בניגוד לציפיות, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החליט היום (ב') להפחית את הריבית במשק ב-0.25% כך שהיא תעמוד החל מתחילת חודש מארס על 0.75%, כך הודיע בנק ישראל לפני דקות ספורות. החלטתו של פישר היום מהווה מעין אמירה כי הוא החליט, לפחות לעת עתה, להפסיק או להמתין עם המשך הפחתות הריבית על מנת שלא לסיים את התחמושת הזו כבר עתה.
המצב הנוכחי במשק היה דורש הפחתה הרבה יותר גורפת, כך הסכימו רוב כלכלני השוק. הסיבות לכך ברורות: מיתון עמוק בשילוב של תחילת תהליך של דפלציה ודולר שעדיין נמוך. אם היו ספקות לגבי חומרת המצב, היה מספיק לבדוק את הנתונים שהתפרסמו ב-48 השעות האחרונות.
עוד הוחלט כי המרווח סביב ריבית בנק ישראל (הפרוזדור) בחלון האשראי ובחלון הפקדונות לבנקים המסחריים ירד מ-0.5% ל-0.25%.
בין התפקידים המרכזיים של בנק ישראל הינו להוות "הבנק של הבנקים". ככזה, הוא מעמיד הלוואות ומאפשר לבנקים להפקיד פיקדונות. עד תחילת מארס היה מעניק בנק ישראל הלוואות לבנקים, לתקופה של יום אחד, בריבית העומדת כיום על 0.5% מעל ריבית בנק ישראל. החל ממארס, ריבית זו תעמוד על 0.25% מעל ריבית בנק ישראל.
דרך הפחתת הפרוזדור, צעד שכבר בוצע בסוף דצמבר בתוכנית המוניטרית הראשונה שביצע בנק ישראל, מוזיל הבנק המרכזי את מחיר ההלוואות לבנקים המסחריים, על מנת שאלו יוכלו להוזיל אך הם את מחיר ההלוואות למגזר העסקי ולמשקי הבית ובכך למנוע את התעצמות מחנק האשראי שפוקד את המשק. לצורך העניין, אם בנק מסחרי ילווה כספים מבנק ישראל ליום אחד הוא יראה ריבית של 1%, 0.75% שהיא ריבית בנק ישראל ועוד רבע אחוז שהוא גובה הפרוזדור.
כמו כן, בנק ישראל מעמיד לתאגידים הבנקאיים חלון לפקדון בריבית העומדת כיום על 0.5% מתחת לריבית בנק ישראל לתקופה של יום. החל מחודש מארס, תמורת ההפקדות הבנקים המסחריים יוכלו לקבל ריבית העומדת על 0.25% מתחת לריבית בנק ישראל. החלק הזה של המהלך דווקא מגדיל את התמריצים של הבנקים להפקיד את כספם בבנק ישראל, אך שם רואים חשיבות רבה לסימטריות של הצעד לצורך פשטות.
בסוף ההודעה נכתב כי "כעת, עם קביעת הריבית ברמת שפל הסטורית, יתמקד בנק ישראל בשימוש בכלים נוספים, כדי ליצור הרחבה מוניטרית". ייתכן כי בכך רומזים בבנק ישראל כי נכון לעת עתה אין כל כוונה להמשיך ולהפחית את הריבית שכן הפחתות נוספות מהשיעור הנוכחי עלולים לערער את היציבות הפיננסית של המשק.
הסיבות להחלטה ברורות: מיתון עמוק בשילוב של תחילת תהליך של דפלציה ודולר שעדיין נמוך. אם היו ספקות לגבי חומרת המצב, היה מספיק לבדוק את הנתונים שהתפרסמו ב-48 השעות האחרונות. לפי הלמ''ס המיתון החל כבר לפני חמישה חודשים, שכן כבר ברבעון האחרון של השנה נרשמה צמיחה שלילית של חצי אחוז ומאז המצב רק הלך והחמיר.
לפי נתוני בנק ישראל עצמו, הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הרובים עומדות על פחות מחצי אחוז, חצי אחוז מתחת לגבול התחתון של יעד המחירים שקבעה הממשלה. הדרך היחידה והיעילה שעומדת היום בפניו כדי לסייע להישרדות המשק היא הפחתת ריבית גורפת, שכן עדיין הוא לבד במערכה- אין ממשלה, אין תקציב ואין שר האוצר.
עד לפני מספר ימים, עדיין תהו החזאים איך פישר ינהל את תחמושת הריבית המצומצמת שעדיין נותרה לו: האם הנגיד יחליט על לפחות עוד 3 הפחתות של רבע אחוז או שמא, ינקוט בעוד הפחתה (עוד שתיים) ויגמור עניין עד שהמשבר יגמר ובעוד שנתיים נתחיל לראות שוב סימני התאוששות שילוו בתחילת הלחצים האינפלציוניים. הנגיד פיזר את הערפל לפני כשבוע כאשר החליט לשגר את תוכניתו לרכישת אג''ח ממשלתיות בשוק המשני, שבישרה כי הוא הכניס כלי מוניטארי משמעותי נוסף כי הכלי הקונבנציונאלי (הריבית) תם ונגמר.
החל מהיום, המדיניות המוניטארית כפי שהכרנו אותה משתנה. כלי הריבית יורד מהכותרות ועכשיו רק נותר להמתין לתוכניות מוניטריות אחרות. פישר כבר הקדים ואמר כי השלב הבא הוא הרחבה כמותית, קרי הגדלת כמות הכסף במשק על מנת להגדיל מהותית את הנזילות.
בשלב זה, מבצע בנק ישראל אחרי התערבות בשוק האג''ח הממשלתיות את פעולת העיקור (סטריליזציה), ספיגת עודפי הכספים דרך הנפקת מק''מים, אך הנגיד כבר רמז כי בשלבים מאוחרים יותר הוא יפסיק לעשות זאת וייתן לכמות הכסף לצמוח. פישר גם לא פסל במידת הצורך רכישת אג''ח קונצרניות.
האם האתגרים שעומדים בפני הנגיד תמו עקב סוף עידן הריבית? נהפוך הוא. פישר משאיר את המשק עם ריבית אפסית, כאשר בנק ישראל רוכש דולרים ואג''חים. זה מצב מסוכן ונזיל מאוד והוא כבר ספג על כך ביקרות חריפה גם מהאוצר וגם מבכירי הכלכלנים בשוק ההון.
רונן מנחם: "המינון הצנוע של הפחתת הריבית הולם את צרכי המשק"
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי-טפחות, אמר כי "הפחתת הריבית בשיעור צנוע יחסית של 0.25% לא הפתיעה אותנו ולהערכתנו אפשר שהייתה זו ההפחתה האחרונה. בנק ישראל רמז לכך בכנותו את הריבית החדשה "רמת שפל היסטורית" ובכך שאמר בהודעתו ש"יתמקד מעתה בשימוש בכלים נוספים". אנו סבורים שהמינון הצנוע של הפחתת הריבית הולם את צרכי המשק".
התבוננות במלוות קצרי המועד מצביעה על כך שהריבית אף עשויה להתחיל לעלות שנית בתוך שישה חודשים ואנו רואים בכך תרחיש סביר. לדעתנו, ייתכן שנתוני התוצר, שהפתיעו לטובה בהשוואה להערכות הקודמות, הכריעו את הכף לטובת ההפחתה הצנועה יותר.
בנק ישראל שב ומתאר במינוח "האטה ניכרת" את הפעילות הכלכלית, אך לדעתנו נמנע במשים משימוש במינוח "מיתון". נתוני התוצר שפורסמו אחה"צ אכן מצביעים על האטה במשק, אך לא על מיתון. כמו כן פועל בנק ישראל במודע להשבת קצב האינפלציה לתחום יציבות המחירים הפעם מלמטה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.