האמת היא שלא צריך הוכחה נוספת שהמשבר הפיננסי הגיע להשקעות ההון סיכון בישראל. הפיטורים בחברות הסטארט-אפ, הקושי למצוא כסף להארכת תוחלת החיים של החברות בתחילת הדרך, הבעיה של הקרנות למצוא משקיעים חדשים והאווירה בכלל, יצרו כבר בחצי הראשון של 2008 את התחושה כי המשבר הכלכלי הוא עובדה בהיי-טק הישראלי בכלל, ובכספים המושקעים בחברות בפרט.
הסקר החצי שנתי של משרד עורכי הדין שבלת ושות' מביא נתונים חדשים על גיוסים שנעשו במחצית השנייה של 2008, נתונים ששופכים אור המצב העגום של הסטארט-אפים ומצוקת המזומנים שלהם. הסקר, שמנתח תנאים משפטיים של עסקאות השקעות הון סיכון בחברות היי-טק ישראליות ומשווה אותם לאלו הנהוגים בעמק הסיליקון, מלמד כי במחצית השנייה של 2008 שווי החברות ירד בשיעור חד, מה שבא לידי ביטוי בעלייה של כ-77% במספר ההשקעות שנעשו ב-"Down-Round" - כלומר בשווי נמוך מהגיוס הקודם.
הנתונים מהדו"ח מעידים על הקשחה בתנאי ההשקעות בחברות סטארט-אפ ישראליות, לעומת החצי הראשון של 2008, תופעה שמוכרת מתקופות קשות בכלכלה העולמית. הדו"ח, שבחן 43 השקעות בשני הרבעונים הקודמים, מצא כי ב-32% מהן חלה ירידה בשווי המוערך לעומת הגיוס הקודם, זאת לעומת מהגיוסים שהתבצעו בשווי יורד בחצי הראשון של השנה, ושל 9% בלבד בחצי השני של 2007. במשרד שיבולת טוענים כי "ההשפעה הדרמטית שגרמה לירידה בשוויים היא בעיקר מהרבעון הרביעי, למרות שהדו"ח כלל גם גיוסים מהרבעון השלישי, שכנראה היה יותר מאוזן.
הקשחה בתנאים
במקביל, ירד שיעור הגיוסים שנעשו בשווי עולה ("Up-Round") לעומת הגיוס הקודם ועמד על 54% מכלל ההשקעות בחצי השני של השנה לעומת 82% מההשקעות בחצי הראשון של 2008 ו-85% בחצי השני של 2007. למי שמחפש נקודה חיובית, הרי שעדיין שיעור הגיוסים בהם השווי עלה מהווה את הרוב. בהשוואה לנתונים של ההשקעות בעמק הסיליקון, בישראל נרשמה פגיעה קשה יותר בשווי החברות. מהסקר עולה כי בחצי השני של השנה נרשמה ירידה בשווי של 24% מהחברות שגייסו בעמק הסיליקון, ואילו ב-62% מהעסקאות הייתה עלייה בשוויים. לעומת זאת, מציינים במשרד שבלת, כי בסקר שנערך ברבעון הרביעי, כלומר לאחר הקריסה של בנקי ההשקעות בוול-סטריט, התוצאות בעמק הסיליקון דמו לאלו מתל-אביב.
מלבד שווי הגיוסים, היו מספר פרמטרים נוספים בהם נרשמה הקשחה מסוימת בתנאי הגיוסים. דוגמה מעניינת היא בשיעור הרה-ארגון של המניות בחברות לסוג מניות פחות בכיר שהתבצע במסגרת סבבי הגיוס. אלו עמדו על 13%מכלל הגיוסים בחצי השני של 2008 לעומת שיעורים נמוכים של 0%? ו-2% מהגיוסים, בחצי השני של 2007 ובחצי הראשון של 2008 בהתאמה. המשמעות של שינוי שכזה במבנה ההון של החברות רלוונטי לתקופה בה מתבצעים שינויים משמעותיים בשווי החברות כלפי מטה. שיעור דומה של שינויים ניכר גם בגיוסים שהתבצעו בעמק הסיליקון ברבעון האחרון של השנה.
המשקיעים בתקופה כזו, כפי שניתן לשער, מוטרדים יותר מהדאגה לכספם, מה שמסביר את הדרישה הגוברת להנזלה של ההשקעה במקרה של אקזיט כמה שיותר מהר. כך שאין פלא שהפרמטר ? Senior Liquidation Preference שמשמעותו עדיפות בחלוקת מניות הבכורה בסיבוב החדש לעומת מניות הבכורה של משקיעי הסיבוב הקודם, עולה לשיעור של 83% מהעסקאות לעומת 75% בחצי הראשון של 2008. הדו"ח מציין כי עיקר הגידול בדרישה למניות בכורה בסיבובים מתקדמים יותר נרשם בעיקר בסבב הגיוס השלישי והרביעי שנערך בחצי השנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.