ה'פד': כשלים בפיקוח על סניף בנק הפועלים בפלורידה

בנוסף, מצא ה'פד' כשלים בממשל תאגידי, בציות לחוק הלבנת ההון וחוק הסודיות הבנקאית ■ הבנק הגיע עם ה'פד' להסכם לתיקון הכשלים שצפוי להגביל מאוד את ההתפתחות של בנק הפועלים בפלורידה

כשלים בממשל תאגידי ועבירות על חוקי הלבנת ההון והסודיות הבנקאית בסניף בנק הפועלים בפלורידה. לאחר ממצאים קשים מביקורות שערך ה'פד', נאלץ הפועלים לחתום על הסכם עם ה'פד' באטלנטה, ה'פד' בניו יורק והפיקוח על הבנקים של מדינת פלורידה ולהתחייב להצגת תוכנית לתיקון ליקויים בפרקי זמן מוגדרים.

מהדיווח שפרסם ה'פד' עולה, כי בפועלים נתגלו "כשלים בממשל תאגידי, כשלים בציות לחוק הלבנת ההון (AML) וחוק הסודיות הבנקאית (BSA)". עוד עולה כי נתגלו בעיות בפיקוח על הסניף על ידי הנהלת בנק הפועלים ובשליטה של הבנק על המתרחש בסניף.

הפועלים גם התחייב לקבל על עצמו בקרות מחמירות ומתן דיווחי התקדמות חודשיים ל'פד' עד לתיקון הכשלים. פעילות מרכזית שעל הפועלים לנקוט כמענה לדרישות חוקי הלבנת ההון ולכשלים שנתגלו בביקורות היא בדיקת נאותות לכל לקוחותיו וזיהויים הוודאי כאשר לאחר מכן על הבנק להעביר לפד פירוט עסקאות חשודות.

ההסכם אושר ב-8 ביולי על ידי דירקטוריון הפועלים ומטעם הבנק יחתמו עליו ראש החטיבה הבינלאומית אלברטו גרפונקל ורון רשף המנהל את הפעילות בסניף מיאמי (סניף אוונטורה). למרות זאת בנק הפועלים טרם הוציא דיווח לבורסה. פעילות בנק הפועלים בארצות הברית מנוהלת דרך סניפים הכפופים ישירות להנהלה בישראל ולא דרך שלוחה עצמאית הפועלת כבנק כמו בלאומי ובדיסקונט .

הערכות כי ההסכם עם ה'פד' יגביל מאוד את ההתפתחות של בנק הפועלים בפלורידה. זאת, כאשר בשנים האחרונות הפועלים העביר לסניף אוונטורה (AVENTURA) חלקים גדולים מפעילותו בארצות הברית. לסניף מיאמי של בנק הפועלים נכסים בהיקף של 716 מיליון דולר.

עוד קובע ההסכם עם ה'פד', כי על בנק הפועלים לנקוט שורה של פעולות לשיפור הנהלים, הבקרות והממשל התאגידי בסניף מיאמי. תוך 60 יום על בנק הפועלים להציג לרגולטורים האמריקנים תוכנית שתחזק את פיקוח הדירקטוריון על הסניף, על ההנהלה ופעולותיה ומעבר לכך תוכנית ביקורת פנימית משודרגת אותה עליו "לבצע ביסודיות". הפועלים גם התחייב לשפר את נהלי הציות להלבנת הון ולהקצות לקצין הציות בסניף משאבים נדרשים לפעולותיו. בתחום האשראי, על הפועלים להציג נהלים חדשים לטיפול באשראי ולבחון מחדש את תיק האשראי והחובות הבעייתיים.

תוך 120 יום על הפועלים צריך להציג את הפערים הקיימים בנהלי ממשל תאגידי, לבצע הערכת יעילות הממשל התאגידי בסניף ותוכנית לתיקון הפערים. בנוסף, על הבנק לדאוג להכשרה מתאימה לעובדים בתחומי חוקי הלבנת ההון. לגבי כל הפעילויות על הפועלים לדווח לפד על התקדמותו.

בנק ישראל לא היה מעונין להתייחס לנושא, הנמצא בטיפול רשויות הפיקוח האמריקניות.

בתגובה נמסר מבנק הפועלים, כי "הבנק חתם על הסכם עם הרשויות בארצות הברית בדבר הכנת תוכניות פעולה שיבטיחו תאימות מלאה של פעולת סניף מיאמי להוראות הרגולטוריות. ההסכם דומה להסכמים שנחתמו על-ידי בנקים אחרים עם הרגולטור האמריקני. הבנק פועל לחיזוק מבנה התפעול והציות להוראות בסניף מיאמי, בהתאם למתווה המפורט בהסכם. לצורך כך אף התקשר עם חברת ייעוץ מובילה המתמחה בנושא. נכון להיום הבנק כבר השלים חלק ניכר מהשיפורים שנדרשו על-ידי הרשויות וצפוי להשלים את כל הדרוש בפרקי הזמן שנקבעו בהסכם".