יכול לצפות לאותם מחירים".

החברה שלך נשלטת בין היתר ע"י שמואל לבייב (20.8%), אחיו של לב לבייב. האם יש לכך השפעה?

"אין שום השפעה. מדובר בפעילויות נפרדות לחלוטין. בלי קשר שאני סומך על האח הגדול שיהיה בסדר, גם לאח הצעיר שמואל יש פעילות מבורכת משלו. יש לנו קבוצת שליטה איכותית שמחזיקה 80% בחברה.

"חתמנו על ליווי לפרויקט בבאר יעקב ממש בעין הסערה, אבל אני בהחלט שומע שהבנקים נותנים את הליווי במשורה, וזה יכול להשפיע על היצע הדירות".