דיסקונט: "נשמח לממן, אך אין כמעט בנייה"

מחצית ראשונה סוערת עברה על מגזר הנדל"ן בבנקים: ההפרשה המוגדלת לחובות מסופקים נגסה בגידול בהכנסות, והרווח המצרפי מפעילות הנדל"ן במערכת עלה רק ב-6% ■ לאומי הגדיל את הפער מול הפועלים ובדיסקונט רואים לאחרונה התאוששות גם בנדל"ן היוקרתי

תוצאות סקטור הנדל"ן בבנקים במחצית הראשונה של 2009 אינן משקפות את המשבר במלואו. הרווח מפעילות הנדל"ן עלה, ההכנסות גדלו ורק ההפרשה לחובות מסופקים זינקה. עם זאת, בבנקים לא אופטימיים ולא סבורים כי זהו סוף המשבר.

בלאומי למשל, מביטים על צד האשראי ואומרים: "אנו בוחנים בחודשים האחרונים לווים שגייסו בשנים האחרונות מקורות מימון בשוק ההון, בדגש על אלו המאופיינים בבסיס הון צר, במטרה לבדוק את יכולתם להמשיך למחזר חלויות שוטפות. נבדקים גם לווים אשר ייעדו את הכספים שגייסו כהון עצמי למינוף השקעות בחו"ל".

השורה התחתונה טובה. הרווח מפעילות הנדל"ן עמד בכל המערכת הבנקאית על 590 מיליון שקל בהשוואה ל-555 מיליון שקל במחצית המקבילה, ול-223 מיליון שקל במחצית השנייה הגרועה של 2008. ההכנסות צמחו ב-18% והגיעו ל-1.75 מיליארד שקל. אבל על התמונה מעיבות ההפרשות לחובות מסופקים, שעמדו במחצית הראשונה על 426 מיליון שקל, עלייה חדה בהשוואה ל-186 מיליון שקל במחצית המקבילה בשנת 2008. שיעור ההפרשה בלאומי, הבנק הגדול במערכת, הגיע ל-0.8% מתיק האשראי.

ריכוזיות האשראי בנדל"ן בבנקים הגדולים לא השתנתה משנים קודמות. האשראי הממוצע לשלושת הלווים הגדולים בנדל"ן בבנק הפועלים עמד על 1.4 מיליארד שקל, האשראי הממוצע לחמשת הלווים הגדולים בלאומי עמד על כ-950 מיליון שקל. בראש מערך הנדל"ן בלאומי עומד יואל מינץ, ומקבילתו בהפועלים היא קלרה צברגל.

בחתך בנקים, לאומי ממשיך להוביל. לאומי הציג במחצית עלייה של 15% בהכנסות, שעמדו על 643 מיליון שקל, הגבוהות במערכת. הרווח שבנק לאומי הציג הוא 260 מיליון שקל, עלייה של 20.4%. ההפרשות לחובות מסופקים עלו ב-6% בלבד, והגיעו ל-84 מיליון שקל.

את המכה המשמעותית חטף בנק הפועלים, שהגדיל מאוד את הפרשותיו לחובות מסופקים ברבעון השני והפריש במגזר העסקי 191 מיליון שקל, יותר מלאומי ודיסקונט ביחד. במחצית הפריש הפועלים 248 מיליון שקל. הכנסותיו אמנם עלו ל-516 מיליון שקל בהשוואה ל-413 מיליון שקל במחצית המקבילה, אך הרווח צנח ב-32% ל-128 מיליון שקל, כתוצאה מההפרשה הגדולה.

שינוי ממארס

"מספטמבר 2008 ועד פברואר השנה הייתה עצירה כמעט מוחלטת של מכירת דירות. מאז יש התאוששות וקצב גובר והולך של מכירות, מתוך פרויקטים קיימים. זה התחיל בדירות שלושה-ארבעה חדרים בין גדרה לחדרה, כשבחודשיים האחרונים רואים תנועה גם בסקטור היוקרה", אומר ל"גלובס" אהוד ארנון, ראש החטיבה העסקית בדיסקונט.

גלובס: מה קורה בפריפריה?

ארנון: "בפריפריה רואים ביקושים לדירות מגורים באזורים שלא ראינו הרבה זמן, כמו באר שבע או אשקלון. כל שוק הוא ייחודי ועולה מסיבות שונות. באר שבע למשל מושפעת מפרויקט עיר הבה"דים. אבל יש כמה סיבות כלליות: תפיסה כללית של הציבור שיש היצע דירות מצומצם, גלישה של ביקושים ממרכז הארץ, והיכולת לקחת משכנתא בריבית נמוכה. מעבר לכך, דירות הפכו להשקעה. יש רצון לרכוש נכס, דירה להשקעה, בתשואה של 5%-6% שעדיפה מאשר ריבית של חצי אחוז בבנק".

לאור העלייה במחירים יש עלייה בהתחלות הבנייה?

"היית מצפה שלאור הביקושים תהיה זרימת פרויקטים יותר גדולה. אבל אני חושש שאין כמעט התחלות בנייה. נשמח לממן, אבל יש מעט מאוד. מעבר לכך יש בעיית זמינות קרקעות".

במשבר לא היו פשיטות רגל גדולות של קבלנים. זה לפנינו?

"את חברות הנדל"ן אני מחלק לשלוש קטגוריות - יש חברות מבוססות שפעילות בארץ. לחברות כאלו יש מלאים מתקופות קודמות. בשנה האחרונה הייתה עלייה בתשומות הבנייה ופירמות תמחרו כך דירות - ואז המצב התהפך: הגיעה ירידה במחירי התשומות, שלא לוותה בירידת מחירי הדיור. כך שהחברות ראו את המרווחים גדלים ומצבן השתפר. יש את החברות הגדולות שיודעות איך לשרוד, ויש חברות קטנות שהלכו למזרח אירופה והביאו הון עצמי מהנפקות אג"ח. זה הסקטור הבעייתי, וכל שבועיים מגלים בעיה באג"ח אחר, שם הבעיות העיקריות, ואנחנו כבנק לא שם".

בנק דיסקונט: תימשך עליית מחירי הדירות

בנק דיסקונט פרסם תחזית מפורטת בחתך תתי מגזרים. בבנק מניחים כי "בהמשך השנה צפוי שיפור בפעילות, בעיקר כתוצאה מהעלייה בביקושים לנדל"ן למגורים, לצד יציבות בביקושים לנדל"ן מניב באזורי ביקוש במרכז הארץ".

בנייה למגורים - מלאי הדירות החדשות בסוף יוני היה נמוך ב-29% מהנתון המקביל בסוף 2008, ועמד על 7,800 דירות. בנוסף, כמות התחלות הבנייה למגורים הייתה נמוכה בחישוב שנתי ב-14% בהשוואה ל-2008.

ההערכות בדיסקונט הן כי תהיה עלייה ברמת הביקושים באזורי הביקוש במרכז ובפריפריה, שתלווה בהמשך עליית מחירי הדירות. זאת, כתוצאה מעודף ביקוש שינבע מעלייה ברכישת יחידות דיור, בין היתר למטרת השקעה הנובעת מסביבת ריבית נמוכה על המשכנתאות.

דירות היוקרה - הצפי הוא להתייצבות בביקוש מצד משקיעים ישראליים וזרים, בעיקר בתל אביב וירושלים, שתלווה ביציבות מחירים לאחר שבשנה הקודמת ירדו המחירים ב-20%-35%.

נדל"ן מניב משרדים - התייצבות בביקושים למשרדים באזורי הביקוש במרכז הארץ, שתלווה ביציבות מחירים כתוצאה מהקיטון בהיצע המשרדים באזורים אלו. צפוי המשך תנועה של שוכרים למשרדים בערי הלוויין של גוש דן מחוץ למעגל היקר של תל אביב רבתי, במטרה להקטין את דמי השכירות.

נדל"ן מניב מסחרי - צפויה ירידה בביקוש לנכסי מסחר שתלווה בירידת מחירים מתונה, כתוצאה מרוויה בשוק ורגישות גבוהה יחסית של רווחיות המגזר המסחרי להאטה בצריכה הפרטית.

eran-p@globes.co.il