בנק ישראל: "רכישות הדולרים מיתנו את התחזקות השקל"

בסקירת התפתחויות השוטפות של המשק הישראלי לחודשים מאי-אוגוסט, קובע בנק ישראל כי "המשק החל להתאושש מהמשבר הכלכלי מהר מהצפוי"

"המשק הישראלי החל להתאושש מהמשבר הכלכלי מהר מהצפוי". כך קובע היום (א') בנק ישראל, בראשות הנגיד פרופ' סטנלי פישר, בסקירת התפתחויות השוטפות של המשק הישראלי לחודשים מאי-אוגוסט. בבנק ישראל מציינים כי מקורות ההתאוששות בישראל הינם בעלייה מתונה בצריכה הפרטית (המהווה יותר מ--40% מהתמ"ג), עלייה בסחר העולמי והתחזקות שוקי ההון מסביב לגלובוס.

למרות האופטימיות ועל רקע החששות מפני תרחיש W, כלומר נפילה נוספת בפעילות הכלכלית העולמי, ובעוד שבארה"ב מדברים על אפשרות של חבילת תמרוץ שלישית למשק האמריקני, בבנק ישראל מדגישים כי "עלייתו של המשק הישראלי על מסלול של צמיחה מתמשכת מותנית בהמשך ההתאוששות בעולם".

בהתייחסות מקומית, הבנק מציין כי בחודשים מאי-אוגוסט חלה ירידה בהכנסות הממשלה ממסים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אולם "בחודשים האחרונים נבלמה מגמת ירידתן - במיוחד בזכות עליית ההכנסות ממסים עקיפים, עם התאוששות הפעילות". בבנק מעריכים כי הממשלה צפויה לעמוד בתקרת הגירעון המוגדלת השנה - 6% מהתמ"ג. נזכיר, כי בחלק מבנקי ההשקעות הזרים העריכו באחרונה כי הגירעון בישראל יהיה נמוך יותר מ-6%, בשל ההתאוששות הכלכלית, כך שאת הערכתו של בנק ישראל ניתן בהחלט להגדיר "שמרנית".

ומהפיסקאלי למוניטרי - בנק ישראל חוזר על הערכתו לפיה העלייה באינפלציה בחודשים אלה הייתה זמנית ונבעה בעיקר מהעלאות המסים של הממשלה, כגון העלאת מס הבלו על הדלק והיטל הבצורת המפורסם. בבנק חזרו על הערכתם כי האינפלציה, שעומדת על 3.1% ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט, תתמתן. את העלאת הריבית ב-0.25% אותה ביצע בנק ישראל בחודש אוגוסט מסבירים בבנק כ"העלאה המתיישבת עם המעבר מחששות למשבר חריג ומתמשך לראשיתה של אופטימיות".

ואיך אפשר לסקור את המשק מבלי להתייחס לשוק המט"ח, שם מתערב הבנק באופן אקראי ורוכש מדי פעם דולרים כדי לחזק את שערו, מה שהביא את יתרות המט"ח של ישראל לשיא של כ-60 מיליארד דולר. בחודשים מאי-אוגוסט נחלש הדולר ב-8.4% מול השקל, ובבנק ישראל קושרים זאת "בעיקר ממגמות שער החליפין בעולם, ובהן היחלשות הדולר, וכן מהעודף בחשבון השוטף ומההערכות האופטימיות באשר להתאוששותו של המשק הישראלי מהמשבר מהר יחסית למשקים אחרים".

אולם בבנק מדגישים כי אלמלא התערבויות בנק ישראל, הדולר היה חלש יותר. "רכישות המט"ח היומיות במרבית התקופה הנסקרת מיתנו את התחזקות השקל", נכתב בסקירת הבנק.