אחרי שנתיים של ציפייה, נראה ששוק ה
הנפקות האמריקני מתנער מהתרדמה הארוכה ומתחיל לגלות סימני התעוררות. ברבעון השני, שש חברות טכנולוגיה יצאו לשוק הציבורי וביצעו הנפקות מוצלחות. עכשיו צנרת ההנפקות מתחילה לגדול ויש תקווה גם לחברות הישראליות לחזור למגרש זה.
הוול-סטריט ג'ורנל דיווח כי בחודש האחרון התקבלו 108 פניות מחברות המבקשות לצאת להנפקה - לא כולן חברות טכנולוגיה. נראה שהמשקיעים ידרשו מכל מועמדת להנפקה להראות רווח של לפחות 1.5 מיליון דולר בשנתיים האחרונות, לפני שתוכל לצאת למהלך.
בדיקה של החברות שיצאו כבר לשוק השנה, מלמדת כי הן חברות יציבות ורווחיות, ורובן עם רמת הכנסות של כ-200 מיליון דולר בשנה.
אבל, מי שמחפש סימן להתגמשות בתנאים להנפקה, ימצא אותו בחברת OpenTable, שמציעה שירות אינטרנט להזמנת מקום במסעדות. אף שהחברה רשמה הכנסות של 55 מיליון דולר בשנת 2008 ורק רבעון אחד רווחי, היא הנפיקה בבורסה בהצלחה.
מגמה סינית
ראש תחום ההנפקות בסניף הישראלי של פירמת Deloitte, רו"ח ישראל נקל, מאמין ששוק ההנפקות האמריקני ייפתח לגיוסים בהיקפים גדולים ברבעון השני של 2010 והוא אופטימי לגבי סיכוייהן של חברות הטכנולוגיה.
לדבריו, "לא מעט חברות ישראליות שוקלות להנפיק בארה"ב בקרוב. מי שיבלטו בזה, יהיו חברות היי-טק, תעשייה ומוצרי צריכה עם יכולות מוכחות".
נקל מוצא שהמעצור השתחרר. "קיים שינוי משמעותי באפשרות לגיוס הון בבורסות בארה"ב. אנו מעריכים כי שוק ההון האמריקני ייפתח לגיוסים חדשים בהיקפים גדולים יחסית לקראת הרבעון השני של 2010".
*ואילו חברות נראה שם?
"המגמה של חברות סיניות שיצאו להנפקה ראשונה בארה"ב, תגדל משמעותית, לאור הצמיחה הגבוהה שמציג השוק הסיני. בנוסף, נראה כי לקראת הרבעון השלישי של 2010, יהיה מספר לא מבוטל של חברות ישראליות שישובו לנסות את מזלן בשוק ההון האמריקני. כבר היום יש מספר לא קטן של חברות אשר שוקלות לבצע גיוס כזה בטווח הזמן הקרוב".
חשוב להזכיר איפה היינו רק לאחרונה. "במחצית הראשונה של 2009 רק 11 חברות גייסו הון בארה"ב באמצעות הנפקה. זאת, בהשוואה ל-30 חברות שעשו זאת בתקופה המקבילה ב-2008.
"מבין 11 החברות שהנפיקו השנה, שש הן ממגזרי הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת. זו קבוצת החברות היחידה שרשמה עלייה במספר ההנפקות ברבעון השני של 2009. בהשוואה לאשתקד, זו הכפלה של מספר ההנפקות בתחום".
*ואתה מאמין שהמגמה תתחזק?
"כן. לפני שנה הדרישות להנפקה היו להכנסות של מעל 100 מיליון דולר ורווחיות מבוססת. אבל, ברבעון השני חברת אופן טייבל הנפיקה למרות שלא עמדה בקריטריונים הללו. המשקיעים כבר עסוקים בעתיד ולא בהווה".
*אילו חברות טכנולוגיה ימצאו דרכן לשוק הציבורי?
"נראה שיש עניין בחברות אינטרנט, בוודאי ברשתות חברתיות וחברות תקשורת. הנאסד"ק נפתח".
*ומה עם החברות הישראליות?
"סביר שב-2010 נראה הנפקה ראשונה אחת של חברה ישראלית, וב-2011 עוד 4-5 חברות מקומיות ינפיקו. יש בישראל חברות טובות שיהיו בשלות להנפקה כשסף הכניסה יתרכך עוד יותר".
*הדרישות של השוק ישתנו?
"תנאי הסף יירדו. כך קורה בדרך-כלל בשוק ההון. כשהשוק נמוך, יש הזדמנויות במניות של חברות קיימות. אבל כשהמדדים עולים, המשקיעים מתחילים לחפש הזדמנויות בחברות חדשות, שטרם הונפקו. הכיוון של נאסד"ק הוא קדימה וייתכן שגם חברות עם מחזורי מכירות של 50 מיליון דולר ורווחיות של מספר רבעונים, יהיו במסגרת הרף האפשרי".
*האם זה יהיה האות גם לפתיחת שוק המיזוגים והרכישות?
"לא בטוח. מודל המיזוגים והרכישות במגזר הטכנולוגי לא הוכיח את עצמו בזמן האחרון. האיטיות בשוק הרכישות נבעה ממחסור במימון. חברות מחפשות דרכים אחרות כדי לשרוד - להצליח להגיע לרווחיות ואז לצאת לשוק הציבורי". *
הפרייבט אקוויטי כבר התעורר
אם חברות הטכנולוגיה זוחלות באיטיות אל שוק ההנפקות הראשוני בוול סטריט, הרי שהסיפור של תחום הפרייבט אקוויטי שונה. בשבועות האחרונים הוזכרו שמותיהן של לפחות 17 חברות בתחום שנחשבות מועמדות להנפקה ראשונה.
שש מתוך החברות הללו שייכות לקבוצת הפרייבט אקוויטי KKR, בהן חברת הצעצועים טויס אר אס, קבוצת בתי החולים HCA, חברת עיבוד כרטיסי אשראי First Data, קבוצת הטלקום הדנית TDC ורשת המרכולים הזולה Dollar General. חברת פורטפוליו נוספת בתחום המוליכים למחצה, Avago, כבר הגישה תשקיף.
ב"אקונומיסט" נכתב לאחרונה כי קרנות פרייבט אקוויטי עם חברות מצליחות, יוכלו לצאת לשוק הפומבי ולצפות למכפילים של פי-4 על השקעתן, למרות שכרגע, בשוק השניוני, שוויין נמוך בהרבה.
בשוק הפרייבט אקוויטי יש תקווה גדולה שפתיחת שוק ההנפקות הראשונות תביא גם לשחרור המעצור בשוק המיזוגים והרכישות. *
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.