ה'פד' יאט את קצב רכישות האג"ח מגובות משכנתאות

הריבית נותרה ללא שינוי ■ בהודעה נכתב כי "הכלכלה התחזקה באוגוסט וכי חלה התאוששות בשוק הדיור" ■ הצריכה הפרטית החלה להתייצב אך שוק העבודה החלש ושוק אשראי הדוק ממשיכים לפגוע בצרכנים

נשארת בשפל היסטורי: ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב החליטה הערב, פה אחד, בתום יומיים של דיונים, להותיר את הריבית על הקרנות הפדראליות על כנה בטווח ריביות של 0%-0.25% בהתאם לציפיות השוק. ה'פד' ציין בהחלטתו כי הריבית תיוותר ברמה נמוכה זו לזמן ממושך. חלק מהכלכלנים מעריכים, כי ה'פד' יותיר את הריבית על כנה לכל אורך שנת 2010.

על פי האינדיקציות מהישיבה הקודמת, ה'פד' מבחין בהתאוששות בפעילות הכלכלית, כולל בתחום הדיור, בחודש אוגוסט.

הצריכה הפרטית מתחילה להתייצב אך שוק העבודה החלש, שוק אשראי הדוק, פגיעה בהכנסות משקי הבית וחולשה במחירי הבתים ממשיכים לתת את אותותיהם בצרכנים. ה'פד' מציין בהודעתו כי העסקים ממשיכים לקצץ משרות אך בקצב נמוך מבחודשים האחרונים.

תחילת סוף רכישת אג"ח מגובות משכנתאות

על מנת לספק תמיכה לשוק המשכנתאות והדיור ועל מנת לשפר את תנאי האשראי הפרטי, ה'פד ירכוש אג"ח מגובות משכנתאות בסכום של עד 1.45 טריליון דולר וכן ישקיע 200 מיליארד דולר בחוב משכנתאי. ה'פד' יאט בהדרגה את הרכישות הללו על מנת להקל על תקופת המעבר של התאוששות השווקים לקראת הרבעון הראשון של 2010.

התמתנות בלחצי המחירים

החלטת ה'פד' נובעת, בין היתר, מהתמתנות בקצב עליית המחירים ומהיחלשות האינפלציה. "המחסור במשאבים ממשיך ללהחליש את לחצי המחירים. היות ותחזית האינפלציה ממשיכה להיות יציבה, הוועדה צופה כי האינפלציה תישאר מתונה עד זמן מה", נכתב בהודעת ה'פד'.

"הודעת ה'פד' לא סיפקה הפתעות של ממש"

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי, מציין כי "ההודעה כפי שנוסחה לא סיפקה הפתעות של ממש ונראה כי תוכנה התבטא היטב בירידה העקבית בשער הדולר ובאיתנות אגרות החוב האמריקניות, הנקלטות היטב חרף המכרזים בהיקפים חסרי תקדים הנערכים בהן".

מנחם מוסיף ומציין כי בהודעת ה'פד' מופיע לראשונה אזכור להתרחבות הפעילות בבנייה למגורים וכי זו נקודה חשובה מאוד. כמו כן, ניתן להבחין בשיפור קל בהתייחסות לסביבה הכלכלית, אך לא במידה שתצריך הידוק מוניטארי.

לגבי סביבת המחירים מציין מנחם כי "אין שינוי בהתייחסות. הבנק הפדראלי מעריך שהמדדים יהיו נמוכים תקופה ממושכת. יתרה מכך, נושא העלייה בעלויות האנרגיה והתשומות האחרות לא הוזכר הפעם ובמקומו נכתב שהציפיות לגבי גובה האינפלציה בטווח הארוך יותר נותרו ללא שינוי של ממש".