ברננקי בראיון טלוויזיה נדיר: המיתון יסתיים עוד השנה; ההתאוששות הכלכלית תתפוס תאוצה ב-2010

יו"ר ה'פד' מרגיע: שום בנק גדול לא יקרוס ; "עידן החיים בצמרת של ראשי המערכת הבנקאית נגמר עכשיו" ; "לפני שהקונגרס אישר את חבילת החילוץ הפיננסי, העולם היה קרוב מאוד לקריסת מערכות טוטאלית"

בראיון טלוויזיה נדיר, אמש (א'), הצהיר יו"ר פדרל ריזרב, בן ברננקי, כי המיתון שמכופף את ארה"ב על ברכיה יסתיים "קרוב לוודאי" עוד השנה וכי ההתאוששות הכלכלית תתחיל לתפוס תאוצה ב-2010.

זה היה הראיון הטלוויזיוני הראשון שהעניק יו"ר פעיל של ה'פד' מאז הופעתו של אלן גרינספן בתכנית "פגוש את העיתונות" ב-1987. החלטת ברננקי להיחשף בתכנית "60 דקות" של סי.בי.אס. היא חלק מקמפיין מסיבי של הממשל להסיר את קליפת החרדה שעוטפת את משקי הבית והעסקים בארה"ב ושמחניקה כל יזמה ממשלית להפשיר את צינורות האשראי ולהתניע מחדש את הפעילות הכלכלית.

ברננקי כיוון את מסריו המרגיעים פחות לוול סטריט ויותר למיין סטריט. הוא השיל את העגה המקצועית הנפוחה שמאפיינת התבטאויות של ראשי הבנק המרכזי, במאמץ להגיע אל האיש ברחוב. כך, למשל, הוא לא דיבר על "הגדלת הרזרבות" אלא אמר בשפה שכל אחד מבין שפדרל ריזרב אכן מדפיס כסף כדי לתת תנופה להלוואות ובכך לתמרץ את הכלכלה.

"אני בא ממיין סטריט", אמר ברננקי למראיינו, כששניהם מטיילים ברחוב הראשי של דילון, עיירה קטנה בקרוליינה הדרומית, שבה גדל ברננקי (עתה הוא בן 54) ושבה הפעיל אביו את העסק המשפחתי, דראגסטור. "זה הרקע שלי ומעודי לא עבדתי בוול סטריט. אכפת לי מוול סטריט רק בגלל סיבה אחת: מה שקורה בוול סטריט משפיע על מיין סטריט. אם לא נפעל לייצב את השווקים הפיננסיים, אם לא ננקוט את הצעדים הנחוצים כדי לוודא שהאשראי יתחיל לזרום שוב, אז אבי לא יוכל לקבל הלוואה להקים חנות חדשה".

ברננקי אמר, כי אינו צופה שום קריסה של בנק גדול בעתיד, אך הדגיש, כי תהליך ייצובה של המערכת הבנקאית טרם הגיע לסיום. "אנחנו עובדים על זה ואני חושב שנצליח לייצב את המערכת ושנראה את המיתון מגיע לקיצו קרוב לוודאי עוד השנה... נתחיל לראות את ההתאוששות בשנה הבאה וכעבור זמן ההתאוששות תתחיל לתפוס תאוצה".

יו"ר ה'פד אמר, כי לפני שהקונגרס אישר את חבילת החילוץ הפיננסי, בסך 700 מיליון דולר, העולם היה "קרוב מאוד" לקריסת מערכות גלובלית. בתשובה לשאלה האם ארה"ב הצליחה לחמוק מהישנות משבר עמוק במתכונת המיתון הגדול בשנות ה-30, אמר ברננקי: "הצלחנו למנוע את הסכנה הזו... אני חושב שאנו נמצאים מעבר לשלב זה והבעיה היא לדאוג לכך שהמערכת תשוב לפעול כתקנה".

בתשובה לשאלה מה יהיו סימניה הראשונים של ההתאוששות, אמר ברננקי: "אני חושב שסימן אחד יהיה שבנק גדול יצליח לגייס אקוויטי פרטי. בשלב זה כל הכספים שביידיים פרטיות יושבים על הגדר, כשבעליהם אומרים, 'איננו יודעים מה שוויים האמיתי של הבנקים האלה, אנחנו לא בטוחים שהם אכן יציבים'. הם אינם מוכנים להשקיע את כספיהם בבנקים".
ברננקי קרא לפוליטיקאים בוושינגטון להפגין "כוח רצון פוליטי", שאותו הגדיר כתנאי הכרחי להתאוששות. "הסיכון הגדול ביותר הוא, שלא נצליח לגייס את הרצון פוליטי... ההתאוששות לא תתממש עד שהשווקים הפיננסיים והבנקים יתייצבו, ותידרש סבלנות עד שהתכנית הממשלית תניב פירות. יהיה צורך בתמיכה (של מחוקקים, ר.ד.)".

אנליסטים אמרו אמש, כי דברי ברננקי מעידים על כך שהוא מתכונן לעימות עם מחוקקים בקונגרס בתגובה על בקשה עתידית של הממשל, בגיבוי ה'פד', לחבילה נוספת בשווי מאות מיליארדי דולר לחילוץ מוסדות פיננסיים שניצבים על עברי פי פחת. שר האוצר, תימוטי גייתנר, כבר אמר החודש, כי יהיה צורך בהזרמה נוספת של כספי משלם המיסים לתכנית חילוץ הבנקים. מחוקקים משתי המפלגות הביעו התנגדות למהלך כזה.

יחד עם זאת, ברננקי הזהיר כי שיעור האבטלה, העומד כעת על 8.1%, ימשיך לעלות. ברננקי אמר כי מהלכי הממשלה והבנק המרכזי לטיפול במשבר צפויים למנוע משבר הדומה לשפל הגדול של שנות ה-30'.

ברננקי הלך על חבל דק במאמץ להסביר מדוע צריך להזרים כספים נוספים לבנקים למרות שהתנהגותם אינה מצדיקה זאת. הוא סיפר, כי ניתוב כספים של משלמי המיסים ל-AIG הרגיז אותו יותר מכל אירוע אחר במשבר הפינסי הנוכחי . "טרקתי את שפופרת הטלפון יותר מאשר כמה פעמים בשיחות על AIG", אמר יו"ר ה'פד', אם כי הוא לא גילה מי היו בני שיחו.

"זה בהחלט לא הוגן שדולרים של משלמי המיסים ישמשו לייצובה של חברה שעשתה הימורים נוראים כאלה", אמר ברננקי. "ועם זאת, אם לא היינו נחלצים לעזרתה של החברה הזו, היינו מסתכנים בתוצאות שליליות בעוצמה אדירה, שהיו מסכנות לא רק את המערכת הפינסית אלא את כל הכלכלה האמריקנית".

"עידן החיים בצמרת של ראשי המערכת הבנקאית נגמר עכשיו", הוסיף יו"ר ה'פד'. "מנהלי הבנקים צריכים לגלות אחריות ולהשתמש בכספים שעומדים לרשותם באופן קונסטרוקטיבי... הם צריכים להפגין תחושה סבירה של ענווה אחרי מה שקרה להם ב-18 החודשים שחלפו".

בתשובה לשאלה מה המסר שהעם האמריקני צריך לקבל מהראיון אמר ברננקי: "יש לי כל הביטחון בעולם שהכלכלה הזו תתאושש, וזו תהיה התאוששות חזקה ובת-קיימא. העם האמריקני נמנה עם העמים הפרודוקטיביים ביותר בעולם. יש לנו הטכנולוגיות הטובות ביותר. יש לנו האוניברסיטאות הטובות ביותר. יש לנו יזמים. יש לי ביטחון מלא שנצא מהמשבר הזה, שהכלכלה שלנו תתחיל לצמוח שוב ושהיא תוסיף להיות הכלכלה החזקה והדינמית ביותר בתבל".