הערכות: פישר יותיר החודש את הריבית ללא שינוי

עם זאת, יותר ויותר קולות מצטרפים לקריאה שעליו להתחיל להעלות ריבית, אפשרות שהפעם לא נפסלת על הסף ■ בכיר בשוק: "פישר קלע עצמו לסיטואציה שבה הוא כמעט לא יכול לנצח"

הדילמה של בנק ישראל

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי (0.5%) גם בחודש ספטמבר, זו הפעם החמישית ברציפות, כך מעריכים בשוק ההון. עם זאת, יותר ויותר קולות מצטרפים לקריאה כי עליו להתחיל להעלות ריבית, אפשרות שהפעם לא נפסלת על הסף. "פישר קלע את עצמו לסיטואציה שבה הוא כמעט לא יכול לנצח", מסביר בכיר בשוק ההון, "אם יעלה את הריבית הוא יגרום להתחזקות השקל כאשר אי העלאת ריבית עלולה לגרום להתנפחות של הציפיות האינפלציוניות וליצירת נזקים עתידיים".

הדילמה של פישר נובעת מכך שהוא לקח על עצמו עמידה בשלושה יעדים מנוגדים: תמיכה בצמיחה ותמיכה בפיחות השקל, יעדים אשר תומכים באי העלאת ריבית, ובמקביל, יעד יציבות המחירים (ריסון האינפלציה) אשר תומך בהעלאה.

דילמה חריפה

הנתונים שהתקבלו לאחרונה רק מחריפים את הדילמה. מצד אחד מדד יולי היה גבוה (אך לא מפתיע) ועמד על 1.1%, כאשר האינפלציה השנתית (3.6%) עדיין חצי אחוז מעל יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%). אך הבעיה האמיתית קשורה לציפיות לאינפלציה: רוב החזאים עדכנו את התחזית ל-2009 לרמה שבין 3.5% ל-4%, כך שהשוק מעריך כי פישר יפספס שוב, בפעם החמישית ברציפות, את היעד.

מנגד, האומדנים הראשונים שפרסמה השבוע הלמ''ס מעידים על צמיחה חיובית ברבעון השני של השנה בסך רבע אחוז (לעומת תחזית של ירידה בחצי אחוז לפחות). אף שמדובר בשיעור מזערי וחלק ניכר מצמיחה זו נבע מגידול בהוצאות חד-פעמיות של הממשלה, מתברר כבר עתה כי המיתון במשק הישראלי היה קצר ופחות עמוק ממה שהיה מצופה ולבטח מהמיתונים שנרשמו בשאר המדינות המפותחות האחרות.