ג'ורג' סורוס: "המשבר הפיננסי הנוכחי מציין את סופו של מודל השוק החופשי מבית מדרשו של רונלד רייגן"

צפי לסגירת 1,000 בנקים בארה"ב בשלוש עד חמש השנים הקרובות ; "הליברליזציה של המגזר הפיננסי שהחלה בתקופת כהונתו של רייגן הובילה לשורה של משברים אשר אילצו את הממשלה להתערב"

המשקיע ג'ורג' סורוס העריך ביום שישי האחרון, כי עדיין לא ניתן לראות בטווח הקרוב נקודת יציאה מהמשבר הפיננסי העולמי. סורוס הוסיף, כי "המשבר כיום חמור מהמצב במיתון הגדול של שנות השלושים, ואפשר להשוותו אולי להתפרקות ברית המועצות".

לפי סורוס, נקודת המפנה בה נפגע מאוד התפקוד של המערכת הפיננסית הייתה פשיטת הרגל של ליהמן בראדס, בספטמבר האחרון. "אנחנו רואים קריסה של המערכת הפיננסית", אמר סורוס בביקור באוניברסיטת קולומביה. "המערכת הושמה תחת פיקוח של מכשירי החיאה, והיא עדיין מתפקדת באמצעותם. אין שום סימן שאנחנו בכלל מתקרבים לתחתית".

סורוס העריך כי המשבר הפיננסי הנוכחי מציין את סופו של מודל השוק החופשי שמאפיין את המדיניות המפותחות מאז הרפורמות של רונלד רייגן בשנות ה-80'.

הליברליזציה של המגזר הפיננסי שהחלה בתקופת כהונתו של רייגן הובילה לשורה של משברים אשר אילצו את הממשלה להתערב. "הרגולטורים אשמים באופן חלקי למצב אליו נקלענו, משום שהם הסירו מעצמם אחריות".

הפילוסופיה של "פונדמנטליזם של השוק" נתונה לביקורת קשה משום שהשווקים התגלו כבלתי יעילים וכמושפעים יותר מספקולציות מאשר מנגישותו ושקיפותו של המידע הפיננסי, אמר סורוס.

לפני סורוס דיבר באוניברסיטת קולומביה פול וולקר, לשעבר יו"ר הפדרל ריזרב, שמשמש כיום כיועץ בכיר לנשיא ארה"ב, ברק אובמה. לפי וולקר, הייצור התעשייתי צונח בשאר העולם בקצב מהיר אף יותר מצניחתו בארה"ב. "אני לא זוכר שום תקופה, אולי אפילו לא תקופת המיתון הגדול, שהעניינים הידרדרו במהירות כה גדולה, ובכל העולם בו-בזמן", אמר וולקר.