בנק ישראל מעלה את תחזיות הצמיחה לשנתיים הקרובות

הבנק צופה צמיחה אפסית השנה לעומת צמיחה שלילית של 1.5% בתחזית הקודמת ■ המשק יחזור לצמיחה של 2.5% ב-2010 לעומת התחזית הקודמת ל-1.5% בלבד ■ "יתפתח עודף גדול בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, שצפוי להגיע לכ-7 מיליארד דולר השנה"

בנק ישראל, בראשות הנגיד פרופ' סטנלי פישר, העלה היום (ב') את תחזית הצמיחה למשק הישראלי לשנתיים הקרובות. בשנה הנוכחית, הבנק צופה צמיחה אפסית בישראל לעומת צמיחה שלילית של 1.5% בהערכה הקודמת, כאשר קצב ההתאוששות צפוי להיות משמעותי יותר בשנה הבאה: ב-2010 צפוי המשק לחזור לצמוח ב-2.5%, לעומת 1% בתחזית הקודמת.

העלאת תחזיות הצמיחה הייתה צפויה בשוק לאור הנתונים המאקרו-כלכליים שפורסמו בחודשים האחרונים, אשר העידו על יציאה מהמיתון. המשק הישראלי חזר במפתיע לצמוח ב-1% ברבעון השני של השנה, כשבמקביל לחצי האינפלציה מתחילים לעלות והבנק העלה את הריבית בשבוע שעבר ל-0.75% כדי להתמודד עם האיום האינפלציוני.

"נראה כי הבלימה של הירידה בפעילות הכלכלית, שהייתה צפויה להתרחש רק בסוף 2009, התרחשה ברובה ברבעון השני של השנה", אומרים בבנק ישראל. "התפתחות זו משותפת גם למשקים מפותחים נוספים".

חרף העלאת תחזית הצמיחה, שיעור האבטלה במשק צפוי להמשיך לעלות. בנק ישראל צופה "עלייה של שיעור האבטלה ל-8.1% בממוצע" ב-2009, ועלייה קלה נוספת ל-8.3% ב-2010. במקביל הוא אומר כי "צפוי להתפתח עודף גדול בחשבון השוטף של מאזן התשלומים, שצפוי להגיע לכ-7 מיליארד דולר, זאת, כתוצאה משיפור ניכר בתנאי הסחר ומירידה חדה בייבוא".

נציין כי העודף בחשבון השוטף הוא אחד הגורמים המרכזיים שהוזכר בשוק בתקופה האחרונה התומך בייסוף השקל, אותו ייסוף שמנסה בנק ישראל למנוע על-ידי רכישות מט"ח אקראיות בשוק. עם זאת, בבנק מדגישים כי "העודף הגבוה בחשבון השוטף ב-2009 צפוי להצטמצם באופן חלקי ב-2010, גם עקב ההרעה בתנאי הסחר וגם עקב שיעור גידול גבוה של הייבוא, 6.9%, יחסית לזה של השימושים, תיקון לירידה החריפה במשקל הייבוא בסך המקורות ב-2009".

"התוצר העסקי יעלה ב-2010 יותר מהעלייה בתוצר הכללי בניגוד למצב ב-2009", אומר רונן מנחם, אסטרטג ההשקעות הראשי בבנק מזרחי טפחות. "הדבר מצביע על כך שהתחזקות הצמיחה תהייה בהובלת המגזר הפרטי, לאחר שב-2009 היה צורך בתמיכה ממשלתית חזקה. כמו כן, הגידול בתוצר יהיה גבוה מהעלייה באוכלוסיה כך שהתוצר לנפש יגדל, ביטוי לצמיחה כלכלית חיובית".

צמיחה בישראל