אז תיכננתם או לא? כמעט בטוח שלא. תמיד יש סיבה לדחות תכנונים, ובשנה שבה נרשמה הסטייה החדה ביותר בתחזיות של כל מי שאי פעם עסק בתחזיות כלכליות במאה הנוכחית ובזו שעברה, זה יותר ממובן.
ישראל מקוב, יו"ר גיוון אימג'ינג ומנכ"ל טבע לשעבר, הציע בהרצאה שנשא בשבוע שעבר, מפת הדרכים המבוססת על התסריט ולפיו המשבר יימשך שנתיים והירידה במכירות של חברות תעשייתיות עלולה להגיע ל-20% (כמובן ששיעור הירידה תלוי במוצר ובשוקי היעד). לשאלה למה דווקא שנתיים, ענה כי בתסריט כזה מחיר הטעות קטן יחסית ותוכנית לשנתיים ניתן לשנות ולהתאים, אם המשבר ימשך שנה או שלוש.
היתרון הברור של שרטוט מפת דרכים הוא שהיא מאפשרת לתכנן ולתקן תוך כדי תנועה. אם יודעים היכן אנו על המפה ולאן רוצים להגיע, הרבה יותר קל לתקן את הציר כשנתקלים במכשול לא צפוי.
עולם ההשקעות נותן למשקיע הרבה דרגות חופש וכלים רבים להתאמת אסטרטגיית ההשקעה לצרכים ולראיית העולם של כל משקיע ולכן אין תשובה אחת נכונה לשאלה איך לבנות את אסטרטגיית ההשקעות בסוף 2008. בטור שכזה אין טעם לשרטט מודל השקעות מומלץ, אבל אולי יש ערך להאיר נקודות שחשוב לקחת בחשבון בבניית האסטרטגיה והרכב ההשקעות לשנה הבאה.
- אג"ח ממשלתי
בטווח הקצר נראה שאנו מייבאים מארה"ב את המודל שבו עיקר התשואה מגיעה מאג"ח ממשלתי קצר ובינוני הן בזכות המשך הבריחה למכשירים סולידיים והן בגלל ההכוונה של הבנק המרכזי.
- אינפלציה
בהינתן היתרון היחסי שמקנה שוק ההון המקומי על פני האמריקאי בזמינות של אג"ח ממשלתי צמוד, אנו ממליצים לתת את הדעת לסיכוני האינפלציה שאף אם היום היא נראית רחוקה סביר להניח כי בעקבות היקף המשאבים המוזרמים לשווקים היא תרים ראש.
- מדדים
כפי שכתבנו בעבר כל עוד השוק תנודתי כפי שהוא כיום, לא כל כך הגיוני להיצמד למדדים מובנים. כדאי לבחור ענפים בולטים ומניות או קרנות שיש בסיס להעריך שיציגו תשואת יתר.
- ענפים
קשה לאפיין סקטורים שיצאו מהמשבר בלי פגע. עם זאת יש מספר תחומים מענייניים, למשל: - תשתיות - בשל התקציבים הממשלתיים צפויים להיות מופנים, בייחוד בארה"ב, לשיפור התשתיות
- קמעונאיות זולות (תחום ה"דיסקאונט") - מגזר שמי ששייכות אליו כבר עושות חייל יחסי, כפי שמתאפשר להן בעולם שעבר מקידוש הצריכה לקידוש החיסכון.
- מניות וקונצרני
ההזדמנויות המשמעותיות ביותר טמונות במכשירים המסוכנים ביותר: מניות ואג"ח קונצרני. בתסריט לפיו נסיים את המשבר תוך שנתיים יש מקום להוסיף חשיפה מסוימת למכשירים אלו, תוך התחשבות במידת הסיכון המתאימה למשקיע.
בטווח הקצר והבינוני במגוון רחב של תחומים מנדל"ן ועד קלינטק והי טק, יש לנקוט לחפש חברות טובות ולא מגזרים מובילים.
למי שיכול להשקיע באנליזה, כדאי לסרוק את השווקים בחיפוש אחרי חברות אשר להן יתרות מזומן סבירות, שניתן לצפות שיעברו את המשבר ביציבות יחסית ויובילו בסקטור שבו הן פעילות, את תהליך היציאה מהמשבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.