גיוס 44 מיליון הדולר של כיאזמה התכווץ ל-18 מיליון דולר

החברה, המפתחת טכנולוגיה להולכת תרופות, דיווחה ב-2006 על גיוס ענק ; בפועל, הקרנות עצרו את הזרמת הכסף כשגילו כי תהליכי הייצור אינם משיגים את מטרותיהם, והשקיעו רק כ-7 מיליון דולר ; לאחר שפתרה כשלים בפיתוח הטכנולוגיה שלה, גייסה כעת כיאזמה 11 מיליון דולר נוספים

בנובמבר 2006 דיווחה חברת Chiasma הישראלית, העוסקת בתחום של הולכת תרופות, על הגיוס הגדול ביותר של אותה שנה עד לאותה עת, בהיקף של 44 מיליון דולר. מדובר בסכום ענק עבור חברה שמפתחת טכנולוגיה המאפשרת מתן בבליעה של תרופות שאינן נספגות היטב דרך המעי.

השבוע דיווחה החברה שוב על גיוס, של 11 מיליון דולר, מאותם משקיעים שהשתתפו בסיבוב המקורי: ARCH Venture Partners, MPM Capital, 7Health Ventures, עופר היי-טק ו-F2Ventures.

מן ההודעה ניתן היה אולי להסיק כי מדובר בגיוס נוסף, המעיד על הצלחת החברה ועל האמונה של המשקיעים בה, אך המציאות היא קצת אחרת. למרות שאותה הודעה בסוף 2006 דיווחה על "השלמת גיוס שלישי בהיקף של 44 מיליון דולר", הרי שהסכום ההוא מעולם לא נכנס בשלמותו לחברה. בפועל, באותו מועד הושקעו רק 6-7 מיליון דולר, ועתה משקיעים עוד 11 מיליון דולר מאותו סיבוב. כלומר, 44 מיליון דולר הפכו ל-17-18 מיליון דולר, לפחות בינתיים.

מלכתחילה היה הכסף אמור להגיע במנות - כמו ברוב הגיוסים מקרנות. ואולם, בגיוסי הון סיכון (בניגוד לחוזי פיתוח עם חברות גדולות, למשל), אם לא קורה משהו חריג בחברת סטארט-אפ, הרי שכל הכסף המובטח בגיוס גם מגיע לחברה. בכיאזמה קרה משהו חריג: לאחר שהושקעה המנה הראשונה, בסבב שהוגדר כ-C (שלישי), אשר היה אמור להכניס את החברה לניסויים קליניים אחרי הצלחה בניסויי חיות, התגלה כי במעבר מייצור במעבדה לייצור בכמויות גדולות יותר המוצר הפסיק לעבוד.

"גילינו רכיבים בפורמולציה שלא שרדו היטב את המעבר לייצור המוני", אומרת ל"גלובס" ד"ר דליה מגידו, שותפה-מנהלת של קרן 7HealthVentures, אחת מהמשקיעים בחברה.

עיכוב של שנתיים

כתוצאה מכך, הוגדרה מחדש ההשקעה, והמנה הראשונה מהסכום הופשרה מחדש כחלק מסבב A של החברה. מדעני כיאזמה ואנשי הפיתוח חזרו למעבדה כדי לשפר את המוצר, ולדברי מגידו "מה שהתברר הוא, שכמה רכיבים בפורמולציה שעשו לנו בעיות, כלל אינם הכרחיים, ואפילו המוצר עובד יותר טוב בלעדיהם".

עיכובים בתהליך פיתוח של מוצר ביוטק הם לא דבר חריג, אך יכולה להיות להם השפעה שלילית אדירה על החברה. רק היום, שנתיים מאוחר יותר, סיימה כיאזמה בהצלחה ניסויי בעלי חיים במוצר שניתן לייצור תעשייתי. כעת, היא שוב נערכת להיכנס לניסוי קליני במהלך השנה - ניסוי אשר היה אמור להיערך במחצית 2007.

לשם כך, היא תקבל עתה מן המשקיעים 9 מיליון דולר, ועוד 2 מיליון אם תעמוד באבני דרך. השקעה זו תיחשב לסבב B של החברה. אין כרגע התחייבות כי כל ה-44 מיליון דולר אכן יושקעו בסופו של דבר.

כיאזמה פיתחה שיטה להעברת מולקולות גדולות (בעיקר חלבונים ופפטידים, כלומר תרופות ביוטכנולוגיות) דרך דפנות המעי, כדי שניתן יהיה ליטול אותן בבליעה. כיום, ניתנות תרופות ביולוגיות אך ורק בהזרקה, ומאות חברות ברחבי העולם פועלות למציאת שיטות חלופיות למתן תרופות אלה שלא בהזרקה - אם זה בבליעה, דרך העור או בשאיפה.

הטכנולוגיה של כיאזמה היא חומר המתווסף לתרופה וגורם, על-ידי השפעתו הכימית, לפתיחת מרווחים בין תאי דופן המעי באופן ממוקד ולזמן קצר, כך שהתרופה יכולה לעבוד דרך הדופן. הטכנולוגיה פותחה על ידי פרופ' שמואל (מולי) בן-ששון מהאוניברסיטה העברית, ומוסחרה על ידי יישום.

במקביל לדיווח על גיוס 11 מיליון הדולר, דיווחה כיאזמה על שינויים בהנהלתה. בגיוס של 2006 כיהן גיא יכין כמנכ"ל החברה, כמי שהיה אחד מיזמיה, וכיום מוביל את החברה פרדריק פרייס, יו"ר פעיל ומנכ"ל בפועל. בעבר, שימש פרייס כיו"ר אומריקס הישראלית וכיו"ר ומנכ"ל חברת BioMarin. בנוסף, ד"ר רוני ממלוק קודמה לתפקיד של מנהלת כללית וסמנכ"לית טכנולוגיה. החברה גם ציינה כי עברה למעבדות חדשות בירושלים.