יו"ר ה'פד' ברננקי מבטיח לעבור להידוק מוניטרי בזמן הנכון

יו"ר הפדרל ריזרב אמר כי הבנק המרכזי יעבור להידוק מוניטרי כאשר התחזיות לצמיחה כלכלית "ישתפרו באופן מספק"

יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, התייחס הלילה למדיניות המונטרית של הבנק המרכזי האמריקני ואמר כי הוא מוכן לעבור ממדיניות מוניטרית מרחיבה למצב של הידוק מוניטרי ברגע שהתחזיות לצמיחה הכלכלית "ישתפרו באופן מספק".

"עמיתיי ב'פד' ואנוכי מעריכים שצעדי ההרחבה המוניטרית בהם נקטנו יימשכו לתקופה ממושכת", אמר ברננקי בכנס שנערך בוושינגטון. "עם זאת, בנקודה מסוימת, כאשר הצמיחה הכלכלית תכה שורשים, אנו נצטרך לעבור למדיניות מוניטרית הדוקה כדי למנוע התפרצות האינפלציה בהמשך הדרך".

לא מדובר בבשורה חדשה מפיו של ברננקי, אלא שהפעם הדברים נאמרים באופן חד יותר. בתגובה, הדולר, שנחלש אתמול (ה') לשפל של כ-14 חודשים מול סל המטבעות, מטפס בכ-0.5% מול האירו ונסחר סביב 1.472 ד' לאירו. כמו כן, אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב רושמות ירידות והתשואה עליהן עולה.

ברננקי ציין עוד, כי כחלק מתוכניתו לספוג את המזומנים הרבים שנשפכו לשוק, ייתכן וה'פד' יהפוך את תוכנית רכישות ני"ע מגובי המשכנתאות. נזכיר כי ה'פד' השיק תוכנית לרכישת ני"ע של סוכנויות המשכנתאות הממשלתיות פרדי-מק ופאני-מיי, בהיקף של 1.45 טריליון דולר. באחרונה הוארכה התוכנית עד חודש מארס 2010. בכלל, המאזן של ה'פד' קפץ פלאים בעקבות המשבר ומסתכם היום ב-2.1 טריליון דולר לעומת 870 מיליארד דולר בלבד לפני פרוץ המשבר.

בנאומו סקר ברננקי את שלל הצעדים בהם נקט ה'פד' כדי למנוע קריסה של המערכת הפיננסית והפירט כיצד גדלה כמות הכסף במשק האמריקני. אך החלק האחרון של נאומו היה גם המעניין ביותר. תחת הכותרת "אסטרטגית יציאה", הבהיר ברננקי כי הוא ערני ומוכן לשנות את המדיניות המוניטרית של ה'פד' כאשר התחזיות לצמיחה הכלכלית תהיינה ודאיות יותר. הוא ציין כי בכוונת ה'פד' לספוג חזרה את המזומנים שנשפכו לשוק, כאשר לדבריו חלק מה"ספיגה" תיעשה האופן טבעי על ידי השוק: "השתפרות התנאים הפיננסיים יביאו להפחתת ההלוואות של ה'פד' עד לסגירתן המוחלטת. ההלוואות קצרות הטווח למוסדות הפיננסיים יירדו מ-1.5 טריליון דולר בתחילת השנה ל-350 מיליארד דולר. בנוסף, תחול ירידה של 100-200 מיליארד דולר בכמות הכסף מדי שנה במשך השנים הבאות לאחר שיפוג תוקפם של ני"ע שונים, או שנבצע פירעון מוקדם שלהם".

ברננקי, שהגן על המדיניות המרחיבה האגרסיבית בה נקט ואמר כי היא הכרחית כדי למנוע "פאניקה פיננסית", ציין כי הזרמת המזומנים נועדה להפחית את הריביות בשווקים ולהקל על מחנק האשראי. "נראה כי התוכניות אכן גרמו להשפעה הרצויה", ציין יו"ר ה'פד'.