נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, מחלק ציון גבוה ליו"ר הפדרל ריזרב על דרך התמודדותו עם המשבר הכלכלי, ומפגין אופטימיות באשר לדרכה של הכלכלה העולמית בכלל וכלכלת ישראל בפרט.
פישר אמר בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג, כי "הפדרל ריזרב יעדיף לנקוט במשנה זהירות בטרם יעלה את הריבית במשק האמריקני". לאחרונה עלו ציפיות האינפלציה בארה"ב בשל ניצני ההתאוששות הכלכלית והעלייה החדה במחירי הנפט והסחורות. העלייה בציפיות האינפלציה הגבירה את ההערכות לפיהן ה'פד' ייאלץ להעלות את הריבית כדי למנוע התפרצות אינפלציונית, מה שעלול לפגוע בצמיחה הכלכלית העתידה לבוא.
אך פישר סבור כי אל לו ל'פד' להעלות את הריבית מוקדם מדי רק בגלל החששות מפני האינפלציה, וכמו כן הוא חלק שבחים לעמיתו ברננקי, וחילק לו ציון "+A" בדרך התמודדותו עם המשבר הפיננסי העולמי.
הממשל האמריקני הזרים עד כה כ-12.8 טריליון דולר לשווקים, דרך הזרמות הון למוסדות פיננסים הזקוקים לכך ועד רכישות ני"ע כגון אג"ח מגובות משכנתאות, אג"ח קונצרניות ואג"ח ממשלתיות. כמו כן, חתך ברננקי את הריבית במשק האמריקני מרמה של 5.25% ערב פרוץ המשבר, לרמה של 0%-0.25% כיום.
פישר התייחס מעט לסוגיית המשק הישראלי בהיבט הגירעון התקציבי, אשר צפוי להסתכם השנה בכ-6% מהתוצר, קרי כ-42 מיליארד שקל. פישר אמר כי על הגירעון בשנים 2009-2010 "להיות מקובל" על סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות. כמו כן, ציין פישר, כי הכלכלה הישראלית יש סיכויים טובים לחזור לפסי צמיחה כבר בסוף השנה. המשק הישראלי, נזכיר, רשם צמיחה שלילית של 3.6% בקצב שנתי ברבעון הראשון של 2009.
באשר לכלכלה העולמית, פישר אמר כי זו מתחילה להראות סימני התאוששות מוקדם מהצפוי, אך יחד עם זאת שיעורי האבטלה צפויים להמשיך לעלות בכלכלות רבות גם לאחר שתחזור הצמיחה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.