כמעט מכל כיוון אפשרי זכה נגיד בנק ישראל לשבחים על התנהלותו בזמן המשבר. אופי, סגנון, מנהיגות, אחריות ומה לא. גם אני שלא חסכתי ביקורת מבנק ישראל כשלא פעל נחרצות על מנת למנוע את קריסת שוק המט"ח המקומי והשתלטותם של גורמים מניפולטיביים על פעילות השוק, הגבתי בחיוב לשינוי המדיניות. התערבויות מסיביות, הפתעות כתחליף למדיניות שקופה ונטישת יעד האינפלציה לטובת יעדים אחרים חשובים לא פחות, אולי אף יותר בתקופה זו, ביניהם סיוע לייצוא - הקטר ומנוע הצמיחה של הכלכלה בישראל.
לאורך כל הדרך טרחתי להדגיש כי המלחמה לא הסתיימה. בכל הקשור לקרנות הגידור והבנקים הזרים, חלקם ספגו מכה אנושה, אחרים עדיין חיים ובועטים והם בסך הכל יושבים על הגדר ומחכים להזדמנות. בעת כתיבת שורות אלה, יום ד' בערב, השיל הדולר שלוש אגורות נוספות עקב מכירות בנקים זרים ונסחר סביב 3.69. זאת כשצמד המטבעות דולר/אירו נסחר כל העת ללא שינוי. בשבוע האחרון הרגשנו היטב את חזרתם של הבנקים הזרים למשחק. אליהם הצטרפו הפעם בזריזות גם גופים מקומיים שהבינו כמו הזרים שבנק ישראל יצא באופן זמני מהמשחק והוא מאפשר להם לעשות ככל העולה על רוחם בחסות התחזקות היורו בעולם.
אמת, אפשר להתחבא מאחורי התירוץ הקלוש של היחלשות הדולר בעולם. ראלי כה מהיר ועצבני לא נצפה כבר זמן רב אולם לבנק ישראל ויותר מכך למדינת ישראל יש יותר מדי מה להפסיד על מנת להרשות לקריסה כזו להתרחש מה גם שלא מעט מגלי ההתחזקות של הדולר בעולם בחדשים האחרונים לא באו לידי ביטוי בשוק המקומי. בשלושה מישורים ניזוק המשק הישראלי:
א. היצואנים - בועידת ישראל לעסקים נשמעו קריאות הצמרת הפוליטית לתעשיינים להימנע מפיטורים. הדולר שכבר נשק ל-4 שקלים החזיר מקצת מהצבע שאבד ללחיי היצואנים. האמונה כי בנק ישראל ימשיך לתמוך בהם והדולר ימשיך להתאושש גרמה לפחות לחלק מהם שלא להניף את חרב הפיטורים ולאחרים לגנוז תכניות להעתקת קווים לחו"ל. 8% תיסוף בשבוע גורמים לנזק בלתי הפיך עבור חלק מהם. נציגם מר ברוש עסוק בקרב אגרוף אישי מול שר האוצר. כל יום שעובר ללא תגובת בנק ישראל רק מחריף את המצב והתוצאות יהיו עגומות למשק.
ב. דפלציה - נתוני בנק ישראל מראים עוד לפני קריסת הדולר כי ירדנו אל מתחת לרף התחתון של יעד האינפלציה. אנו רואים כי יש עדיין השפעה לשער הדולר ומשמעות ההחלשות הינה אחת. המשק נכנס לדפלציה. לא בריא, מסוכן אף יותר מאינפלציה וידרוש בהמשך הרבה יותר משאבים ואנרגיות להיחלץ ממצב זה.
ג. קרנות גידור - שינוי כללי המשחק גרם לקרנות להפסיק פעילות שגרמה נזק רב למשק הישראלי. מיום פרסום מדד המחירים לצרכן הייתה תחושה שבנק ישראל ימשיך במדיניותו החדשה ויוריד ריבית. משבוששה ההודעה לבוא ראו המשקיעים הזדמנות פז על רקע התחזקות היורו בעולם ומאוחר יותר הפחתת הריבית האגרסיבית בארה"ב ומכרו דולרים מכל הבא ליד. במקום להפתיע ולהנחית עליהם מכה אנושה מעדיף הבנק המרכזי לעמוד מן הצד ולהשקיף. טעות איומה לטעמי.
מומנטום הוא שם המשחק בשוק המט"ח. בנק ישראל איבד את המומנטום. הוא היה צריך להגיב כבר לפני יומיים או לכל המאוחר, רבע שעה לאחר הודעתו הדרמטית של הדוד בן. כל שעה שעוברת, לבטח כל יום, מגביר את הנזק פי עשרות מונים, גורם לשחקנים נוספים להצטרף למשחק המקומי ועל מנת לשנות את המומנטום יידרשו צעדים יותר ויותר קיצוניים. לעניין הריבית למשל- חצי אחוז לא יספיק, גם אם ילווה בהודעה על הפחתה נוספת במועד. לכל היותר הדולר יתחזק מעט ואחר כך ישוב להיחלש. רק הפחתה חריגה של 1% או לכל הפחות 0.75% עם רמיזה להפחתה נוספת במועד עשויה להביא לשינוי המומנטום. המיתון במשק נותן לכך תעודת הכשר,קרן המטבע נתנה לכך תעודת הכשר. חבל שההישג שהושג ,לפחות בשוק המט"ח, ירד לטמיון.
יוסי פרנק- יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס Rika40@012.net.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.