וול סטריט תמשיך להתמודד השבוע עם המשבר במערכת הפיננסית והחשש לגורל הבנקים; גאפ תפרסם דו"חות

יו"ר ועדת הבנקאות בסנאט, כריסטופר דוד: "ייתכן ונזדקק להלאים את הבנקים לזמן קצר" ; ביום ג' ימסור יו"ר ה'פד', בן ברננקי, את הדו"ח החצי-שנתי שלו בדבר מדיניות מוניטרית ומצבה של הכלכלה

המניות האמריקניות צפויות להיתקל בשבוע הקרוב במגמה הפכפכה, עם התעצמותו של הדיון סביב השאלה האם להלאים בנקים, בשילוב עם דרישתם ההולכת וגוברת של משקיעים להפטר מהנכסים הרעילים של המערכת הבנקאית.

"נראה כי השווקים הפיננסים מקובעים על נכסים 'רעילים', כך שעד שהם יסולקו ממאזני הבנקים, ייוותר הלחץ על המגזר", אמר בנג'מין רייטזס, אנליסט ב-BMO Capital Markets.

ביום ו', התראיין יו"ר ועדת הבנקאות בסנאט, כריסטופר דוד, לערוץ הטלוויזיה העסקי של סוכנות הידיעות "בלומברג" ואמר כי "ייתכן ונזדקק להלאים את הבנקים לזמן קצר". אך מזכיר העיתונות של הבית הלבן, רוברט גיבס, ניסה להפיג את החששות, ואמר כי ממשל אובמה סבור כי מערכת בנקאות המוחזקת בידיים פרטיות, היא הדרך הנכונה להתנהל.

שר האוצר, טים גייתנר, אשר חשף בשבוע שעבר תוכנית סיוע לבנקים המסחריים החבוטים, טרם סיפק פרטים נוספים על תוכנית זו - עובדה שמדאיגה משקיעים רבים. המדובר בעיקר בדרכים בהן מתכוון הממשל לטפל בנכסים הבעייתיים. "אלא אם כן המשקיעים יהיו משוכנעים כי הנכסים שווים יותר, או לחילופין - שהבנקים מוכנים למכור בפחות - האופציה היחידה עשויה להיות הלאמה רחבת היקף", אמר רייטזס.

כאשר המשקיעים מאבדים אמון במגזר הבנקאי על רקע הצטברות לחצי המיתון על הלוואות לנדל"ן והלוואות מסחריות, אנליסטים אומרים שהממשל יצטרך לעשות יותר כדי לאושש את הבנקים הגדולים ביותר. אך במקום להלאים אותם - כפי שמציע בין היתר יו"ר הפד לשעבר אלן גרינספן - הממשל עשוי לפעול בצורה הדרגתית יותר, כלומר לדרוש עוד קצת שליטה בכל פעם שבה שני הבנקים הגדולים יצטרכו הון נוסף, אומרים אנליסטים.

"הממשל ינסה לעשות כל מה שביכולתו כדי להימנע מהלאמה, אך יכול להיות שבסופו של דבר הוא יצטרך להלאים", אמר לי דלפורטה, מנהל המחקר בקרן דרמן וליו מנג'מנט, שמנהלת 10 מיליארד דולר. "המניות הבנקאיות אומרות לנו שהלאמה עומדת להתרחש".

בתוך כך, אובמה מתכנן לקצץ את הגירעון התקציבי הפדרלי ב-50% בתוך ארבע שנים, בעיקר ע"י העלאת מיסים על עסקים ועל בעלי הכנסות גבוהות, וע"י קיצוץ בתקציבי המלחמות בעיראק ובאפגניסטן. כך אמרו פקידי ממשל שמצוטטים ב"וושינגטון פוסט".

תמצית הצעות אובמה לתקציב שנת הכספים 2010, שתחל באוקטובר השנה, תימסר לקונגרס ביום ה' הקרוב. טיוטת ספר התקציב, שתקיף מאות עמודים, תפורסם באפריל. אך אובמה מתכנן לחשוף בראשונה את מטרותיו לקיצוץ בגירעון כבר מחר (ב'), בפסגת "אחריות פיסקלית" שתיערך בבית הלבן בהשתתפות כ-100 מחוקקים ועשרות כלכלנים.

עוד במוקד העניינים לשבוע הקרוב - שלל נתוני מאקרו ודו"חות רבעוניים נוספים, בעיקר של רשתות קמעונאיות מובילות. סך הרווחים של עונת הדו"חות הנוכחית צפויים כעת ליפול ב-42.1%, לפי תומסון פייננשל. זהו קצב צמיחת הרווחים הגרוע ביותר מאז שתומסון החל למדוד אתו, לפני 10 שנים. "החולשה התפשטה למגזרים מרובים, ונראה כי היא תימשך לפחות עד לרבעון השלישי", אמר ג'ון באטרס, אנליסט רווחים בתומסון.

כמו כן, ביום ג' ימסור יו"ר ה'פד', בן ברננקי, את הדו"ח החצי-שנתי שלו בדבר מדיניות מוניטרית ומצבה של הכלכלה.

ביום ו' הסתיים המסחר באווירה שלילית: מדד הדאו ג'ונס ננעל בירידה של 1.34% ל-7,365.67 נק' מדד ה-S&P 500 ננעל בירידה של 1.14% ל-770.05 נק' מדד הנאסד"ק ננעל בירידה של 0.11% ל-1,441.23 נק' מדד הפחד ננעל בעליה של 4.46% ל-49.18 נק'.

בסיכום השבוע שחלף: מדד הדאו ג'ונס נפל ב-6.2%, מדד ה-S&P 500 צנח ב-6.9%, מדד הנאסד"ק איבד 6.1% מערכו ומדד הפחד - טיפס ב-14.6%.

נתוני מאקרו לשבוע הקרוב

; ביום ג' יפורסם מדד S&P /קייס שילר, של מחירי הבתים ב-20 ערים בארה"ב, לחודש דצמבר. המחירים צפויים לצנוח ב-18.25%, בהמשך לקיטון של 18.18% בנובמבר.

; כמו כן, יפורסם מדד בטחון הצרכנים לחודש פברואר. כלכלנים צופים ירידה לרמה של 36 נקודות, לעומת 37.7 נקודות בחודש ינואר.

; ביום ד' יפורסמו נתונים בדבר מכירת בתים קיימים בחודש ינואר. כלכלנים צופים עלייה ל-4.81 מיליון יחידות בקצב שנתי, לעומת 4.74 מיליון בחודש דצמבר.

; ביום ה' יפורסם דו"ח בנוגע להזמנות סחורות בנות-קיימא בחודש אוקטובר. להערכת כלכלנים, בחודש זה נרשמה ירידה של 2.3%, בהמשך לירידה של 2.8% בחודש דצמבר.

; הדו"ח השבועי בדבר מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צפוי להראות ירידה ל-625 אלף תביעות, מ-627 אלף בשבוע הקודם.

; בנוסף, יפורסם דו"ח שעניינו מכירת בתים חדשים לחודש ינואר. כלכלנים צופים כי המספר ייפול ל-329 אלף יחידות בקצב שנתי, בהשוואה ל-331 אלף יחידות בדצמבר.

; ביום ו' יפרסם הממשל האמריקני נתונים מוקדמים אודות התמ"ג ברבעון הרביעי, כשהצפי הוא לירידה של 5.4%.

; כמו כן, יפורסם מדד ה-PMI של שיקגו לחודש פברואר, הצפוי להראות עלייה ל-34 נקודות מרמה של 33.3 נקודות בחודש ינואר.

; הנתון האחרון לשבוע זה - מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, נתונים מתוקנים, לחודש פברואר, כאשר צפי הכלכלנים הוא ל-56.5 נקודות.

במסחר המאוחר בבורסת הסחורות של ניו-יורק ביום ו' ירד מחירו של החוזה העתידי על הנפט הגולמי למסירה באפריל בשיעור של 1.37% ונסחר ברמה של 38.94 דולר לחבית. החוזה למארס פקע ב-38.94 דולר לחבית.

מניות בכותרות

היינץ צפויה להציג ביום ג' קיטון של כ-6% ברווחי הרבעון הפיסקלי השלישי שלה ל-64 סנט למניה.

הום דיפו תדווח גם היא, כשהצפי הוא לירידה של 62.5% ברווחיה לרבעון הרביעי ל-15 סנט למניה.

גם רווחיה של רשת מייסי'ס צפויים לרדת, בשיעור של 38.8%, ל-1.01 דולר למניה, ושל רשת טרגט - ב-32.5% ל-83 סנט למניה.

אמבאק צפויה לדווח ביום ד' על צמצום של כ-90% בהפסדי הרבעון הרביעי ל-58 סנט למניה.

DELL תפרסם את דו"חות הרבעון רביעי ביום ה', ואלו צפויים להצביע על קיטון של כ-16% ברווחי החברה ל-26 סנט למניה.

רווחיה של גאפ לרבעון הרביעי צפויים לרדת ב-8.6% ל-32 סנט למניה.

ממשל אובמה ביקש, לפני שישחרר כספים נוספים, ניתוח נוסף של בקשותיהן של ג'נרל מוטורס וקרייזלר לעוד 21 מיליארד דולר בכספי סיוע. שתי יצרניות הרכב כבר קיבלו מהממשל הלוואות בהיקף 17.4 מיליארד דולר.

ישראליות מעבר לים

אורבוטק צפויה לדווח מחר על מעבר להפסד של 19 סנט למניה ברבעון הרביעי. רווחיה של איתוראן ברבעון הרביעי צפויים לצנוח ב-81.5% ל-31 סנט למניה.

פרטנר תדווח מחר גם כן, אך צפי אנליסטים לא היה זמין.

אורמת טכנולוגיות תדווח ביום ג', כאשר צפי האנליסטים הוא לגידול של 13.6% ברווחיה ברבעון הרביעי ל-25 סנט למניה.

אקוויטי 1 צפויה לדווח ביום ד' על קיטון של 3.5% ברווחי הרבעון הריעי ל-28 סנט למניה. ואילו הפסדיה של סביינט ברבעון הרביעי צפויים להתרחב ב-6.4% ל-33 סנט למניה.

אינטרנט זהב תדווח על תוצאות הרבעון הרביעי ביום ה', כשהצפי הוא לגידול של 100% ברווחיה ל-16 סנט למניה.

חברת התרופות פריגו הודיעה בסוף השבוע כי היא החלה בשיווק של משכך הכאבים Ibuprofen במינון 200/38 מיליגרם. התרופה נמכרת ללא מרשם רופא. טבליות אלו מקבילות לתרופת ה-Advil שיצרנית המקור שלה היא חברת Wyeth. מכירות התרופה (במונחי מוצר המקור) הסתכמו ב-70 מיליון דולר, ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר 2008.

טבע תמשיך להיסחר על רקע התגובות האוהדות של בתי ההשקעות לגבי תחזיותיה ל-2009 ול-2010. בתוך כך, חברת OSI התייחסה לאתגור התרופה למלחמה בסרטן Tarceva אותה הודיעה חברת התרופות הישראלית כי תאתגר מוקדם יותר החודש. החברה ציינה כי בכוונתה לפנות ל-FDA במהלך 45 הימים המותרים לצורך כך כדי למנוע אישור אוטומטי של ה-ANDA למשך 30 חודשים. תוקף הפטנט יפוג ב-12 במאי 2012.