כאורה, אין זה מתאים לדבר על אקזיטים עתידיים בתחום הביומד בתקופה של משבריות רב-תחומית. אלא, שסופה של 2008 הראה כי אין זה מופרך לעשות כן, לאור שני האקזיטים המרשימים שנעלו אותה - אומריקס שנמכרה לג'ונסון אנד ג'ונסון תמורת 438 מיליון דולר, ומדיגייד שנמכרה ל-St. Jude ב-300 מיליון דולר.
לטובת ונגד האפשרות של אקזיט בימים אלה פועלים מספר גורמים: מצד קרנות ההון סיכון, רוב ההצעות שהן מקבלות גורמות להן להרגיש שהן מוכרות את החברה בנזיד עדשים, אבל הן יודעות שאין להן יותר מדי חלופות. המשקיעים של הקרנות, מצידם, ישמחו לראות הכסף עכשיו ולא אחר כך. ומבחינת הרוכשות הפוטנציאליות, לא כולן במצב מזהיר מבחינת המזומנים בקופה, אך אלה שיש להן כסף מעוניינות לנצל את המחירים הזולים שמציע השוק. הן יודעות שאם הן לא יקטפו את ההזדמנויות - מתחרותיהן יקדימו אותן.
בפרויקט מיוחד של "גלובס", אנו מציגים את 10 חברות הביומד שיכולות לייצר את האקזיט הבא. הן נחשבות למוצלחות מצד אנשי התעשייה - מנהלי קרנות, מנהלי חברות ביומד בוגרות, אנליסטים ואנג'לים - וגם פועלות בשווקים מעניינים, ולכן הבשילו לשלב המאפשר להן להימכר בשנה-שנתיים הבאות, על אף המצב.
חברות המכשור הרפואי שברשימה הן לרוב בשלב של מכירות בהיקפים של לפחות מיליוני דולרים, עם דגש על ארה"ב. חברות התרופות או הביוטק שברשימה עשויות להימכר כאשר יהיו בשלב IIb של הניסויים הקליניים, או מעבר לכך. ואולם, בשני התחומים כבר היו בשנים האחרונות חברות שנמכרו גם בשלבים מוקדמים יותר.
בקצב של שניים-חמישה אקזיטים משמעותיים בשנה, שסיפק שוק הביומד הישראלי בשנים האחרונות, ברור שרוב החברות המצוינות ברשימה ימשיכו להיות עצמאיות גם בשנים הבאות. סטטיסטית, לא כולן יימכרו או ינפיקו, ואפילו לא כולן ישרדו. חברת תרופות שנכשלת בניסוי שלה, או לחילופין חברת מכשור או דיאגנוסטיקה שמפספסת את המומנטום לרכישה ונשארת לבד - יכולות להיכחד או לאבד את רוב שוויין גם אם סומנו כמבטיחות. ועדיין, לכשיהיה אקזיט, יש סיכוי טוב שהוא יהיה מן החברות הללו. *
Cadent
קרנות ישראליות מעורבות: אייפקס ישראל, פיטנגו, סטאר, First Isratech
גיוסי הון עד כה: 50 מיליון דולר
שלב בפעילות: מכירות של מיליוני דולרים
חברת Cadent פועלת בשוק רפואת השיניים, שהיה עד לא מזמן האח החורג של תחום הרפואה, אך בשנים האחרונות עובר תהליך של תאוצה והתחדשות. ניתן היה לראות זאת בין היתר באקזיט הענק של חברת אלפא-ביו הישראלית, שנמכרה בתחילת השנה לנובל ב-95 מיליון דולר.
Cadent נחשבת עוד יותר 'היי-טק' מחברת שתלים כמו אלפא. היא מובילה בתחום הצילום הדיגיטלי התלת-ממדי של חלל הפה, אשר באמצעותו ניתן להתאים באופן מדויק יותר גשר לשיניים, תותבות או שתלים.
כיום, נהוג להתאים לשיניים גשר או תותבות על ידי יצירת מודל גבס של הפה. הצילום התלת ממדי של קאדנט מאפשר ליצור מודלים מדויקים יותר, כאשר במקרה של גשר לשיניים הוא מאפשר אף לדמות מראש את האופן שבו ישנה הגשר את השיניים.
החברה הגיעה למכירות של מספר מיליוני דולרים, אך למרות שהחברה כבר פעילה ומוכרת יפה, היא לא הודיעה בשנה האחרונה על פריצות דרך משמעותיות. רוכש גדול מתחום רפואת השיניים יכול לקחת קדימה את החברה, שהוקמה כבר ב-1995 ומשקיעיה בוודאי ישמחו לראות בה מימוש.
D-Pharm
קרנות ישראליות מעורבות: כת"ב, פיטנגו, ג'מיני, אייפקס-לאומי, IHCV, מדמקס, קרן אתגר, וורטקס, Walden Israel, פולאר גיוסי הון עד כה: 68 מיליון דולר
שלב בפעילות: לקראת שלב III
די-פארם עשויה להיחטף ברגע שיגיעו תוצאות ברורות מניסוי שלב III שלה, שצפויות ב-2010. החברה פיתחה מוצר לתחום השבץ, אחת האינדיקציות הנחשבות לבעייתיות ביותר מבחינת סיכויי הצלחת הניסויים. לפני פחות משנה נכשלה אסטרה-זנקה כישלון חרוץ עם מוצר בתחום. לכן, החברות הגדולות מהססות עדיין להמר על די-פארם ולממן את הניסוי, אף שהמוצר נראה מבטיח למדי לפי ניסוי שלב IIb. ברגע שתשתכנע אחת מחברות התרופות המובילות כי המוצר עובד (בהנחה שהוא אכן עובד), היא תחתום ודאי על הסכם. *
Deep Breeze
קרנות ישראליות מעורבות: ויטהלייף, קרן אביב
גיוסי הון עד כה: 30.6 מיליון דולר
שלב בפעילות: הצמחת מכירות
דיפ-בריז, שהייתה אחת מחברות הסטארט-אפ המבטיחות של "גלובס" ל-2007-2008, עוסקת בהדמיה לא פולשנית של הריאות, כולל תנועתן בזמן אמת.
במצב עניינים רגיל, היא כנראה כבר הייתה ציבורית היום, אך כרגע הדבר לא אפשרי. בינתיים, החברה ממשיכה לפתח את המכירות שלה בארה"ב, אך לא מזניחה את יתר העולם, ומגיעה למכירות של מיליוני דולרים. לדיפ-בריז שני מוצרים: אחד המשווק לקליניקות של רופאי משפחה ופנימאים, ושני המשווק יחד עם GE לחדרי ניתוח. לשני המוצרים יש אישור FDA.
בהמשך הדרך עשויה החברה להירכש בידי GE ודומותיה, אך גם על-ידי מתחרה. הרי גם האקזיט האחרון של 2008 - מדיגייד - היה במסגרת רכישה של חברה על-ידי סנט-ג'וד, ששיתפה איתה פעולה.
Quark Biopharma
קרנות ישראליות מעורבות: אין
גיוסי הון עד כה: 106 מיליון דולר
שלב בפעילות: שלב II של הניסויים הקליניים
אחת הישראליות הבודדות שמגיעה כל הדרך משלב גילוי התרופות ועד הפיתוח, היא קווארק (QBI לשעבר). החברה הוקמה בעת ההתלהבות מפענוח הגנום, ושרדה את המשבר של 2001 בזכות כספו של לארי אליסון, המשקיע המוביל. קווארק הפתיעה את השוק כשחתמה חוזה ענק עם פייזר, אף שמוצריה היו רק בשלבים מוקדמים של ניסויים קליניים.
היא הבון-טון של מגזר חברות התרופות המתאימות לרכישה: יש לה פלטפורמה לגילוי תרופות חדשות, מספר מוצרים מובילים וחוזה עם חברת תרופות גדולה, המהווה אישור לאיכות הטכנולוגיה.
השאלה היא רק האם תסכים להימכר בשווי שיהיה אטרקטיבי לחברות התרופות בשוק הנוכחי - כלומר, נמוך יחסית.
Protalix
קרנות ישראליות מעורבות: ביוסל, פונטיפקס, עטרה, דוקור, מרתון, טכנורוב
נסחרת ב-AMEX
גיוסי הון עד כה: 40 מיליון דולר
שלב בפעילות: ניסוי שלב III
פרוטליקס הציבורית נמצאת בשלב האחרון של הניסויים במוצר זהה ביולוגית לתרופה קיימת בשוק למחלת הגושה.
המוצר של פרוטליקס מופק בצמחים במקום בתאים חיים, ולכן הייצור שלה פחות יקר.
אם החברה תירכש אחרי פרסום תוצאות הניסוי שלה, הצפויות באמצע 2009, יהיה זה בשל הפלטפורמה כולה, שיכולה לתמוך בתוכניות של כמה חברות להיכנס לתחום הביוגנריקה. מוצר הגושה ישמש כהוכחת היתכנות.
הרוכשות הפוטנציאליות ממתינות לא רק לתוצאות הניסוי של פרוטליקס, אלא גם להתבהרות תמונת הרגולציה של תחום הביוגנריקה.
הבהרות צפויות במהלך השנה, עם התבססות הממשל החדש בארה"ב ומינוי ראש FDA חדש.
למרות אי הוודאות, מספר חברות כבר הכריזו על כוונתן להיכנס לתחום הביוגנריקה.
חברת פרוטליקס נסחרת כיום לפי שווי שוק של 140 מיליון דולר, כשליש ממחירה בהנפקה בסוף 2007 - הפרש שאולי הופך אותה לאטרקטיבית עבור אותן חברות. *
Evogene
קרנות ישראליות מעורבות: קורוניס, קדימה היי-טק, גלנרוק, Israel angels, אקווה אגרו, קרן האנג'לים רוזנרם והאנג'לים יגאל אהובי, עוזיה גליל וזאב מוזס, וחברת קומפיוג'ן
נסחרת בתל אביב
גיוסי הון: 31 מיליון דולר
שלב בפעילות: ניסויים לאישור פעולת הגן בתנאי אמת
ההסכם שחתמה החברה להשבחה גנטית של צמחים עם ענקית הזרעים מונסנטו, הציב אותה במוקד תשומת הלב. החברה ביצעה עסקה מהליגה של חלק מהאקזיטים שראינו בארץ - 65 מיליון דולר במניות ובמזומן, עם פוטנציאל של עוד מאות מיליוני דולרים בהמשך. היתרון של העסקה הוא שאבוג'ן קיבעה בהסכם רק חלק מנכסיה - כמה גנים בלבד, ורק במספר מוגבל של צמחי מטרה.
שוק החקלאות הוא שמרן, וייתכן שרק אם (וכאשר) מונסנטו תגיע אליו עם צמח מנצח אחד אחרי השני, יתעורר מישהו ויבין שכדאי לו לשים יד על הפלטפורמה כולה. במוקדם או במאוחר, סביר שתגיע התעניינות כזו מצד החברות הגדולות. אם הכול ילך כשורה מבחינה טכנולוגית, ומול מונסנטו, אבוג'ן מחזיקה את גורלה בידה ויכולה להחליט שהיא מעדיפה להיוותר עצמאית.
Superdimension
קרנות ישראליות מעורבות: פיטנגו, מדיקה, אוורגרין, קונקורד, ג'מיני, Harbourvest, ניצנים, קרדן
גיוסי הון עד כה: 75 מיליון דולר
שלב בפעילות: מכירות של מיליוני דולרים
סופרדיימנשן החלה את דרכה כחברה לניווט בתוך כלי דם, כמו מדיגייד שנמכרה לאחרונה, אך כשגברה התחרות היא הסבה את הטכנולוגיה שלה לניווט בתוך הריאות.
השיטה מאפשרת לבצע ביופסיות ולטפל בגידולים באופן בלתי פולשני, כאשר האלטרנטיבה היא לדקור את הריאה דרך החזה, תוך סכנה לקריסה של חלק מהריאה.
במארס 2008 - עוד לא תקופת משבר אבל ודאי שלא שיא - גייסה סופרדיימנשן 18 מיליון דולר לפי שווי מפתיע של 160 מיליון דולר.
הגיוס האחרון נועד להאיץ מכירות, בהנחייתו של המנכ"ל האמריקני דן סאליבן.
הכנסותיה ב-2008 הגיעו למספר נאה של מיליוני דולרים, עיקרם בארה"ב.
קרן פידליטי שהשקיעה בגיוס הקודם, היא קרן המתמחה בחברות לקראת הנפקה, אך תנאי השוק לא אפשרו זאת. לא מן הנמנע שהתקווה להנפיק עדיין קיימת.
רוב בעלי המניות, יש להניח, ישמחו למכור את החברה שהשקעתם בה כבר הבשילה אחרי יותר מ-10 שנות פעילות.
VBL
קרנות ישראליות מעורבות: טבע, קדימה היי-טק, פיטנגו, גלנרוק, דרך קרן Aurum, והאנג'לים מורי ארקין, דליה פרשקר מקס הרצברג וג'ידה צייטלין
גיוסי הון עד כה: כ-65 מיליון דולר
שלב בפעילות: שלב II של הניסויים הקליניים
לצד חברות פיתוח תרופות המציעות את כל החבילה - פלטפורמה טכנולוגית, הסכם עם חברת תרופות ומספר מוצרים בניסויים - VBL מציעה רק שתי תרופות בניסויים, כשרק אחת מהן בשלב IIb המתקדם, אך כל אחת מהן יכולה להיות רבת-מכר. בהתאם, גייסה החברה בשנה החולפת כ-40 מיליון דולר לפי שווי של 120 מיליון דולר. VBL דורגה במקום השלישי ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" ל-2008-2009.
החברה מפתחת תרופה בעלת פעילות אנטי-דלקתית רחבה, הנבדקת להתוויה של מניעת דלקות בעורקים, שהן השלב הראשון בדרך למחלות לב. בנוסף, היא פיתחה מוצרים למניעת התפתחות כלי דם חדשים סביב גידולים סרטניים. באחרונה אמר ד"ר דרור חרץ, המנכ"ל, בנוגע לאקזיטים: "לא נמכור את היהלום הגולמי, אבל אין סיבה שלא נמכור בעתיד את היהלום עצמו". מאז, המשבר העמיק, ותמיד יכולה להגיע הצעה שלא ניתן לסרב לה.
קמהדע
קרנות ישראליות מעורבות: ללא קרנות. בעלי המניות הם ליאון רקנאטי וראלף האן
גיוסי הון עד כה: 28 מיליון דולר
נסחרת בתל אביב
שלב בפעילות: מכירות ושלבים מתקדמים של ניסויים במוצרים שונים
לקמהדע יש מכירות ברחבי העולם (מלבד אירופה וארה"ב) ומוצרי נישה בשלב האחרון של הניסויים הקליניים, שכבר הוכיחו את עצמם בשווקים שונים ברחבי העולם. לכן, החברה עשויה לתפוס את העין של אחת מן החברות שכבר עוסקת בתחום הפלאזמה האנושית - תחום בו בניגוד לחלק מהתחומים האחרים בעולם התרופות, קשה להשיג את חומר הגלם. לכן, לחברה העוסקת בתחום יש הרבה מה להרוויח מהתרחבות וממעבר למוצרים בעלי ערך מוסף גבוה, המיוצרים מאותה מנת דם.
קמהדע, שנסחרת בת"א לפי שווי של כ-105 מיליון שקל, סיימה את שלב III של הניסויים הקליניים במוצר בהזרקה לתחום הנפחת התורשתית. זהו שוק קטן שיש בו כבר מוצרים, אך למוצר של קמהדע יש יתרון טכנולוגי. בנוסף, המוצר שלה למתן בשאיפה, שאין לו תחרות, סיים את שלב II של הניסויים בהתוויה של סיסטיק פיברוזיס. כיוון שלקמהדע מכירות ונוכחות בשווקים שלא כל חברה בינלאומית נוכחת בהם, היא יכולה להיות סינרגטית לפעילותה של אחת מהגדולות בתחום, כמו באייר, באקסטר או ג'ונסון אנד ג'ונסון.