באיחור של כמעט שנה לאחר שהועברה רפורמת תיקון 3 לחוק קופות הגמל, האוצר הוציא בימים האחרונים הבהרה חשובה בהתייחס לאופן הטיפול וההכרה בכספי הפיצויים בפוליסות ביטוח החיים במקרים של מעבר עבודה, התפטרות ופיטורים. במסגרת זו, אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר מבהיר עתה כי בהמשך לתיקון 3, שהרע מאוד את מצבם של אותם חוסכים לפנסיה שעזבו את מקום עבודתם מתחילת 2008, המבוטח יכול להשאיר עתה את כספי הפיצויים גם לאחר ניתוק יחסי עובד-מעביד בפוליסות, תוך שמירה על ייעודם בדומה למצב טרום תיקון 3. מדובר בהבהרה שתהיה תקפה עד סיום הסדרת נושא רצף קצבה לגבי כספי פיצויים בביטוחי מנהלים.
לדברי רו"ח אמיר גבאי מ-B4 יועצי פרישה, שהוביל את המאמץ לשינוי השלכות תיקון 3 על כספי הפיצויים, "זו חצי עבודה. כעת לא פוגעים במבוטחים אבל בקופות הגמל לא ניתן עדיין פתרון ומפלים את העמיתים שם לרעה. יש אפליה בין החוסכים, היצרנים והמוצרים הפנסיונים". כך, הוא מסביר, עדיין נותר פתוח נושא הזכויות של עמיתי קופות הגמל שעוזבים מקום עבודה וכן על האוצר לשקול אם לאפשר למבוטחים שמשכו את כספי הפיצויים שלהם ב-2008 לאחר עזיבת מקום העבודה, להחזיר את הכספים לפוליסת הביטוח המקורית שלהם תוך שמירה על זכויותיהם.
מאיר אוזן, יו"ר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיונים ויו"ר קבוצת שקל, שפעל גם כן רבות לביטול הפגיעה בחיסכון של חוסכים רבים, אמר כי "אין ספק ששינוי גישה זה יעודד אנשים להשאיר יותר ויותר פיצויים פטורים לגיל פרישה".
שתי אופציות
בעקבות תיקון 3 והגדרת כל קופות הגמל ופוליסות ביטוח החיים כקופות גמל לקצבה נוצר מצב בו מבוטח שכיר בביטוחי מנהלים, שעזב את מקום עבודתו החל מתחילת ינואר אשתקד, נדרש להחליט בין שתי אופציות בנוגע לרכיב הפיצויים (אותן הפרשות של המעביד במסגרת החיסכון הפנסיוני לטובת פיצויים במקרה של פיטורי העובד): למשוך מיידית את הכסף כסכום הוני, תוך אובדן האפשרות להמשיך ולחסוך אותו לטובת יום הפרישה לגמלאות וויתור על זכויות מיוחדות בפוליסת הביטוח כגון הבטחת תשואה, עבור כספים אלו; או להשאיר את כספי הפיצויים הנזילים בחיסכון הפנסיוני תוך איבוד זכויות והטבות שהיו על הכסף. זאת מכיוון שהשארת כספי הפיצויים אצל הגוף הפנסיוני לאחר עזיבת העבודה נחשבת להפקדה חדשה כך שאת הכסף ניתן יהיה למשוך רק בדרך של קצבה חודשית שחייבת במס.
עתה מתקן האוצר חלקית את ההרעה הזו, שהובילה בשנה החולפת למשיכות רבות יחסית של כספי פיצויים מצד עובדים שעזבו מקום עבודה, וקובע כי בפוליסות ביטוח חיים כספי הפיצויים של עובד שעוזב את מקום העבודה יקבלו מעמד של כספי פרט וככסף הוני (שניתן למשוך אותו כסכום חד-פעמי וללא תשלום מס) וימשיכו לחול לגביהם יתר תנאי הפוליסה. בקבוצת שקל מציינים בהקשר זה כי "חזרנו למצב הקודם ערב תיקון 3. דהיינו, ניתן להשאיר את כספי הפיצויים הפטורים ממס או פיצויים ששולם בגינם המס המתחייב בחוק, בתוכניות הפנסיוניות הקיימות".
מכאן שבשקל מאמינים כי "השינוי בגישה של אגף שוק ההון ושל רשות המסים הוא שינוי מבורך שנענה לפנייה של פורום מנהלי ההסדרים ויביא למניעת משיכת כספים מפוליסות קיימות ומניעת הקטנת החיסכון הפנסיוני". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.