בנק ההשקעות הבריטי ברקליס קפיטל מעריך כי המשבר הכלכלי בישראל קרוב לסיום, ומסיק כי בהתבסס על נתוני צמיחה חיוביים לשנת 2010, בנק ישראל יתחיל לשנות כיוון ולבצע הידוק מוניטרי שיכלול העלאות ריבית, הפסקת רכישות האג"ח והפסקה הדרגתית של רכישות הדולרים בשוק המט"ח.
לאורך 151 עמודים מגוללים האנליסטים ממחלקת המחקר של ברקליס את ההתפתחויות הצפויות בכלכלות השווקים המתעוררים. האנליסטים סווטלנה מסלובה, ארקו סן וקון צ'ו כתבו את עבודת המחקר על המשק הישראל, ומסקנותיהם הינן חד משמעיות: התמ"ג בישראל יתכווץ השנה ב-1.8%, אולם בשנה הבאה המשק יחזור לצמוח בשיעור של 2.8% - "וייתכנו הפתעות חיוביות".
"בנק ישראל יתחיל בהידוק מוניטרי בקרוב", אומרים האנליסטים. "אנו מעריכים כי תכנית רכישות האג"ח הממשלתיות לא תוארך וכי תכנית רכישות המט"ח תופסק בהדרגה... בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית לפחות שנה לפני שהפדרל ריזרב יעשה כן בארה"ב".
השקל יתחזק
זו הפעם השנייה בשבוע האחרון שבנק השקעות זר מעריך כי בנק ישראל יפסיק עם רכישות האג"ח בתקופה הקרובה. בשבוע שעבר היה זה מורגן סטנלי שהעריך כי התכנית לרכישת האג"ח הממשלתיות תסתיים בעוד כ-3 חודשים, ולא תוארך.
בחודש פברואר הודיע בנק ישראל, בראשות הפרופ' סטנלי פישר, על התכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות בסכום של 200 מיליון שקל בממוצע ביום, מתוך כוונה להוריד את הריביות בטווח הארוך של העקום. במקביל, ממשיך בנק ישראל לרכוש מדי יום 100 מיליון דולר בשוק המט"ח (ו-50 מיליון דולר בימי שישי), על מנת למנוע ייסוף של השקל אשר עלול לפגוע עוד יותר בייצוא הישראלי, שספג פגיעה קשה ממילא בגלל המשבר הכלכלי.
מוקדם יותר החודש העריך ברקליס כי הדולר ייחלש מול השקל עד לרמה של 3.78 שקלים לדולר בטווח הבינוני. גם היום מחזיקים האנליסטים באותה עמדה: "השקל עדיין מוערך בחסר. הגורמים התומכים בהתחזקותו הינם התאוששות כלכלית חזקה. התחזית בטווח הבינוני הינה להתחזקות השקל, בייחוד לאור העובדה כי בנק ישראל יפסיק בהדרגה את רכישות הדולרים. אנו מעדיפים אופציות PUT על הדולר-שקל בסטרייקים (מחירי מימוש - ע.ב.י) של 3.76 ו-3.7".
אז מה גורם לברקליס להיות כל כך אופטימי על המשק הישראלי? מלבד ההתאוששות הכלכלית העולמית, האנליסטים מציינים כי הייצוא הישראלי עומד בפני תפנית חיובית. 75% מהייצוא בישראל שייך לתעשיית ההיי-טק, והאנליסטים מציינים כי התאוששות הענף בארה"ב תמשוך מעלה את הייצוא בישראל. בנוסף, גם ההתערבות של בנק ישראל בשוק עזרה לכלכלה להיחלץ ממיתון קשה יותר.
התייחסות מעניינת למדי ניתן למצוא בהערכת האנליסטים על שוק האג"ח הקונצרניות בישראל, שוק שהיה קפוא עד לפני מספר חודשים: "החששות הקודמים שלנו באשר לפירעון החובות של החברות הציבוריות, בהיקף של כ-20 מיליארד שקל, פחתו לאחרונה". נזכיר כי מתחילת השנה גייסו החברות בבורסה הון בהיקף של יותר מ-12 מיליארד שקל.
בנק ישראל יהיה הראשון בעולם להעלות ריבית
בנק ישראל חתך את הריבית במשק לשפל היסטורי של 0.5% בשל המשבר, בהתאם להורדות הריבית שביצעו בנקים מרכזיים רבים ברחבי העולם. האנליסטים בברקליס סבורים כי "בנק ישראל יהיה הראשון בעולם להעלות את הריבית", והם מעריכים כי הבנק "יעלה את הריבית כבר ברבעון הראשון של 2010 בשל הלחצים האינפלציוניים". אותם לחצים אינפלציוניים יגיעו, בין היתר, מהעלאות המסים העקיפים בישראל.
ובתוך שלל המחמאות והתחזיות החיובית לכלכלה הישראלית, האנליסטים מדגישים צד שלילי אחד, הנוגע לגידול בהוצאה הממשלתית. משרד האוצר צופה גירעון תקציבי של 6% מהתמ"ג השנה ו-5.5% מהתמ"ג בשנה הבאה, אולם בברקליס סבורים כי הגירעון השנה יהיה גדול יותר - 7.8% מהתמ"ג. עם זאת, בשנה הבאה הם צופים שהגירעון ירד ל-4.5% מהתמ"ג מהסיבה הפשוטה שהם מעריכים כי הצמיחה תהיה גבוהה יותר מאומדני האוצר. בהתבסס על התחזיות הללו, החוב הציבורי של ישראל צפוי לעלות ל-87.7% מהתמ"ג ב-2010 לעומת 78.2% ב-2008.
"החזרה למסלול הקטנת יחס החוב/תוצר עלולה להידחות, מה שיכול לסכן את דירוג האשראי של ישראל", מסכמים האנליסטים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.