כל הסיסמאות והקלישאות של אנשי ההון סיכון בארה"ב ובישראל שהופרחו בחודשים האחרונים, פרחו כמו להקת יונים מפוחדת. בתקופה האחרונה כמעט כל הקרנות - אמריקניות, אירופיות וישראליות - חוזרות כמו מנטרה על סיסמאות כמו: "זה זמן מעולה להשקעות חדשות", "המשבר מוליד הזדמנויות", או "כענף השקעות לטווח ארוך, ההון סיכון מחוסן יותר מפני משברים". המציאות מעידה שהפרחת סיסמאות לא מלמדת על מימושן. לפעמים, בדיוק ההפך.
השקעות ההון סיכון בארה"ב ירדו לרמתן הנמוכה ביותר מזה 12 שנה. מאז 1997 לא היה רבעון כל-כך גרוע מבחינת היקף השקעות ההון סיכון בארה"ב - כך לפי דו"ח MoneyTree של חברת הייעוץ PwC, איגוד קרנות ההון סיכון האמריקני (NVCA) וחברת המחקר תומפסון רויטרס.
מעניין לציין תחום מפתיע שבו לא התרחשה ירידה: תחום החברות המתמחות בשווקים הפיננסיים. דווקא החברות הללו, שלקוחותיהן תרמו במידה לא מבוטלת למשבר הכלכלי, הציגו עלייה בהיקפי ההשקעות. 108 מיליון דולר זרמו ל-17 חברות הפועלות בתחום הפיננסים, עלייה של 26% במונחים דולריים ושל 21% במספר החברות הממומנות בהשוואה לרבעון הרביעי של 2008.
עמוק באדמה
הוכחה בולטת לכך שאנשי ההון סיכון משקשקים, ושלמרות ההצהרות הם עמוק בבונקר ושומרים את הכסף שיש להם לזמנים אחרים, היא זו הבאה: ברבעון הראשון של 2009 נרשמה ירידה של 48% במספר העסקאות החדשות - השקעות בחברות שקיבלו לראשונה מימון מגוף הון סיכון. 596 מיליון דולר הושקעו ב-132 חברות ברבעון בהשוואה ל-1.1 מיליארד דולר שהושקעו ב-246 חברות ברבעון הרביעי של 2008. חברות ביוטכנולוגיה, אנרגיה, תוכנה וחברות תעשייתיות היו אלה שזכו לרמה הגבוהה ביותר של מימון ראשוני.
ככלל, קרנות ההון סיכון האמריקניות השקיעו 3 מיליארד דולר ב-549 חברות ברבעון הראשון. זו ירידה רבעונית של 47% במונחים דולריים ושל 37% במספר העסקאות לעומת הרבעון הרביעי, אז הושקעו 5.7 מיליארד דולר ב-866 חברות.
המסקנה ברורה: המשבר הנוכחי מגמד את הצלקות של קודמו, שהחל אחרי התפוצצות הבועה בשנים 2001-2002. המצב עכשיו הרבה יותר גרוע, וכדי לצאת מהבור יהיה צורך ביותר מכמה שבועות של עלייה במדדים המובילים בוול סטריט.
מארק האסן, נשיא NVCA, ציין כי "מספרים אלה מראים שתעשיית ההון סיכון איננה מחוסנת מהמשבר הכלכלי הנוכחי. ובכל זאת, הוא מגלה אופטימיות, ולא מסגיר על מה היא מסתמכת. "בהמשך השנה לא נמשיך לראות ירידות משמעותיות בהיקפי ההשקעות, אלא עליות מתונות. אני מצפה לעלייה איטית אך יציבה בהשקעות בהמשך השנה, במיוחד אם יתרחשו אקזיטים".
כמעט בכל סקטור טכנולוגי חלה ירידה משמעותית בהיקפי ההשקעות. כך, תחום התוכנה סבל מירידה חדה בהיקפי ההשקעות, עם 614 מיליון דולר שזרמו ל-138 חברות - ירידה של 42% במונחים כספיים בהשוואה לרבעון הרביעי של 2008.
תחום מדעי החיים, הכולל את חברות הביוטכנולוגיה והמכשור הרפואי, רשם ירידה של 40% במונחים כספיים כאשר 989 מיליון דולר זרמו ל-133 חברות.
הקלינטק, שברבעון הרביעי של 2008 נהנה עדיין מעלייה בהיקפי ההשקעות, נפל ברבעון הראשון באופן חד במיוחד. 154 מיליון דולר זרמו אל 33 חברות בתחום - ירידה של לא פחות מ-84% לעומת הרבעון הרביעי של 2008. זהו הרבעון הנמוך מאז 2005, כאשר החלה מאסה קריטית של השקעות בתחום להצטבר.
צעירות לא פופולריות
הדו"ח מלמד עוד, כי הנפגעות העיקריות מהירידות בהיקפי ההשקעות הן החברות הצעירות. היקפי המימון של חברות בשלבים המוקדמים - Seed ו-Early, ירדו ב-45% במונחים כספיים ו-40% במספר החברות הממונות. 852 מיליון דולר הושקעו ב-204 חברות ברבעון הראשון של השנה לעומת 1.6 מיליארד דולר ב-338 חברות ברבעון הרביעי ב-2008.
ממוצע ההשקעה בחברת סיד היה ברבעון הראשון 3.6 מיליון דולר, עלייה קלה לעומת 3.4 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2008. ממוצע ההשקעה בחברה בסבב הראשון היה 4.3 מיליון דולר, לעומת 5.1 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2008.
חברות בשלבי התפתחות מאוחרים יותר חוו את הירידה המשמעותית ביותר בהיקפי ההשקעות - 820 מיליון דולר זרמו ל-146 חברות, ירידה של 60% במונחים כספיים לעומת הרבעון הקודם. ההשקעות בחברות בשלבים המאוחרים צנחו ב-35% במונחים דולריים ברבעון, כאשר 1.3 מיליארד דולר הושקעו ב-199 חברות.
כל שנותר לקרנות הישראליות ולסטארט-אפים הוא לכסוס ציפורניים בצפייה לנתוני השוק הישראלי. יש להניח שהם יהיו מדכאים לא פחות. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.