יש סיבה לדאגה. הלחם והחמאה של תעשיית ההון סיכון המקומית - האקזיטים - התכווצו בשנת 2008 באופן משמעותי בהשוואה לשנים האחרונות. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום חברת המחקר IVC.
בהקשר זה יש לזכור כי האקזיטים, שעבור היזמים הם בבחינת הגשמת חלום ופנטזיה, עבור תעשיית ההון סיכון הם הדבר עליו מתבססת זכות הקיום שלה. שהרי כל הרעיון של התעשייה הוא יצירת תשואות על הכסף המושקע בחברות, על-מנת להחזיר הון רב יותר למשקיעים וכן גם לשוב ולהשקיע בצמיחתן של חברות צעירות.
בינתיים נראה שהמודל לא מתאים למציאות העכשווית, המדכאת. על-פי הדו"ח שפורסם היום, במהלך 2008 לא נרשמו כלל אקזיטים בצורה של הנפקות, תוצאה של היובש בתחום זה. זאת, לעומת 2007, אז גייסו 27 חברות ישראליות סכום של 701 מיליון דולר בהנפקות בבורסות בארה"ב, אירופה וישראל. סכומים דומים גויסו בשווקים הציבוריים גם ב-2006 ו-2005.
וכשאין הנפקות, יש עדיין אקזיטים מהסוג של מיזוגים ורכישות, אלא שגם אלו הצטמקו בשנה שעברה. 84 חברות ישראליות נקנו או התמזגו בשנת 2008 בהון כולל של 2.64 מיליארד דולר. המשמעות היא, כפי שצפינו ב"גלובס" לפני מספר חודשים, ש-2008 הייתה שנת אקזיטים שטוחה. כלומר, ההון שהושקע בה בחברות היי-טק, 2.08 מיליארד דולר, קרוב לסכום שהגיע מאקזיטים. לפחות אפשר להתנחם בעובדה ש-2008 לא הייתה שנת אקזיטים שלילית. כלומר, עדיין זרם הון רב יותר מהחברות לעומת זה שהגיע אליהן.
צניחה של 74% לעומת 2006
למרות שמספר עסקאות המיזוג והרכישה ב-2008 היה קרוב למספר העסקאות בשנתיים האחרונות (85 ב-2007 ו-88 ב-2006), הירידה נרשמה בנתון החשוב יותר: נפח העסקאות. מדובר בירידה של 19% בהשוואה לשנת 2007, אז התעשייה המקומית רשמה אקזיטים בהיקף של 3.2 מיליארד דולר. אם משווים לשנה אחת קודם, הרי שמדובר בצניחה חופשית של ממש בשיעור של 74%, שכן ב-2006 גרפו החברות הישראליות כ-10 מיליארד דולר במיזוגים, רכישות והנפקות.
הנתונים השליליים מופיעים כמעט בכל פקטור שנמדד. כך למשל, היקף האקזיטים הממוצע ירד בשנת 2008 ביותר מ-18%. אם בשנת 2007 היקף העסקה הממוצעת עמד על 38 מיליון דולר, הרי ש-2008 בישרה על עסקאות מכירה בהיקף ממוצע של 31 מיליון דולר.
זהו בוודאי נתון שהקרנות והחברות המקומיות ירצו לשכוח, שכן הוא משקף מכפילים עגומים על ההשקעות שהן ביצעו בסטארט-אפים.
אם כלל האצבע המקומי מדבר על השקעה מינימאלית של 20-30 מיליון דולר בחברה עד לאקזיט המיוחל, סכום ממוצע של 31 מיליון דולר משקף מכפיל שלא משאיר לקרנות זכות קיום. הרי תשואות ברמה הזו ניתן להשיג בקלות באפיקים סולידיים ובתקופה קצרה יותר.
מכפילים עגומים
הדו"ח של IVC מוצא גם כי בתוך הסכום הכולל שהגיע מאקזיטים ב-2008, חלקן של החברות מגובות ההון סיכון הסתכם ב-1.5 מיליארד דולר בלבד, ירידה של 22% בהשוואה לנתוני שנת 2007. גם הנתון הזה הוא סטירה מצלצלת על לחייהן של הקרנות הפעילות בישראל, שכן 1.15 מיליארד דולר זרמו לכיסם של משקיעים ויזמים שהקימו חברות ללא סיוע של קרנות הון סיכון.
קובי שימנה, מנכ"ל IVC, אמר היום עם פרסום הדו"ח כי "הערכות השווי הנמוכות יותר של החברות המקומיות מגלמות הזדמנויות למובילי תעשיית הטכנולוגיה בעולם, אשר מחפשים טכנולוגיות חדשניות במחיר מציאה. לפיכך, אנחנו מעריכים ששוק המיזוגים והרכישות של חברות טכנולוגיה בישראל ימשיך להיות פעיל גם בהמשך שנת 2009".
הביומד מוביל בהחזרים
הדו"ח בחן גם את החלוקה לתחומים. ביניהם בולט באופן לא מפתיע הביומד. שתי עסקאות הרכישה הגדולות ב-2008 של חברות היי-טק בישראל, היו בתחום זה. מדובר באומריקס שנקנתה על-ידי ג'ונסון אנד ג'ונסון תמורת 465 מיליון דולר, ושל מדיגייד שנרכשה בידי סט-ג'וד תמורת 300 מיליון דולר.
בהתחשב בכך שהושקעו בתחום זה רק 50 מיליון דולר, מדובר במכפילים מעוררי קנאה של יותר מפי 15, אם מסתכלים על טווח הזמן של השנה הנוכחית בלבד.
הדו"ח סקר גם את חלקן של החברות הישראליות כרוכשות. פה מדובר בנתון מעניין, בוודאי לאור ההיסטוריה של שוק ההיי-טק המקומי שהתאפיין במכירת חברות ולא בקנייה של חברות זרות.
40 חברות נרכשו ב-2008 בידי חברות ישראליות בהיקף כולל של 9.42 מיליארד דולר. חברת טבע הובילה בגדול את הרכישות הללו עם עסקת הענק של רכישת חברת Barr תמורת 7.46 מיליארד דולר. כרגיל, חבל שטבע יש רק אחת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.