פתיחתה של שנה קלנדרית חדשה מספקת עבודה רבה לכלכלנים ולמנהלי ההשקעות, שמנערים את מחלקות המחקר התומכות בהם, ומייצרים סיכומים של ביצועי השווקים בשנה שחלפה ותחזיות לקראת השנה הבאה. התחזיות הללו אמורות לספק לבתי ההשקעות תשתית שעליה יוכלו לבסס את אסטרטגיות ההשקעה שלהם לשנה הקרובה.
באופן טבעי, למשקיעים פרטיים לא עומדת האפשרות הזאת, והם נאלצים להסתמך על תחזיות האנליסטים המתפרסמות בכלי התקשורת השונים ובאינטרנט. ולמרות זאת, ישנם כלים נוספים, שדווקא כן זמינים לציבור הרחב, ובאמצעותם ניתן לנבא מגמות שונות. אחד הכלים הללו הוא מעקב אחר "הכסף החכם".
"קהילת המשקיעים נחלקת לשניים: השחקנים הגדולים והשחקנים הקטנים", אומר ליאור יוחפז, מנהל השקעות בכיר בגאון שוקי הון. "בעל עניין בחברה, למשל, נחשב לשחקן גדול וישנם לא מעט משקיעים שעוקבים אחרי תנועות בעלי העניין מדי יום, ומנסים להסיק מכך תובנות שיסייעו להם למקסם את תשואת ההשקעה שלהם".
זה יכול להישמע פשוט, אבל איך עוקבים אחרי השחקנים הגדולים, בעלי העניין, כשלא מדובר בחברות ספציפיות אלא במדדים או בסחורות? איך ניתן לדעת אילו תנועות הם מבצעים כשמנסים לנתח את תנודות מחיר הנפט או את מדד ה-S&P 500?
אחת הדרכים היא להסתמך על החוזים העתידיים שמשמשים למסחר בסחורות כמו נפט, וגם במדדי מניות רבים. "השוק התנודתי הזה מפוקח על ידי הרשות לפיקוח על המסחר בחוזים בארה"ב (CFTC)", אומר יוחפז. "מטרתה של הרשות הוא בין היתר לספק מידע - בעל ערך רב - בכל הנוגע להיקפי פוזיציות השורט של השחקנים הגדולים".
יוחפז מסביר כי כל חברה מסחרית שרוכשת חוזים עתידיים או מוכרת אותם בחסר (שורט) חייבת לדווח על כך ל-CFTC. "כך, למשל, חברות תעופה המגדרות את החשיפה שלהן למחיר הנפט חייבות בדיווח על כל פוזיציה בחוזים העתידיים עליו. גויפם כאלה מוגדרים על ידי הרשות כמשקיעים מסחריים (Commercial)".
הסיבה שבגללה החברות הללו מחויבות לדווח על הפוזיציות שלהן, היא בדיוק מכיוון שבשל גודלן והפעילות המאסיבית שלהן, ישנה סבירות גבוהה שהן ישפיעו על כיוון השוק. "הדיווח השבועי אודות פעילותן נועד למנוע מהן להטות את השוק כרצונן", אומר יוחפז.
מול הגופים המגדרים נמצאים הספקולנטים, אותם משקיעים שמשתמשים בחוזים עתידיים כדי להפיק רווחים. "בין הגופים החייבים בדיווח נמצאים גם אלה שפתחו מעל למספר מוגדר של חוזים", מציין יוחפז. "תחת ההגדרה הזאת נופלות קרנות הגידור הגדולות, קרנות השקעה אחרות, תעודות סל ועוד".
מכיוון שסך הפוזיציות הפתוחות בכל חוזה ידוע, והפוזיציות של הגופים הגדולים חייבות בדיווח, ניתן לחלץ מהשוואה הזאת גם מידע זה את הפוזיציות של הספקולנטים הקטנים.
50 אלף חוזי שורט תוך שבוע
אז השתכנענו שהמידע הזה אכן זמין גם למשקיע הפרטי. אבל איזו תועלת אפשר להפיק ממנו? "החשיבות של המידע הנוגע לפוזיציות השחקנים המסחריים בשוק עלתה במפולת של שנת 2000, כשבמחצית השנה, אחרי רמה אפסית של חוזי שורט על מדד ה-S&P 500, נפתחו תוך שבוע אחד כ-50 אלף חוזי שורט", אומר יוחפז. "בדיעבד התברר כי נקודת הפתיחה של השורטים הללו, הייתה גם נקודת השיא של המדד, ומספר שבועות לאחריה החלה מגמת הירידה שנמשכה אל שנת 2003" (ראו גרף מצורף).
"התיאוריה גורסת כי ככל ששחקן מסוים גדול יותר, כך הוא משפיע יותר וברשותו מידע רב יותר, שלעיתים סמוי מעיני שאר השחקנים", הוא אומר. "בהתאם, המשקיעים המסחריים מכונים 'הכסף החכם'. בשוק הסחורות, למשל, הפוזיציות המסחריות הן של חברות שהסחורות הן העסק המרכזי שלהן, ולכן ניתן להניח כי הן יודעות יותר ממשקיעים ספקולטיביים גדולים כקטנים".
מעקב אחר התנועות של המשקיעים המסחריים עשוי לספק מידע בכמה רבדים. במבט לטווח הארוך ניתן להסיק מהי הערכת המשקיעים האלה לגבי המגמה ארוכת הטווח, באמצעות מספר החוזים שברשותם. בטווח הקצר ניתן לעקוב אחר התנודות הקיצוניות, ולהשליך ממנה על יציבות המגמה הנוכחית. "שינוי חד במספר החוזים בזמן קצר עשוי להעיד על שינוי מגמה", מאשר יוחפז.
אז מה ניתן ללמוד מכך על מצב השוק היום? מבט בפוזיציות המסחריות על מדד ה-S&P מראה כי היקף פוזיציות השורט על המדד נמצא כיום ברמת שיא שלא נראתה מאז 2001. בטווח הקצר יותר ניתן לראות כי המסחריים הגיעו לרמת השורט הגדולה לאחר שבתחילת אוקטובר הם חתכו בפתאומיות 50 אלף חוזים בתוך שבוע, ומאז תחילת אוקטובר ועד היום הם מכרו בשורט 150 אלף חוזים. "נכון להיום הפוזיציה שלהם סטטית ברמה של 100 אלף חוזים בשורט, מה שמעיד על מידת הפסימיות להמשך הדרך", אומר יוחפז.
למרות האינדיקטור המועיל, חשוב כמובן גם לסייג. כדאי לעקוב אחרי הנתונים הללו, אבל יש להשתמש בהם רק ככלי עזר נוסף, ולא כמקור יחיד. "שינוי בפוזיציות של המסחריים אינו מחייב שינוי מיידי במדד", מדגיש יוחפז. "השינוי יכול להגיע רק כעבור מספר שבועות". וכמובן, חשוב גם לזכור, הוא מוסיף, שגם המסחריים טועים, ולכן ייתכן שהם ייקחו פוזיציות שלא יתממשו בסופו של דבר.
סייג נוסף הוא שמבט בפוזיציות החוזים העתידיים אינו משקף את התמונה המלאה, מכיוון שלמרבית הגוף הגדולים ישנה גם סחורה פיזית כנגד החוזים, שמשמים אותם למטרות גידור. "היות שאנחנו לא יודעים את היקף האחזקה שלהם בנכס הבסיס, אנחנו לא רואים את התמונה כולה", מציין יוחפז.
כך או כך, הגישה לנתוני הפוזיציות בשוק החוזים העתידיים היא כעת פשוטה במיוחד, כשניתן לעקוב אחרי סחורות ומדדים שונים דרך האתר שבכתובת: www.timingcharts.com. האתר אף ממפה את הפוזיציות לפי סוג המשקיעים המחזיקים בהן: מסחריים, ספקולנטים גדולים וספקולנטים קטנים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.