הדולר היציג נקבע ב-3.718 שקלים; פישר קנה היום כ-250 מיליון דולר

בנק ישראל ביצע את הרכישות בשני גלים, לאחר שהדולר התקרב ל-3.7 שקלים ■ סוחר בשוק: "טוב שבנק ישראל מתערב כשהשוק רדום" ■ בשוק ממתינים לפרסום מדד המחירים לצרכן

יום מסחר תנודתי בשוק המט"ח - בגלל בנק ישראל. לאחר שהדולר ירד היום קרוב ל-3.7 שקלים, בנק ישראל החל לקנות דולרים בסביבות השעה 13:00 ופעם נוספת סביב השעה 15:00. לפי ההערכות בשוק, הבנק רכש כ-100 מיליון דולר בגל הראשון וכ-150 מיליון דולר בגל השני. זו הפעם הראשונה שבנק ישראל מתערב בשוק מאז ה-6 באוקטובר, אז הוא רכש כ-150 מיליון דולר סביב שער 3.72 שקלים. רכישות הבנק באוקטובר מצטרפות לקניות בסך 1.6 מיליארד דולר בספטמבר, אשר העלו את יתרות המט"ח של ישראל לרמה של כ-60 מיליארד דולר.

לפני ההתערבות היום נסחר הדולר ב-3.703 שקלים, ירידה של כ-0.2% השער היציג של אתמול. אולם לאחר שבנק ישראל, בראשות הנגיד סטנלי פישר, נכנס לשוק - הדולר החל לעלות. הוא הגיע ל-3.719 שקלים, אך "אפקט פישר" התפוגג מהר מהרגיל. הדולר שוב החל להיחלש לכיוון ה-3.711 שקלים - ואז פישר התערב שוב.

בסיכומו של יום, נקבע שערו היציג של הדולר בעלייה של 0.24% לרמה של 3.718 שקלים. האירו היציג עלה ב-0.1% ל-5.527 שקלים. בשוק המט"ח העולמי הדולר מחק את ההיחלשות מהבוקר ומתחזק בכ-0.2% מול האירו סביב 1.489 ד' לאירו.

אם להסתמך על ההגדרה הרשמית של בנק ישראל להצדקת ההתערבות שלו בשוק המט"ח, קשה להבין מדוע הוא קנה היום דולרים. בנק ישראל ציין לפני כחודשיים כי הוא יתערב באופן אקראי בשוק כדי למנוע "תנודות חריגות". אך שום דבר חריג לא קרה היום בשוק המט"ח. מחזורי המסחר היו דלים יחסית וטווח המסחר היה צר. פעילים בשוק טוענים כי הסיבה האמיתית להתערבות של בנק ישראל היא לתמוך בשערו של הדולר מול השקל ותו לא.

"המסחר היה רגוע היום וזה טוב שבנק ישראל מתערב כשהשוק רדום; כך, ההשפעה שלו גדולה יותר", אומר לנו סוחר באחד מחדרי העסקאות. "אך ההתערבות של בנק ישראל הפעם אינה מאסיבית".

ממתינים למדד ספטמבר

בשוק המט"ח ממתינים בדריכות לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר, שיפורסם הערב וצפוי לפי ההערכות להיוותר ללא שינוי. המדד ישפיע רבות על העמדה המוניטרית של בנק ישראל, שכן לאחר שהנגיד סטנלי פישר החליט, בדעת מיעוט, להותיר את הריבית על כנה בחודש שעבר, מדד גבוה מהתחזיות עשוי להניע אותו להעלות את הריבית בסוף החודש, אם כי בשוק מעריכים כי הסבירות לתרחיש זה אינה גבוהה.

גם בארה"ב פורסם היום מדד המחירים לצרכן לספטמבר. המדד שם עלה ב-0.2% בהתאם לציפיות וליבת המדד (קרי השינוי במחירים להוציא מוצרי המזון והאנרגיה) לעלות ב-0.2%, בעוד שהצפי היה ל-0.1%. בכל מקרה, אין בנתוני האינפלציה בארה"ב כדי להביא לשינוי במדיניות המוניטרית של הפדרל ריזרב. לאחר שיו"ר ה'פד' בן ברננקי חזר ואמר כי הריבית תיוותר אפסית ל"תקופה ממושכת", גם סגנו דונלד קון רמז לכך השבוע ובעקבות זאת הציפיות בשוק האמריקני להעלאת ריבית מראות כי אין לצפות להעלאה שכזו לפחות עד הרבעון השלישי של 2010.

אולם בחודשים האחרונים נראה כי מה שקובע את המגמה בדולר הוא לאו דווקא נתוני מאקרו, אלא יותר דו"חות כספיים שמפרסמות החברות. ככל שהדו"חות טובים יותר ועוקפים את התחזיות המוקדמות, שוקי המניות ממשיכים לעלות ובהתאם לקורלציה ההפוכה בין המניות לדולר - המטבע האמריקני נחלש. כך קרה גם אתמול (ד'), כאשר אינטל ובנק JP מורגן היכו את התחזיות עם דו"חות טובים יחסית, הדאו ג'ונס טיפס מעל 10,000 נקודות לראשונה מזה שנה - והדולר המשיך להיחלש.

[לאתר המט"ח]