קרנות הפנסיה סיימו את שנת 2008 כאפיק החיסכון הטוב ביותר - עם תשואה של 11.7%-

האפיקים המקבילים איבדו בממוצע כ-19% ; מי שאחראי להישג הם לא מנהלי הקרנות אלא דווקא האג"ח המיועדות מסוג ערד, שמניבות תשואה מובטחת בחסות המדינה ; בראש הדירוג השנתי: מגדל והראל, בתחתית: הפניקס ודש איפקס

שנת 2009 החלה טוב יחסית מבחינת הגופים המוסדיים שחלקם רושמים עד כה בינואר תשואה חיובית של כמה אחוזים. אבל מבחינת קרנות הפנסיה זהו כמובן רק קיזוז קטן מאוד מהתשואות הגרועות שהן רשמו - יחד עם אפיקי החיסכון האחרים - ב-2008, שהייתה שנה גרועה מבחינת כל הגופים המנהלים.

קרנות הפנסיה המקיפות החדשות סיימו את השנה החולפת עם תשואה נומינלית ברוטו של 11.7%- בממוצע. בשקלול התשואה הדמוגרפית, שבוחנת את איכות ניהול הסיכונים הביטוחיים בקרנות המקיפות ונמדדת בדומה לתשואה על ההשקעות, רשמו קרנות הפנסיה החדשות המקיפות תשואה שנתית ממוצעת של 11.1%-.

על פניו, עם תשואה כזאת הן כמעט זכאיות לתעודת הצטיינות, לפחות בהשוואה לתשואות שהשיגו מנהלי ההשקעות באפיקים הפנסיוניים המקבילים, שהציגו באותה תקופה תשואה ממוצעת של כ-19%-. אולם התשואה השלילית המתונה יותר בקרנות הפנסיה נובעת מכך שכ-30% מנכסיהן מושקעים באג"ח מיועדות מסוג "ערד", שמניבות לקרנות תשואה שנתית מובטחת של 4.8% צמודה למדד.

ללא שקלול האג"ח המיועדות - שהוכיחו בימי השפל את חשיבותן הרבה עבור עמיתי קרנות הפנסיה המקיפות - בהשקעות החופשיות שלהן שמתבצעות באופן רגיל בשוקי ההון והתשואה בהן אינה מובטחת, רשמו קרנות הפנסיה תשואה ממוצעת של 20.5%-.

בדצמבר האחרון רשמו קרנות הפנסיה החדשות המקיפות תשואה של כ-0.1% על סך ההשקעות, בעוד שעל ההשקעות החופשיות הן רשמו בממוצע תשואה של כ-0.2%.

המצטיינים של 2008: מגדל והראל

בראש דירוג תשואות קרנות הפנסיה בסיכום 2008 בולטים שני גופים: מגדל שבבעלותה קרן מקפת, והראל שבבעלותה הראל פנסיה וקרן גילעד.

במקום הראשון בדירוג התשואות בשנה החולפת ניצבת קרן גילעד, שכאמור נמצאת כיום בבעלות קבוצת הראל, לאחר שנרכשה על ידה בתחילת השנה מקרן גילעד הוותיקה. גילעד סיימה את 2008 עם תשואה מצטברת של 7.07%- על סך ההשקעות, ותשואה מצטברת של 12.63%- על ההשקעות החופשיות שלה. מדובר בתשואות הטובות ביותר בענף, והן נובעות מתפיסת ניהול השקעות שמרנית במיוחד שלפיה פועלת הקרן לאורך השנים, גם בתקופת הגאות.

אחרי גילעד ניצבת בדירוג הקרן השנייה בגודלה בשוק, מקפת החדשה של קבוצת מגדל. הקרן רשמה ב-2008 תשואה מצטברת של 9.58%- על סך ההשקעות שלה, ותשואה של 17.37%- על ההשקעות החופשיות. מקפת בולטת לחיוב ביחס למתחרותיה בכך שהצטיינה בניהול השקעותיה גם ב-2008, שהייתה כידוע שנה קשה בשוק ההון, וגם בשנות הגאות שקדמו לה.

את השלישייה הראשונה בדירוג הקרנות הגדולות סוגרת הראל פנסיה, שסיכמה את 2008 עם תשואה מצטברת של 11.64%- על סך ההשקעות ותשואה של 20.05%- על ההשקעות החופשיות. בניגוד לגילעד ומקפת, הראל פנסיה סיימה גם את דצמבר עם תשואה שלילית של כ-0.1%-.

קרנות הפנסיה הגדולות מחזיקות יחדיו בכ-97% מהשוק, והתוצאות שלהן הם למעשה המשמעותיות בשוק. מבין הקרנות הקטנות יותר בולטות לחיוב בדירוג התשואות קרנות מנוף של הראל (שנהנית מרכיב גבוה במיוחד של אג"ח מיועדות), מגן זהב של איילון (בשותפות עם בית ההשקעות פסגות שמחזיק בכ-20% מהקרן) ופיסגה של איילון, שרשמו ב-2008 תשואה מצטברת על סך ההשקעות של 7.81%-, 9.03%- ו-9.82%-, בהתאמה.

הגרועות של 2008: הפניקס פנסיה ויובלים

בצד השני של הטבלה בולטות קרנות הפנסיה של קבוצת הפניקס ושל בית ההשקעות דש איפקס, שלא השכילו להתחמק מההשפעה השלילית של המשבר העולמי, ונפגעו ממנו בצורה הקשה ביותר.

הפניקס פנסיה סגרה את 2008 עם התשואה הגרועה ביותר בקרב קרנות הפנסיה הגדולות: תשואה מצטברת של 20.07%- על סך השקעותיה, ותשואה של 31.14%- על ההשקעות החופשיות. במילים אחרות, גם עם ההגנה של האג"ח המיועדות, איבדה הפניקס פנסיה ב-2008 אחד מכל חמישה שקלים שהיו לעמיתים בה.

מבין הקרנות הקטנות בלטו שתי קרנות שהציגו לעמיתים שלהן תשואות גרועות במיוחד: יובלים של דש איפקס ומיטב פנסיה, שהשיגו בשנה החולפת תשואה מצטברת על סך ההשקעות של 20.82%- ו-19.51%-, בהתאמה. בהשקעות החופשיות שלה רשמה יובלים תשואה שלילית גרועה במיוחד של 37.77%-.

יחד עם הקרנות הגרועות ב-2008 ניתן למנות גם את קרן הפנסיה של בית ההשקעות הלמן אלדובי, שלא פרסמה את נתוני התשואות המעודכנים שלה בשנה החולפת בשל בעיות תפעול קשות במיוחד. עם זאת, ביוני האחרון פרסמה הקרן אומדן לתשואות שלה ממנו עלה כי במחצית הראשונה של השנה היא איבדה כ-13.1%. בהתחשב בכך שבספטמבר ובחודשיים שבאו לאחריו המשבר החריף במידה רבה, ניתן להעריך שהקרן רשמה ב-2008 תשואה שלילית חריפה. התשואה הזאת תתגלה לעמיתיה בעתיד ובמכה כואבת אחת.

כמה זה עולה לנו?

קרנות הפנסיה נחשבות לאפיק חיסכון פנסיוני זול (בהשוואה לקופות הגמל, למשל). בסוף 2008 פרסם האוצר את נתוני דמי הניהול שהן גובות, ומהם עולה כי בדומה לשנים עברו, בממוצע, קרנות הפנסיה מעניקות לחוסכים בהן הנחה.

כך, בעוד שדמי הניהול המקסימליים שרשאיות קרנות הפנסיה החדשות לגבות עומדים על 6% מההפקדות השוטפות (מהפרמיה) ו-0.5% מהצבירה, בפועל, על פי נתוני הפנסיה-נט של האוצר, ב-2008 הן הסתפקו בדמי ניהול ממוצעים של 4.45% מההפקדות השוטפות, ו-0.4% מהצבירה.