כלל פיננסים: "פתרון המשבר בידי אובמה יהיה קשה משנדמה"

אמיר כהנוביץ, כלכלן המאקרו של בית ההשקעות: "לאחר שכלי הריבית נגמר גם מהכלי הפיסקלי לא נשאר הרבה"

על רקע שלל הדיווחים החגיגיים לקראת כניסתו של אובמה לתפקיד נשיא ארה"ב השחור הראשון בהיסטוריה הוציא כלכלן המאקרו של בית ההשקעות כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ, סקירה חגיגית לא פחות תחת הכותרת "אובמה והחוב האמריקני". "אובמה מקבל היום כלכלה במשבר ובחובות כבדים", הוא פותח - ומייד פוצח בפרטים:

היקף החוב הממשלתי שקול ל-73% מהתוצר המקומי הגולמי בכלכלה הגדולה בארה"ב. הגרעון השנתי, 454 מיליארד דולר, שווה ל-3% מהתמ"ג (12 טריליון דולר), בהתאמה. "תוכנית אובמה להוצאה נוספת של 825 מיליארד דולר תביא את הגרעון ל-1.2 טריליון דולר דולר שהם 10% מהתמ"ג", הוא כותב.

החוב האמריקני ממומן באמצעות אג"ח ממשלתיות שמנפיקה הממשלה הפדראלית. ממשלות רבות מחזיקות באג"ח האוצר האמריקני - מהן מובילה כידוע סין, המחזיקה בערך נקוב של 681.9 מיליארד דולר. עוקבות אחריה יפן (577.1 מיליארד דולר) ובריטניה (360 מיליארד דולר) - רצ"ב הרשימה המלאה.

החוב האמריקאי

"זהו גרעון עצום ובמיוחד בהתחשב בחוב החיצוני הגבוה. נכון שיש מקום להגדלת ההוצאות הממשלתיות בזמן מיתון, אך עליהן להיות מלוות בהקטנת ההוצאות בזמן שגשוג, שלב שלשלטון מכהן קשה ליישם בשל טווח הראייה הקצר שהוא רואה לנגד עיניו בקדנציה הקצרה. אנחנו מאמינים שלאובמה פתרון המשבר יהיה קשה משנדמה. לאחר שכלי הריבית נגמר גם מהכלי הפיסקלי לא נשאר הרבה", נכתב בסקירה.

נציין, כי בסוכנות הידיעות "בלומברג" מדווחים היום (ג') כי מיום בחירתו של אובמה ועד יום השעתו נפל מדד הדאו ג'ונס ב-14%, הנפילה החדה ביותר מאז ומעולם לתקופה זו. הנפילה השנייה בהסטוריה קשורה לבחירתו של רוזוולט ב-1933, אז נפל המדד ב-13% כשיום ההשבעה הפך ליום מפנה בשווקים - והביא לזינוק של 75%. "אובמה הדמוקרט", מסכם כהנוביץ, בדומה לרוזוולט, מתכנן לתת דחיפה לכלכלה באמצעות השקעה אדירה בבניית תשתיות".