האוצר מתקן עצמו: מציע לקופ"ג וקרנות פנסיה חלופות להזרמת הון בגין המוניטין

בעקבות בדיקת "גלובס" מתייחס האוצר בטיוטה שנייה בנושא לבעייתיות של החברות שרכשו קופות גמל גדולות ■ ברירה שמציע: הפקידו ההון המינימלי בחשבון נאמנות, או השלימו הון כנגד המוניטין

חברות ניהול קופות הגמל וקרנות הפנסיה יוכלו להימנע מהצורך להזרים הון בגובה המוניטין, אם יעבירו את ההון הנדרש במזומן לחשבון נאמנות - כך עולה מהטיוטה השנייה שפרסם האוצר בנושא דרישות ההון מחברות מנהלות כאמור. בכך, מוצא האוצר פיתרון לבעייתיות הרבה שצפה עם פרסום הטיוטה הראשונה בסוגיה, ממנה עלה כי חברות הניהול שרכשו קופות גמל גדולות יידרשו להזרמות עתק של מאות מיליוני שקלים.

בתחילה העריך האוצר, כי החוסר המצרפי ביחס לדרישות ההון המוצעות עומד בענף הגמל והפנסיה על כ-400 מיליון שקל. ואולם, בבדיקת "גלובס" בעקבות הטיוטה הראשונה שפורסמה בנושא, התברר כי החוסר המצרפי גבוה מהותית ועולה בהרבה על מיליארד שקל. לאור זאת, ולאחר בדיקת "גלובס" שגילתה את הבעייתיות בטיוטה הראשונה מבחינת חברות ניהול קופות הגמל שרכשו קופות גדולות, האוצר הבהיר כי ימצא עבורן פיתרון.

דרישות ההון המזערי מקופות גמל וקרנות פנסיה נותרו גם בטיוטה השנייה כנגזרת של גודל הנכסים המנוהלים על ידי אותם הגופים. הסך המינימלי הנדרש עומד על הסכום הגבוה בין 10 מיליון שקל לחברה מנהלת, או 3 פרומילים מהנכסים המנוהלים כנגד נכסים בהיקף של עד 10 מיליארד שקל; 2 פרומילים כנגד נכסים בטווח שבין 10 ל-20 מיליארד שקל; ופרומיל אחד כנגד נכסים מעל לרף של 20 מיליארד שקל.

בנוסף, האוצר קובע עתה שתי חלופות לעמידה בדרישות ההון החדשות. הראשונה - וזו האופציה החדשה המרכזית שאמורה לפתור את הבעיה הגדולה שהטיוטה הראשונה העמידה בפני גופים כמו פסגות גמל, אקסלנס גמל, ישיר ניהול גמל והלמן אלדובי גמל - מציעה כי סכום ההון המזערי הנדרש יופקד בחשבון נאמנות בבנק או אצל חבר בורסה, על שם עו"ד או רו"ח שישמש כנאמן. זאת, בין היתר בתנאי שלא ניתן יהיה לשעבד את חשבון הנאמנות, ושהכספים שבו לא יימשכו ללא אישור מהאוצר, כך שישמשו רק ככרית ביטחון.

באופציה זו אין צורך להזרים הון כנגד המוניטין הקיים בחברה, אך גם לא ניתן להשתמש במוניטין לטובת עמידה בדרישות ההון. עם זאת, כספים עודפים מעבר לדרישות ההון, יוכלו להימשך ללא אישור הממונה מחשבון הנאמנות.

החלופה השנייה תאפשר לחברת הניהול להחזיק את ההון בחשבונותיה, רק אם תעמיד הון גם כנגד המוניטין ויתר הנכסים הבלתי מוכרים שלה - בדומה לקביעת האוצר בטיוטה הראשונה, כמו גם כנגד דרישות הון בגין חברות מנהלות נשלטות. גם מי שיבחרו לעמוד בדרישות ההון לפי החלופה השנייה, יידרשו להחזיק הון מינימלי בנכסים לא משועבדים.

גם בביטוח נדרשים להגדלה

חברה מנהלת שתקום לאחר שהחוזר ייכנס לתוקף, תוכל לפעול רק בהתאם לחלופה הראשונה לצורך עמידה בדרישות ההון. כמו כן, על חברות הניהול שאינן עומדות בדרישות החוזר, להגדיל את הונן לפחות במחצית מהפער עד סוף הרבעון הראשון ב-2010, ואת היתרה עד סוף 2010.

האוצר שב במקביל לטפל גם בסוגיית הגדלת ההון הנדרש מחברות הביטוח, לאחר שהשהה זאת בשל המשבר הכלכלי. במסגרת זו, הגיש היום שר האוצר יובל שטייניץ טיוטת תקנות הון חדשות, ואלו מהוות נדבך מרכזי בהליך יישום תקנות הסולבנסי 2 בישראל במקביל ליישומן באירופה, ב-2012-2013.

על פי טיוטת התקנות, חברות הביטוח יידרשו להשלים לפחות 30% מהפער ביחס לדרישות המוצעות עד סוף 2009, עוד לפחות 30% נוספים מההפרש עד סוף 2010 ואת היתרה, 40%, עד סוף 2011.

לפי ההערכות, דרישות ההון החדשות מחברות הביטוח ידרשו הגדלה של כ-40% ביחס לקיים כיום. ואולם, מאחר שלחברות הביטוח יש כיום עודפי הון ביחס לדרישות המינימליות, הרי שהיקף השלמת ההון הרגולטורי שתידרש מוערך בסך מצרפי של כ-2 מיליארד שקל.