קטור קרנות ההון סיכון בתחום הביומד צריך לעבור דיאטה, כך הסכימו משתתפי פאנל קרנות ההון סיכון שהתקיים היום במסגרת כנס ILSI-Biomed 2009 שנערך בשיתוף "גלובס".
ג'ונתן סילברסטיין, שותף מנהל בקרן OrbiMed, דיבר על קיצוץ של 50%. "75% מהקרנות מפסידות. כסקטור, הביצועים שלנו לא טובים", הוא אמר.
לדברי משתתפי הפאנל, ה"דיאטה" צריכה להתמקד בסגירת הקרנות הפחות טובות ובהקטנת הנותרות.
ישראל מקוב, יו"ר הכנס המשותף (יחד עם רות אלון מפיטנגו), יו"ר גיוון אימג'ינג ולשעבר מנכ"ל טבע, אמר ש"עברנו משבר ועימו שינויים בשוק הבריאות ובממשל בארה"ב. לא ייתכן שאחריו לא ישתנה דבר בהון סיכון".
יותר הון, פחות מוצרים
המשתתפים הסכימו כי עתה הזמן להתמקד בחברות הטובות על חשבון חברות אחרות שיצטרכו להינטש. בהתאם, סילברסטיין ציין שדווקא עתה OrbiMed רשמה את ההשקעה הכי גדולה שלה אי פעם - של 50 מיליון דולר.
סת' רודניק, שותף בקרן Canaan Partners, הסכים: "אנחנו סוגרים חברות באגרסיביות רבה מבעבר ומתמקדים בחברות שיהיו רווחיות בתקופת ההשקעה שלנו".
זאב זהבי, סגן נשיא להשקעות הון סיכון בקרן התאגידית של ג'ונסון אנד ג'ונסון (JJDC), דיבר על התעדוף החדש אצלו: "במטרה להביא יותר מוצרים לשלב מתקדם באותו מחיר, אנחנו מציעים יותר כסף לחברות עם מוצרים מבטיחים, אך משקיעים בפחות מוצרים".
ד"ר הדר רון, שותפה-בקרן IHCV, אמרה שהקרנות חייבות להגמיש את כללי ההשקעה שלהן, שהם לעתים קשוחים מדי. רון גם אמרה שהמשבר יוביל את הקרנות להתמקדות רבה יותר בתחומי התמחות צרים יותר.
זהבי הוסיף שהמשבר הגביר את נכונות הקרנות העצמאיות לעבוד עם הקרנות התאגידיות, כמו זו שלו, בשלבים מוקדמים יותר. אנטון פפירניק, שותף בקרן הצרפתית Sofinnova, טען שהוא אכן משתף היום פעולה עם התאגידים מוקדם יותר. "אני מחבב מודל של צ'ק מיידי במזומן, וברגע ששוב יוצע לי צ'ק כזה, אבחר בו שוב. אבל כיום המודל הזה פחות נפוץ וזה לא רע לתעשייה".
בנוגע לדרך המתארכת של אישור מכשור רפואי ותרופות, הדוברים האמריקנים הסכימו שהדגש של הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, על בטיחות הוא חמור מבעבר ומהווה בעיה לחדשנות. "אם ה-FDA ימשיך לדרוש ניסויים של עשרות אלפי חולים לתחומי הלב והסוכרת, כנראה שהקרנות לא יהיו שם", אמר סילברסטיין. "הן יהיו רק בתרופות יתום ונישה, או במוצרים בעלי מסלולים מקוצרים למיניהם".
"יש גם שוק הודי וסיני"
רודניק אמר כי "אם נתמקד רק בשוק האמריקני, לא נשרוד. למזלנו יש גם שוק הודי ושוק סיני. אם מסתכלים על האקזיטים הגדולים האחרונים של חברות מכשור רפואי, רואים שרובם היו מבוססים בעיקר בשוק האירופי".
אם מקובלת ההנחה שקל יותר להתקדם בתחום של מכשור רפואי מאשר בתרופות, הרי שזהבי הזהיר כי "אין מספיק חברות מכשור רפואי גדולות כדי לרכוש את כל המוצרים שיפותחו. בכל תחום 3-4 חברות יירכשו והיתר יצטרכו למצוא את הדרך לשרוד לבד"
זהבי ציין שישנה גם אפשרות של מיזוג ואמר: "ציפינו שהמשבר ידחוף את המגמה הזו, אבל זה קרה פחות מדי". *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.