פועלים: "השוק לא יקר; המכפיל העתידי של ת"א 100 הוא 11"

בבנקים הגדולים ממשיכים להעריך כי הבורסה תסבול מירידות בטווח הקצר, אולם בטווח הבינוני יחזרו העליות ■ לאומי והפועלים מסכימים: השקעה בשוק הסולידי - רק במח"מ בינוני

לאחר חצי שנה טובה למדי, בייחוד ברבעון השני, הצבע האדום שוב חזר השבוע למסכי הבורסה. מדד המעו"ף ירד ב-2.6% ומדד הנדל"ן הציג השבוע את הירידה החדה ביותר - 10%. בבנקים הגדולים, אשר הזהירו בתקופה האחרונה מפני ירידות בטווח הקצר, חוזרים היום על האזהרה אך מדגישים: הידיעות יחזרו בטווח הבינוני-ארוך.

"בטווח הקצר יתבסס שוק המניות סביב רמת המחירים הנוכחית עד להופעתם של איתותים חיוביים נוספים בצד הריאלי", אומרים כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית על שוק ההון. "בטווח הבינוני צפויה המגמה להיות חיובית, בעיקר על רקע התייצבות המצב הכלכלי והתשואות הנמוכות באפיקים הסולידיים".

האנליסטים מאמינים כי הגורם העיקרי שעמד מאחורי העליות ברבעון החולף יחזור לשחק תפקיד מרכזי בטווח הבינוני. מדובר, כמובן, בריבית האפסית במשק, אשר דוחפת את המשקיעים להשקיע באפיקים מסוכנים יותר בשל היעדר אלטרנטיבות השקעה באפיקים הסולידיים.

"מימושי הרווחים בשווקים אינם מפתיעים", אומרים כלכלני בנק הפועלים . "אנו סבורים כי גם בטווח הקרוב עשוי להירשם דשדוש בשווקים וייתכנו אף ירידות מסוימות בטווח הקצר. עם זאת, בטווח הארוך יותר, אנו סבורים כי ישנם מספיק גורמים לכך, ששוק המניות יחזור להיות חיובי, ויניב למשקיעים תשואה עודפת על האפיקים הסולידיים".

בבנק הפועלים מדגישים כי "השוק עדיין לא יקר", ומסבירים: "על פי נתוני חברת DataStream, המכפיל העתידי שבו נסחר מדד תל אביב 100 נמוך יחסית בהשוואה לשווקים בארה"ב ובאסיה, ועומד על 11.6, לעומת מכפיל עתידי של 14 בממוצע בשווקים הללו. נוכח זאת, אנו סבורים כי ישנו מקום לעליות נוספות בשוק המניות תל אביב".

בהתייחסם לשוק הקונצרני, האנליסטים בלאומי סבורים כי "אטרקטיביות ההשקעה באפיק הקונצרני ירדה", וזאת בשל ההפנמה שההתאוששות הכלכלית מהמשבר תהיה איטית. האנליסטים מעריכים כי השקעה באג"ח ממשלתיות הינה מסוכנת גם כן; הסיבה: "ירידת התשואות שנרשמה באפיק לאחרונה, וזאת בעיקר בשל הצפי לעלייה עתידית בריבית במשק והצפי להיקף גבוה של גיוסי האוצר בהמשך השנה". לפיכך, בלאומי מציעים למשקיעים שאינם מעוניינים ליטול רמת סיכון גבוהה להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר, למשל השקעה באג"ח צמודות במח"מ של 3-5 שנים או השקעה באג"ח שקליות במח"מ של עד 3 שנים.

בבנק הפועלים מעריכים כי הריביות באג"ח הממשלתיות נמוכות מדי, ובהתחשב בציפייה להעלאת ריבית עם תום המיתון, האנליסטים ממליצים למשקיעים להתרחק ככל הניתן מאג"ח ממשלתיות, אלא אם מדובר באג"ח במח"מ בינוני.

על השקעה במק"מ, הנושא ריביות נמוכות של 1.1%-1.2%, אומרים הכלכלנים במפורש כי רעיון זה "לא מומלץ", והגילונים גם כן אינם אטרקטיביים לדעתם. אז מה כן? השחרים, במח"מ בינוני של עד 4 שנים.