לפני עליית המע"מ: כדאי להקדים ולשלם שכר דירה מראש

על מי תשפיע העלאת שיעור המע"מ ב-1 ביולי, וכיצד היא תשפיע על עסקאות השכרה של נכסים, רכישת שירותי בנייה, מלכ"רים ומוסדות כספיים

ב-22.6.09 חתם שר האוצר על צו המעלה את שיעור המע"מ באחוז אחד ל-16.5%, החל מיום 1.7.09 ועד סוף שנת 2010. לשינוי בשיעור המע"מ קיימות השפעות בתחום המקרקעין הן על השכרה, הן על מתן שירותי בנייה והן על מכירה (על מכירה - ראו מאמר נפרד למטה).

בשונה ממספר תחומים, בהם קיים מע"מ בשיעור אפס (לדוגמא פירות וירקות או שירותי תיירות - סעיפים העומדים אף הם כיום במוקד הדיון), שיעור המע"מ ביחס למקרקעין עומד בד"כ על השיעור המלא, למעט חריגים שעניינם שינויי מבנה בהתאם להוראות פרק ה2 לפקודת מס הכנסה (מיזוגים, פיצולים, העברת נכסים כנגד מניות).

עם זאת, קיימות פעילויות פרטיות שכלל אינן חייבות במע"מ, כדוגמת מכירת מקרקעין שנרכשו למגורים או להשקעה בידי מי שאינו עוסק במקרקעין. בנוסף קיימים מקרים הזכאים לפטור מפורש ממע"מ, כגון השכרה למגורים וכן השכרה בשכירות מוגנת (לרבות למטרת עסק), ומכירת נכס המושכר בשכירות מוגנת. מטבע הדברים, במקרים בהם קיים פטור (או אי חבות) אין השפעה לעליית שיעור המע"מ, ועל כן נתייחס להלן רק לפעילות המתחייבת במע"מ.

כל עוד המדובר בפעילות בין "עוסקים" למטרות החייבות במע"מ, השפעת עליית שיעור המע"מ הינה מימונית בלבד, כיוון שהמע"מ המועבר ע"י צד אחד לעסקה ממילא מנוכה כתשומות ע"י הצד האחר. ההשפעה העיקרית של עליית שיעור המע"מ הינה כלפי צרכנים סופיים - בעיקר הציבור הרחב (אנשים פרטיים) וכן מלכ"רים ומוסדות כספיים, שאינם זכאים לפי המקובל לנכות את המע"מ עד למכירת המקרקעין או השכרתם.

במרבית המקרים, גורמים אלה יישאו בנטל העלאת המע"מ, מאחר שלמרות שעל-פי חוק החבות במע"מ כלפי רשויות המדינה הינה על המוכר (או נותן השירות או המשכיר), הרי שבד"כ ההסכמה החוזית מגלגלת את המע"מ על הצרכנים הסופיים. ביחס לעסקאות שתנאיהן סוכמו לפני שיעור עליית המע"מ, קובע גם סעיף 6 לחוק מע"מ במפורש שכל עוד לא נקבע אחרת (בחוזה או בדיני הפיקוח על המחירים) המוכר רשאי לדרוש מן הקונה לשאת בעליית שיעור המע"מ.

בעת השכרה של נכסים, מועד החיוב במע"מ הינו על בסיס מזומן, כך שמי שהינו שוכר מסחרי (שלא למגורים) שיקדים וישלם למשכיר את דמי השכירות לפני 1.7.09 לכל תקופה שלא תהיה, יהיה חייב עדיין במע"מ בשיעור הישן. לעניין זה רלבנטיות במיוחד למלכ"רים ומוסדות כספיים.

לכן, על דמי שכירות שישולמו עד ליום 30.6.2009 יחול מע"מ בשיעור של 15.5%, ואילו על דמי שכירות שישולמו מיום 1.7.2009 ואילך יחול מע"מ בשיעור של 16.5% (יובהר כי האמור לעיל יחול גם במקרה בו דמי השכירות המשולמים ביום 1.7.2009 ואילך, הינם בגין תקופת שכירות שקדמה ליום זה).

ביחס לשירותי בנייה - החיוב במס הינו בעת סיום העבודה והעמדת המקרקעין לרשות מזמין העבודה, כאשר גם כאן הסייג הינו כי תשלומים על חשבון מתחייבים בעת תשלומם. לפיכך, מי שיקדים תשלומים או ידאג להשלמת העבודה עד 1.7.09, יזכה להישאר במע"מ בשיעור הישן.

עוד נציין, כי לאור הלכת ניכן הותיקה, בעלי קרקע פרטיים המבצעים עסקת קומבינציה ייטיבו לעשות אם ימסרו חזקה במקרקעין לקבלנים לפני 1.7.09, שאז יחול החיוב במס בשיעור הנמוך יותר. אמנם מקובל למסור חזקה רק במתן היתר בנייה, אך ניתן גם להקדים את המועד. *

הכותבים הם ממשרד אלתר עורכי דין.