האינפלציה לא תבוא

העליצות הפוקדת את אחד העם בהשראת בורסות בעולם, נוגעת לציבור מצומצם ביותר

האירוע הבולט ביותר בשבוע ישנוני שיש בו יש יותר ימי חופש מימי מסחר יהיה כנראה פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ שיתפרסם מחר (ג') בצהרים.

לאחר סדרת מדדים שליליים, הצפי למדד מרץ נוטה להיות חיובי עקב הפיחות ועליית מחירי הדלק. האחרונה, להזכירכם תשפיע יותר על מדד חודש אפריל. אחת המטרות של בנק ישראל ברכישות המט"ח הייתה לעודד אינפלציה במידה מסויימת. גם רכישות האג"ח בשוק מעודדות בעקיפין אינפלציה מסוימת היות ומשמעותן-הזרמת כסף לשוק.

מובן שכשנוקטים בצעד כזה קיים תמיד החשש מפני התפרצות האינפלציה ואיבוד שליטה. כלכלנים, שאינם מסכימים עם מדיניות הממשל האמריקני, מתריעים מפני התפרצות אינפלציונית חסרת שליטה. גם בישראל נוקט הנגיד מדיניות דומה לזו של עמיתו האמריקני וגם כאן עולה הביקורת המאיימת מפני אובדן שליטה.

אני סבור אנחנו רחוקים ממצב זה. המשק עדיין ממותן. מדד אפריל הגבוה יחסית (ציפיות הנעות בין 0.7% ל-1.2%) הינו מדד עונתי ולא ממש משקף ועל כן חשוב יהיה להתבונן היטב ברכיבי המדד.

אלו שהפיחות השפיע עליהם יצביעו על עלייה מסוימת אולם יש אחידות בקרב כל הגורמים הכלכליים שהתמסורת בין הפיחות לאינפלציה פחתה משמעותית והיא עומדת היום על סדר גודל של 17%, כלומר החלשות השקל לעומת הדולר באחוז אחד תוסיף למדד המחירים לצרכן כ- 0.17%.

לעומת זאת ישפיעו הרכיבים המצביעים על משק ממותן בכיוון הנגדי ויקזזו את העלייה. בכך ישיג בנק ישראל את מטרתו. הפער הגדול בתחזיות נובע שוב בעיקר מהקושי לחזות את סעיף הדיור. כבר טענתי בעבר שבמידה ופיחות השקל יימשך ינסו לחזור לא מעט בעלי בתים לתמחור דולרי וניתן לאחרונה לראות ניצנים של תופעה זו. מעניין כיצד היא תשפיע על המדידה.

אביב קדורני באופק

לגבי כל השאר - אין חדש. אווירת העליצות הפוקדת את הבורסה הישראלית בהשראת הבורסות בעולם מגיעה לרדיוס מצומצם ביותר בציבור. ההודעה בדבר פיטוריהם הצפויים של כ-200 עובדים ב-ECI לאחר החגים הם סנונית נוספת המעידה על אביב קדורני לשוק העבודה הישראלי.

נושא האבטלה לא יזכה קרוב לודאי בכותרות מחמיאות ובשורות בחודשים הקרובים, מה שיעיב עוד יותר על המיתון ויקשה יציאה ממנו. לפיכך פרסומים בדבר ירידה של 10% בסל הקניות הממוצע לחג , דחייה בקניית רכב חדש ומעבר דירה אינם מפתיעים כלל וסביר להניח שלפחות עד לקיץ לא נראה מדדים המבשרים על שובה של האינפלציה.

דולר דולרים שוק המט"ח

בנק ישראל יצא לחופשת החג, כמוהו גם גופים רבים במשק שהותירו את הזירה למספר מצומצם של שחקנים העושים ככל העולה על רוחם במחזורים קטנים.

בכלל חודש אפריל 2009 מצביע על ירידה חדה של כ-25% בהיקף המסחר לעומת החודשים הראשונים בשנה וזאת עוד בטרם נספרו מחזורי המסחר בחג שהיו נמוכים אף יותר.

לא הייתי אץ לשום מסקנה ממה שמתרחש בשוק כפי שציינתי כבר במאמרי הקודם. הנתון היחיד שראוי לשים לב אליו הינו שהדולר מתחזק בעולם וזה אמור להיות האיתות למה שיקרה כאן לאחר החג.

יוסי פרנק הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס

אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי

החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.