איפה שמות חברות הביטוח את הכסף שלנו?

מי מ-5 חברות הביטוח הגדולות מחזיקה יותר אג"ח ממשלתיות בתיק, מי מעדיפה אג"ח קונצרניות, מי חשופה יותר למניות ומי מגדילה חשיפה לחו"ל, ואיפה כספנו מושקע בנדל"ן?

כל חברת ביטוח מנהלת את כספי המבוטחים שלה באופן ההולם את מדיניות ההשקעה שלה. כך, מגדל בולטת בנדל"ן מניב בישראל, אג"ח ממשלתיות, תעודות סל וקרנות נאמנות בחו"ל ובקרנות השקעה; בכלל ביטוח שמים דגש יחסי על אג"ח קונצרניות בדירוג גבוה בישראל ומניות ת"א 75; הראל נמצאת באמצע במרבית אפיקי ההשקעה; הפניקס שומרת מזומנים ועדיין בולטת בנוכחות בקרנות ההשקעה; מנורה מבטחים בולטת באג"ח קונצרניות ובהשקעה במניות, ומנגד אחרונה בהשקעה בנדל"ן מניב וקרנות השקעה מאותגרות נזילות.

אלו הם חלק מהבדלי הגישות של חמש החברות הגדולות לגבי ניהול כספי המבוטחים, נכון לתקופה זו, והם מתבטאים היטב גם בפערים בתשואות של הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח בשנה וחצי האחרונות. עם זאת, מדובר בדגשים שונים של מנהלי ההשקעות בפוליסות המשתתפות ברווחים, ולא בתפיסות שונות לחלוטין, והם נובעים לא רק מתפיסות שונות בחברות, שהסתגלו למשבר הגדול ושינו את התיק בפועל מיוזמתן, אלא גם מכך שהתיק שלהן השתנה מהותית בחודשים האחרונים גם 'ביוזמת' השווקים עצמם (למשל, הגידול בשיעור היחסי של המניות נובע מהגאות בשווקים ומהעלייה בערכן גם ביחס לאפיקי השקעה אחרים בתיקים).

עדיפות למניות ת"א 25

מבדיקת הדו"חות החודשיים של החברות, חלקן לחודש מאי - מגדל, הפניקס והראל, וחלקן לחודש אפריל - כלל ביטוח ומנורה מבטחים (בשל גודל התיקים של החברות, סביר שהשינוי מאפריל למאי בשתי האחרונות לא שינה את המהות ביחס למוצג בטבלה), עולה שההבדלים המשמעותיים ביותר באלוקציה הם בין מגדל למנורה.

שיעור האג"ח הממשלתיות הגבוה ביותר נמצא בתיק של מגדל - כחמישית מההתחייבויות שלה, וזאת לעומת שיעור של כ-12% בקרן י' של מנורה. שיעור ההשקעה באג"ח הקונצרניות גבוה ביותר במנורה ובהראל - 36% ו-35% מהתיק בהתאמה, כשבכלל ביטוח והפניקס מדובר בכ-32% ו-31% בהתאמה. בקצה נמצאת קרן י' של מגדל, עם שיעור השקעה של 21% מהתיק. בכלל ביטוח ההשקעה הגבוהה ביותר - אבסולוטית וכשיעור מהתיק - באג"ח קונצרניות סחירות בישראל, כשבדומה למגדל והפניקס גם לכלל אחזקה קטנה מאוד של שברירי אחוז באג"ח קונצרניות סחירות בדירוג נמוך (מתחת ל-BBB מינוס, או לא מדורג), ואילו בהראל ומנורה מדובר ב-1.2% ו-1.8% בהתאמה.

עוד בתחום האג"ח הקונצרניות, במנורה והפניקס שיעור השקעה גבוה יותר ביחס לשלוש המתחרות באג"ח קונצרניות לא סחירות בישראל, כשכ-16.6% ו-15.5% מנכסי קרן י' מושקעים באפיק זה.

בבחינת החשיפה למניות, עולה שבמנורה כ-22% מקרן י' חשופים למניות - על ידי השקעה ישירה במניות ובתעודות סל. בכלל ביטוח כבר מדובר בכ-21%, בהראל כ-19%, בהפניקס כ-18% ובמגדל מדובר בפחות מ-15% מסך התיק בקרן י'. עיקר האחזקה במניות בפוליסות המשתתפות ברווחים של חמש קבוצות הביטוח הגדולות הינה במניות ת"א 25, כשבסך הכל הן מחזיקות במניות אלו במסגרת קרן י' נכסים בהיקף נמוך מעט מ-7 מיליארד שקל. להוציא מגדל, ביתר החברות מדובר על שיעור אחזקה של כ-10% מהתיק במניות ת"א 25. במניות ת"א 75 מחזיקות קרנות י' של חמש חברות הביטוח הגדולות סך של פחות מ-3 מיליארד שקל.

כמה חושפים לחו"ל, ומי מאמינה בנדל"ן

בקרן י' של מגדל האחזקה הגדולה ביותר, מהותית, ביחס לאחרות בתעודות סל וקרנות נאמנות בחו"ל - כ-14%. מדובר בשיעור כפול מזה של כלל ביטוח, כשהראל, מנורה והפניקס משלימות את התמונה כאן בסדר יורד. לכך ניתן להוסיף, מבחינת האלוקציה בארץ מול חו"ל, את העובדה שכ-5% מהתיק של מגדל מושקע בקרנות השקעה (פרייבט אקוויטי, הון סיכון, גידור ועוד) בחו"ל, לעומת כ-7% בהפניקס, כ-4% בכלל ביטוח וכ-3% ו-2% בהראל ומנורה, בהתאמה.

הבדל נוסף בין החברות, שמדובר בו רבות, הינו בחשיפה לתחום הנדל"ן המניב, בעיקר בישראל. במגדל מדובר בכ-9% מהתיק (כ-2.6 מיליארד שקל), בכלל ביטוח בכ-5% (כ-900 מיליון שקל), בהראל כ-4%, בהפניקס כ-1.5% ובמנורה אין השקעה ישירה שכזו.

וכך, בעיצומה של 2009, חברות הביטוח הגדולות מציגות לראווה תפיסות ניהול השקעות שונות למדי, ואלו צפויות להמשיך ולהשפיע על התשואות שהן משיגות למבוטחיהן בחודשים הבאים. השפעה זו, סביר שלא תהיה באותו הכיוון בכל החברות, ותלווה את 'תחרות היופי' המתמדת של דירוגי התשואות, ועשויה להשפיע על התוצאות שיציגו עמוק לתוך 2009, לאחר השנה המשברית שעברה על החברות (והמבוטחים שלהן) ב-2008.

גרף