לפני ש-S&P מגיע ל-750

בעבר יכולנו לסמוך על הבזבזן האמריקני שיציל אותנו ואת השווקים - לא עוד

משה שלום, סמנכ"ל פורקס-אילנד-ניהול תיקי מט"ח

לעיני העוקב אחר המשבר הכלכלי העולמי הנוכחי, מתחילות להתחוור שתי עובדות פשוטות להפליא:

  1. לא היה כדבר הזה מאז מלחמת העולם השנייה, ואולי יותר מדויק לומר, מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, וראוי לקרוא את דבריו של וורן באפט על כך, כפי שהופיעו ב"גלובס". המסקנה המתבקשת מהנחה זו, היא שאין היום בעלי ניסיון מעשי בטיפול בסוג כזה של משבר. זו מסקנה די מדאיגה, והיא גם מהווה הסבר לא רע לעובדה השנייה -
  2. כל צעד המובא כפתרון, מוצלח יותר או פחות, המגיע מכיוון הממשלות והבנקים המרכזיים, לא מצליח לשנות את המציאות במידה מורגשת.

ההזרמות העצומות לשוק האשראי, הגיבוי המובטח למוסדות הפיננסיים לגבי הנכסים ה"רעילים" והבה נודה - כל ההתערבויות בשווקים השונים עד כה לא שינו כהוא זה, את קצב התפתחות המיתון הקשה המתממש לנגד עינינו אפשר להניח שחלק מהצעדים מנעו קריסה יותר גרועה, אבל בינתיים לא מורגשת הקלה מהותית במצב.

אתרכז היום באספקט אחד, חמור במיוחד ומעורר פליאה בקצב השינוי המהיר שלו, המשפיע בצורה קשה מאוד על השווקים הפיננסיים. אני מתכוון לשוק העבודה, או ליתר דיוק, התגברות הפרמטרים המצביעים על גידול האבטלה.

הנתונים מצביעים על מה שקורה בארה"ב, אבל התהליכים האלה מורגשים, ויורגשו בכל המערב באופן די דומה, בשל המבנה הכלכלי-חברתי הזהה, המבוסס על שוק חופשי, והמתייחס לפיטורין כאל סוג של התייעלות.

לצורך כך אביא כמה גרפים המצביעים על המצב המדאיג:

הנתונים מתבססים על אתר www.financialsense.com וממשרד העבודה האמריקאי:

מבנה שוק התעסוקה משנת 1940 ועד היום

משה שלום שוק העבודה 2


ניתן להתרשם שמאז אמצע שנות הארבעים ועד היום, קיימת מגמה ברורה של ירידה בתעסוקה בתחום הייצור התעשייתי (ירוק כהה) ועלייה מתאימה בתעסוקה בתחום השירותים (בצהוב).

הטענה הרווחת היא שהגלובליזציה היא שהוציאה את הייצור מהמערב, והנה גרף זה מצביע על כך שהתהליך קרה הרבה לפני שהכלכלה הגלובלית התבססה. היום, כ-85% מן המועסקים עובדים כדי לתת שרות ולא כדי לייצר. ונתון זה משמעותי משום שבתקופות שבהן הצרכן מסרב להוציא כסף מן הכיס, תחומי השירותים נוטים להיפגע יותר מאשר ענפי הייצור.

מבקשים דמי אבטלה בפעם ראשונה מ-1976 ועד היום

משה שלום שוק העבודה 2


תקופות מיתון מסומנות בצבע אפור, וניתן לראות, שכמות המבקשים הפעם, גדלה בקצב מסחרר. המספר חצה את גבול ה-500 אלף (2 סגול), פעם ראשונה מאז המיתון הגדול של תחילת שנות ה-80 (1 סגול). אז, נדרשו 6 שנים (84-78) למחזור לצאת ולחזור ל-350 אלף, המהווה מספר בסיס סביר.

אחוז המובטלים במשק מ-1998 ועד היום

משה שלום שוק העבודה 2


אמנם תקופת הגרף קצרה, אבל ניתן להתרשם בה מכמה נקודות מעניינות:

  1. במיתון הקצר שנבע מקריסת בועת ההיי-טק, נדרשו 3.5 שנים (מלבן אדום עם 1 סגול) להגיע מהתחתית בשיעור 4% לשיא בשיעור 6.5% - הפרש של 2.5%.

  1. במשבר הנוכחי, שיעור האבטלה קפץ תוך שנתיים בלבד (מלבן אדום 2 סגול) מ-4.5% ל-7.2%, הפרש של 2.7%. הצורה הדרמטית של העלייה בשנת 2008 מדברת בעד עצמה ומצביעה על התמוטטות, כמעט בין לילה, של דרישות עבודה חדשות מצד אחד, ופיטורים המוניים מצד שני.

כל זאת כדי לומר: הצרכן האמריקני לא יצליח הפעם להציל את המצב.

למרות הירידה במחירי האנרגיה, הריבית הנמוכה והמחירים האטרקטיביים של המוצרים והשירותים המוצעים לו תחת כל עץ רענן, הצרכן האמריקני מרגיש מאוים בתחום החיים העיקרי: מקום העבודה. הפעם הצרכן האמריקני יתחיל לחסוך ובכך ייגרום לעיכוב רציני ביציאה מן המשבר, בשל ההישענות ההיסטורית של המשק האמריקני (70%) על פזרנות מרכיביו האנושיים.

השפעת נתוני התעסוקה על השווקים הפיננסים

קיימת השפעה עמוקה של נתוני התעסוקה, המוזכרים לעיל, על השווקים הפיננסיים ושוק המניות בפרט. לאחרונה, מסתמן ספק ביכולת השוק לבצע תיקון (גל 4) קצת יותר ממושך (עד תחילת האביב) וקצת יותר עמוק (עד 1000). הבה נראה את התמונה הטכנית של המדד העיקרי (S&P500 ) בעזרת גרף יומי:

משה שלום שוק העבודה 1


  1. העלייה מתחתית גל 3 (שחור) נתקעה בינתיים באזור 950, המהווה תיקון כמעט מדויק של אחוז פיבונצ"י 38.2% של כל גל 3 היורד.
    צורת העלייה נראית כזיג-זג ומקיימת את כל חוקי אליוט לגבי תיקון טכני לגיטימי.
  2. שבירת התעלה העולה (בכחול) (2 סגול) היוותה אזהרה ראשונה. המחיר עדיין לא חזר לתוכה, וזה דבר הכרחי לקיום המשך התיקון הטכני לערכים גבוהים יותר.

  1. המחיר עצר את נפילתו באזור תמיכה משמעותי (810-830) (3 סגול) ועשה זאת ב"נר היפוך" האופייני מאד לתחתיות ובמחזור גבוה ביום ההיפוך עצמו.
    שימו לב לחלון התצוגה המיוחד לימים האחרונים מראה את הנר (3) ואת המחזור (4).
  2. המתנדים הגיען לאזור מכירות היתר, ומעלים על ידי כך את הסבירות להתייצבות ואולי להמשך עליות מכאן.

מסקנה

בשל החדשות הרעות הנוחתות על הסוחרים מדי בוקר, ובמיוחד מחזית האבטלה המתגברת, שוק המניות ביצע מהלך ירידות די מאסיבי. גל ירידות נוכחי זה, מכניס ספק גדול ביכולת השוק להמשיך בתיקון הטכני, גל 4, למרות הסימנים החיוביים מן היומיים האחרונים: מכירות יתר במתנדים, נר היפוך עם מחזור גבוה, ושמירה על רמת תמיכה חשובה.

אם רמת 800-820 תשבר כלפי מטה! תהייה בכך אזהרה שנייה חמורה.

ירידה מתחת ל-750, תאשר את הגעתו של גל 5 היורד.

משה שלום מעביר במסגרת פורקס-אילנד קורסים בניתוח טכני ומט"ח.

המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, הודעות על קורסים, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com ולציין "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בגוף המייל.

משה שלום הינו מנתח טכני בכיר, והוא עשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.