או"ם שמום

לפני שמעיזים למתוח עלינו ביקורת, דאגו שגלעד שליט יקבל את הזכויות המינימליות

כותב הטור הזה משתייך למדור ההיי-טק וההון סיכון, אך במדינה שלנו - היום אתה מפתח תוכנה, ומחר אתה מנווט מעל שמי לבנון; אתמול השקעת בחברה מדהימה, והיום אתה מבלה עם המנכ"ל שלה בשירות מילואים בשטחים. אנחנו בונים תעשיית היי-טק עולמית, ובו בזמן עדיין נלחמים להיות עם חופשי בארצנו.

ביום רביעי שעבר חגג האו"ם את יום השנה ה-60 להצהרת זכויות האדם. יום לפני כן פרסמה מועצת זכויות האדם של האו"ם רשימת המלצות לישראל, שכללה 99 צעדים לשיפור המצב ההומניטרי באזורנו. בין השאר דרשה המועצה את הסרת הסגר מעל רצועת עזה ואת שחרורם של עצירים פלסטינים. יומיים אחר-כך, ביום חמישי שעבר, מלאו 900! יום לשבתו של גלעד שליט בשבי.

גלעד שליט נשבה בהתקפת מחבלים על עמדה של חיילי צה"ל. לפי סעיף 4 של אמנת ז'נבה, משנת 1949, גלעד שליט זכאי למעמד של שבוי מלחמה. סעיף 20 מחייב לטפל בשבויים באופן הומניטרי, סעיף 22 דורש לשמור על תנאים בריאותיים הולמים בשבי, סעיף 31 מחייב ביקורת רפואית חודשית, סעיף 71 באמנת ז'נבה דורש לאפשר תכתובות בין השבוי למשפחתו בקצב של לפחות שני מכתבים בכל חודש, וסעיף 75 באמנה מחייב לאפשר ביקורים של אנשי הצלב האדום אצל השבוי.

אולם גלעד שליט לא זכה עד היום לכיבוד זכויותיו כחייל, כשבוי וכבן אנוש. להיפך. הוא מוחזק בידי אנשים אכזרים וציניים, שבזים לערכי זכויות האדם. מידה זהה של זלזול בערכי המוסר הבסיסיים הם מפגינים גם כלפי בני עמם וגורמים להם סבל מיותר.

בניגוד לגלעד שליט, היחס שמקבלים עצירים פלסטינים בישראל, רבים מהם פושעים עם דם על הידיים, כולל ביקורים מבני משפחותיהם ומאנשי הצלב האדום, וכן טיפול רפואי וקשר בלתי פוסק עם העולם החיצון.

לאור כל זאת, אחת התגובות ההולמות להמלצותיה של המועצה הנכבדת לזכויות האדם באו"ם, היא התקפה רציפה של אנשים שאכפת להם, על כל מי שיש לו איזושהי נגיעה, ישירה או עקיפה, לגורלו של גלעד שליט.

שילחו להם אי-מיילים, פקסים, הודעות כתובות או מוקלטות, השתמשו בכל מדיה אפשרית כדי להעביר להם מסר פשוט: לפני שאתם מטיפים לנו על זכויות האדם, טפלו בעניין שליט. לפני שאתם מעיזים למתוח עלינו ביקורת, תנו לשליט את הזכויות הבסיסיות שלהן הוא זכאי, על-פי אמנת האו"ם. ורצוי שגם תפעלו להפסקת ההפצצות על אזרחים בישראל, ולפני כל אלה - עזרו לנו לשחרר את שליט.

הנה כמה רעיונות למשלוח אי-מיילים, כדי להבהיר לעולם שיש קשר ישיר בין הסגר על רצועת עזה לבין גורלו של חייל ישראלי צעיר, שזכויות האדם שלו נרמסות באכזריות בכל יום שעובר:

למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, כתבו ל-inquiries@un.org. לראש המועצה לזכויות האדם, נאווי פיליי, כתבו ל-niu@ohchr.org. למשלחת הנציבות האירופית למדינת ישראל, כתבו ל-delegation-israel@ec.europa.eu.

כתבו להם, וכתבו להרבה אחרים, כדי שיידעו ששחרורו של גלעד שליט הוא הנושא הדחוף ביותר שחייב לעמוד על סדר יומם. כי בכל יום שעובר שליט עדיין יושב בשבי ומחכה לשובו הביתה. הזכירו להם כי גלעד שליט עדיין חי ויש להחזירו בשלום הביתה.

הכותב הוא שותף השקעות בקיינן פרטנרס ומנהל פעילות הקרן בישראל