שבוע המסחר בתל-אביב נפתח בירידות שערים, כשברקע סיום המסחר בוול-סטריט במגמה מעורבת, למרות תוכנית החילוץ ליצרניות הרכב הגדולות בהיקף של 17.4 מיליארד דולר. גם המתיחות ברצועת עזה והשאלה המרחפת סביב פעולה צבאית, לא תרמה ליציבות השוק המקומי.
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, התראיין בסוף-השבוע לערוץ הטלוויזיה בלומברג, והתייחס להפחתות הריבית ולמצב הכלכלה הישראלית: "ננקוט בצעדים במטרה להימנע מדפלציה, על מנת להימנע ממיתון". עם זאת הוסיף פישר כי "בהתחשב בכך שאנו מייצאים 45% מהתמ"ג, אם העולם נופל מצוק אנחנו נושפע מכך". תחזית בנק ישראל לצמיחה ב-2009 עומדת על 1.5%, ופישר סירב לענות אם הבנק מתכוון להנמיך אותה. זאת לעומת הערכתו של פרופ' מלניק, אשר פיתח את מדד מלניק לבדיקת מצב המשק, לצמיחה של 0.7% בלבד ב-2009.
בתחזית מאקרו שבועית שמפרסמת לידר שוקי הון, עולה כי הגירעון הממשלתי עלול להגיע ל-5% מהתוצר ב-2009, דבר אשר יעלה את קצב ההנפקות שמבצעת הממשלה החל מפברואר 2009. הערכת לידר היא כי המדדים צפויים להיות שליליים עד חודש פברואר לפחות. עוד מציינים בלידר כי ציפיות האינפלציה בשוק איגרות-החוב מגלמות אינפלציה שלילית בשנה הקרובה, ואינפלציה חיובית מתונה בטווח של ארבע שנים.
המסחר באיגרות-החוב הממשלתיות הסתיים ללא שינוי מהותי לעומת השבוע שעבר. איגרות-החוב השקליות והצמודות למדד נסחרו במגמה מעורבת. איגרות-החוב הקונצרניות רשמו ירידות שערים. מדד התל-בונד 20 רשם ירידה של 1.3%, כאשר איגרות-החוב של אפריקה מסדרה 21 צנחו ב-10.3%.
למרות שביום ראשון לא מתקיים מסחר במט"ח, התחזק המטבע במסחר באופציות עליו. בתום יום המסחר משקפות האופציות על הדולר שער של 3.77 שקל, 0.9% מעל לשער היציג שנקבע ביום שישי.
בתום יום המסחר ירד מדד המעו"ף ב-2.2%, ומדד תל-אביב 100 איבד 2.4%. מדד הנדל"ן בלט בירידות וצנח ב-8%. מחזור המסחר היה נמוך והסתכם ב-850 מיליון שקל.
אפריקה ישראל צונחת
מניית כי"ל הובילה היום את הירידות בתל-אביב. זאת לאחר שיצרנית האשלג הגדולה בעולם, פוטאש, הורידה בסוף-השבוע את תחזיות המכירות והרווח לרבעון הרביעי ב-10%. הורדת התחזיות של פוטאש השפיעה גם על כי"ל, שתחום האשלג הוא תחום מרכזי של פעילותה, והמניה איבדה 3.85%. גם החברה לישראל , שמחזיקה 53% ממניות כי"ל, סיימה את היום בירידות ומנייתה איבדה 4.8%.
מדד הבנקים ירד היום ב-3%, כאשר את הירידות מובילות מניות דיסקונט ולאומי , שאיבדו 3.8% ו-4.1% בהתאמה. מניות בנק הפועלים ובנק מזרחי-טפחות הגיבו בצורה מתונה יותר, אך עדיין סיימו את המסחר בצד האדום, כשמניותיהן מאבדות כ-2% כל אחת.
חברת התקשורת בזק מקבלת חיזוק מכלל פיננסים, אשר מעניקים למניה המלצת "תשואת יתר" ונוקבים במחיר יעד של 7.6 שקל. האנליסט צחי אברהם מנמק את המלצתו בקיצוץ בהוצאות שמבצעת החברה, אשר צפוי להימשך גם בשנת 2009. בנוסף, השקת הרשת החדשה של פלאפון ברבעון הראשון של 2009, שצפויה להעלות את נתח השוק שלה בקרב חברות הסלולר, ולהעלות את ההכנסה הממוצעת למנוי קיים. למרות ההמלצה החיובית, מניית בזק לא נמלטה מהמגמה הכללית ואיבדה 2.4%.
את הירידות במדד הנדל"ן הובילו מניות אפריקה ישראל ואפריקה נכסים , בשליטת לב לבייב. המניות צנחו בשיעור של 11.1% ו-11.2% בהתאמה.
חברת שיכון ובינוי , אשר בשליטת שרי אריסון, הודיעה על פיטורים של כ-50 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות. נכון להיום, מועסקים בחברה כ-2000 עובדים, כך שלא מדובר בפיטורים המוניים. מניית שיכון ובינוי, הנסחרת במדד הנדל"ן, סיימה את היום בירידה של 6.3%.
בצד הירוק ניתן לציין את מניית וריפון , שסגרה פער ארביטראז' ועלתה ב-15.7%. העליות במניה מתרחשות לאחר שבשבוע שעבר פירסמה החברה את דו"חותיה, אשר נתפסו כפחות גרועים מאשר ציפיות המשקיעים. מאז פרסום הדו"ח, באמצע שבוע שעבר, זינקה המניה בכ-40%.
בקרב המניות הקטנות, שותפות רציו הודיעה על כוונתה לבצע גיוס הון בהיקף של עד 6 מיליון שקל, באמצעות הנפקת יחידות השתתפות וכתבי אופציה. הכסף מיועד להמשך פעילות חיפושי הנפט והגז בחופים המערביים של חיפה, כאשר התאריך להזמנת יחידות בהנפקה נקבע ליום שלישי השבוע.
בחברת אמיליה פיתוח העלה הבעלים, עודד פלר, את המחיר שבו הוא מציע לרכוש את מניות הציבור. המחיר אותו הציע פלר עמד על 10.25 שקל למניה, וכעת המחיר עלה ל-12 שקל למניה. נזכיר כי ההון העצמי של אמיליה פיתוח עומד על 16.12 שקל למניה. מניית החברה הגיבה בעלייה של 11% למחיר 11.74 שקל. מועד הקיבול להצעה הוארך, וכעת הוא נקבע ליום ראשון בשבוע הבא, ה-28 בדצמבר.
[לאתר המעו"ף]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.