פירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PricewaterhouseCoopers ישראל, מדווחת במסגרת דו"ח ה-MoneyTree, כי חברות היי-טק המגובות הון סיכון גייסו בישראל במהלך הרבעון הרביעי של 2008 כ-287 מיליון דולר, ירידה של כ-27% לעומת הרבעון הקודם, בו גויסו כ-393 מיליון דולר, ועלייה של כ-30% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בו גויסו כ-221 מיליון דולר. בסיכום שנת 2008, נרשמה עלייה של כ-17% בהשקעות ההון סיכון, אשר הגיעו לרמה של 1.4 מיליארד דולר לעומת 1.2 מיליארד דולר בכל אחת מהשנים 2006-2007.
עוד עולה מהדו"ח, כי 81 חברות היי-טק ישראליות גייסו הון ברבעון הרביעי של שנת 2008, לעומת 78 חברות שגייסו הון ברבעון הקודם ו-69 חברות שגייסו הון ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 3.5 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 5 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-3.2 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
יוסי פילוס, שותף בכיר ומנהל תחום הייעוץ וההיי-טק ב-PwC ישראל אמר כי "שיעור הירידה בהשקעות הון סיכון בישראל ברבעון הרביעי של 2008 בהשוואה לרבעון השלישי, זהה לזה שראינו בארה"ב (כ-27%), אולם בעוד שבישראל מתמקדות ההשקעות בסקטורים המסורתיים, בארה"ב מפנים סכומי כסף גדלים והולכים לתחומי הקלינטק, שהממשל האמריקני הנכנס הצהיר על כוונות לתמוך ולתמרץ אותה".
רובי סולימן, שותף בתחום ההיי-טק ב-PwC ישראל אמר כי "בעוד ש-2008 בכללותה הינה שנה מצוינת בהיקף השקעות הון הסיכון, הרי שבאופן לא מפתיע הרבעון הרביעי הינו סנונית המבשרת את בואו של המשבר העולמי לתעשייה זו. בנוסף, אנו עדים לתהליך מתמשך שבו הקרנות הישראליות הגדולות הופכות לגלובליות, דבר הבא לידי ביטוי בגידול בהשקעה של קרנות ישראליות בחברות זרות, שאין להן פעילות בישראל: מ-68 מיליון דולר ב-2007 ל-95 מיליון דולר ב-2008. נתון משמעותי אחר הינו שיעור ההשקעות בחברות בשלב ה-Seed, אשר ממשיך להיות נמוך מאוד ברבעון זה, דבר המחזק את הצורך בסיוע ממשלתי, בייחוד עבור חברות אלה".
מגזר מדעי החיים התחזק ברבעון הרביעי ותפס את המקום השני בהשקעות ההון סיכון, עם השקעות של כ-58 מיליון דולר שגויסו ע"י 13 חברות, לעומת כ-28 מיליון דולר שגויסו ע"י 11 חברות ברבעון השלישי של 2008 ו-32 מיליון דולר שגויסו ע"י 15 חברות ברבעון המקביל אשתקד.
10 חברות בשלב ה- Seed/Start-up גייסו כ-26 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2008, סכום המהווה 9% מסך ההשקעות ברבעון זה. זאת, לעומת 13 חברות שגייסו כ-17 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-10 חברות שגייסו כ-20 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה לחברה בשלב זה עמד על 2.6 מיליון דולר ברבעון הנוכחי, לעומת 4.1 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-2 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
דו"ח ה-MoneyTree מבוצע באופן רבעוני על ידי קסלמן וקסלמן בישראל במקביל לעריכת הדו"ח בארה"ב ואירופה על ידי פירמת ראיית החשבון הגדולה בעולם -PWC. ברבעון הנוכחי השתתפו בדו"ח 43 קרנות הון סיכון. ציבור רחב עושה שימוש בממצאי הדו"ח מידי רבעון והוא כולל: קרנות הון סיכון בישראל ובחו"ל, בנקים מסחריים, בנקים להשקעות ומוסדות פיננסיים אחרים בישראל וברחבי העולם, חברות היי-טק, משרדי ממשלה, לשכת המדען הראשי ואחרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.