הנדל"ן יכאיב או יניב?

תיק הקניון חשוף לנדל"ן, והיום - יותר מתמיד - החשיפה הזו מחייבת תשומת לב

משקל מניות הנדל"ן בתיק קניון המניות עולה בהדרגה, ולא במקרה. מניות שהשקענו בהן עלו, וחדשות נוספו. אם נרחיב את המושג נדל"ן גם למלונות וחברות הקזינו (שמוכרות שירותי מלונאות), ברור שהחשיפה של הקניון לנדל"ן היא עובדה שצריך להיות מודעים אליה ולנהל אותה.

התחלנו לקנות מניות נדל"ן בגלל המחיר שהיה מגוחך לדעתנו, והמשכנו בזכות מגמת העלייה שהתפתחה וההמלצות החיוביות שבאו בעקבותיה (המלצות בדרך כלל עוקבות אחרי מגמה ולא מקדימות אותה). מכל מקום, מי שלוקח בחשבון את תיק קניון המניות לתהליך קבלת ההחלטות שלו, כדאי שיהיה מודע לחשיפה המוגברת.

שתי הרכישות האחרונות שלנו בתחום הן Apartment Investment & Management (סימול: AIV), ו-SL Green Realty (סימול: SLG). AIV יכולה לעניין כל מי שמחפש עכשיו דירה להשקעה בארה"ב. היא רוכשת, מחזיקה ומפתחת נכסי נדל"ן למגורים. במקום לקחת את הסיכון ובלבול המוח של השקעה בדירה בודדת, אפשר לקבל באמצעות ההשקעה ב-AIV פיזור וניהול מקצועי. החברה מחזיקה 950 נכסים, בהם מעל 145 אלף דירות וחצי מיליון דיירים ב-44 מדינות. המניה כלולה במדד ה-S&P 500 אם כי שווי השוק של החברה נמוך למדי, כ-2 מיליארד דולר.

SLG, ששווי השוק שלה מעל 3 מיליארד דולר, לא כלולה ב-S&P 500 אבל עדיין מעניינת, לדעתנו. החברה מחזיקה בנייני משרדים, רבים מהם בניו יורק, שם גם היא יושבת. תשואת הדיבידנד של המניה לא גבוהה, פחות מ-1%, אבל נראה שיש פוטנציאל לעליית ערך. היא תפרסם את דו"חותיה ב-26 באוקטובר ואז נוכל ללמוד קצת על מצב הענף.

לומדים מביל מילר

ביל מילר, מנהל קרן מניות הערך של לג מייסון, הוא לא מודל חיקוי עבורנו ואנחנו לא נעזרים ברשימת המניות שלו או בהגיגיו בקבלת ההחלטות שלנו. אבל אנחנו עוקבים אחריו כי הוא היה השיאן של רצף התשואה העודפת על ה-S&P 500 בתעשיית קרנות הנאמנות, והפסיד (בעיקר ב-2008), את כל העודף שצבר ויותר.

הוא מעניין אותנו כי גם אנחנו "נרשמנו" לתחרות מול ה-S&P 500, ונוכל ללמוד ממנו על יסודות ההצלחה - והטעויות. הבעיה היא שיום אחד משתנה פרמטר משמעותי במודל ההשקעה, וההיפוך כל כך חד, מהיר ולא צפוי - שאי אפשר לטפל בו בשגרת העבודה הרגילה. ועד שמספיקים להגיב, הנזק גבוה ועלול להיות בלתי הפיך. זה גם הסיכון המהותי ביותר לתיק הקניון. אולי יום אחד יהיה בשוק סיבוב שניקח לא נכון והתיק עלול להתרסק לתהום?

זה מה שקרה לביל מילר אחרי 15 שנים רצופות בהן היכה את השוק, וצריך ללמוד ממנו. צוהר לכך קיבלנו השבוע בכתבה של בארונ'ס עליו, שפורסמה ב"גלובס".

15 שנות ההצלחה שלו הסתיימו ב-2005. ב-2006 התשואה שלו הייתה רק 5.9% לעומת 15.8% ל-S&P, ב-2007 הוא הפסיד 6.7% אולם ה-S&P עלה ב-5.5%, וב-2008 הוא הפסיד 55.1% וה-S&P איבד 37%. הטעות שלו, הוא אומר, היה הציפייה לתרחיש חילוץ והתאוששות דומה לזה של שנות ה-80 - אך זה לא קרה.

לדעתנו, מילר סבל משתי בעיות נוספות. הראשונה היא בעיית הגורו: מילר הפך לסוג של סלבריטי פיננסי, ונראה שאור הזרקורים סינוור אותו והקהה את חושיו. הבעיה השנייה היא שמילר עושה את אותו הדבר כל הזמן, ובכתבה אודותיו קשה לזהות תהליכי התאמה. דבקות במודל היא חשובה, אולם מעת לעת יש להתאים את מודל העבודה ולרענן אותו. למשל, ניתוח טכני והגנות, שני דברים שאנחנו עושים, יכולים היו לסייע למילר לנהל את ההשקעות כפי שהוא מבין - אולם להגן על עצמו מפני ירידות שערים.

גם לנו יש בעיות בלתי פתורות במודל. אחת מהן היא שבמעבר של השוק לירידות, המניות שלנו יורדות יותר מהשוק, וכך גם כשהתיק מוגן הוא עדיין דולף ומפסיד. אפשר להסביר זאת בביטא (תנודתיות) של המניות שהיא גבוהה מ-1, אבל נראה שזה קשור גם לביטא הסנטימנטלית. למניות שלנו יש יחסים טובים עם סנטימנט טוב בשוק והן פגיעות כאשר הסנטימנט נחלש.

אחת האפשרויות שאנחנו חושבים עליה היא בניית "תיק צל" של מניות המתאימות לשוק יורד, אליו נעבור בפרקי הזמן של הירידות. "תיק הצל" יתוחזק כתיק חי ויהיה ערוך ומוכן ל"אכלוס מיידי".

המניה הגדולה ביותר של מילר היא חברת תשתיות החשמל AES (סימול: AES), שפועלת במדינות רבות, גם בתחומי האנרגיה הסולארית ואנרגיית רוח. אנחנו חשובים שמדובר ברעיון השקעה מעניין ונבחן אותו בחיוב.

עדכונים ופעילות

הגנה על הקניון: נפתחה ב-1,062 נקודות ונסגרה ב-1,052 נקודות. נוספו לתיק 23 אלף דולר. פקודת הגנה חדשה ממוקמת מתחת ל-1,065 נקודות.

פעילות: ביום שישי ה-9 באוקטובר סגרנו פוזיציה ב-CME, הקטנו ב-ADM, NOC, וב- NKE - כל המכירות משיקולי ניתוח טכני. קנינו AIV, SLG ו-ERTS. ב-13 באוקטובר מכרנו את WYNN ו-DIS משיקולי ניתוח טכני, והגדלנו פוזיציות ב-ERTS, CVX, STO, JBLU ו-GE. כמו כן, החזרנו לתיק את Quiksilver (סימול: ZQK) וסוף סוף הרחבנו את מתחם החנויות. *

זיו סגל הוא A level 2 Chartered Market Technician (CMT) . דירקטורים: אביבית מנה קליל וסרגיי וסצ'ונוק (אופנהיימר), אלון גל (דאטה פרו), דיוויד סלומון ואלי אברמוביץ (PDM). לעדכונים בזמן אמת ולגרפים של מניות הקניון: אתר "גלובס", מדור ניתוח טכני. הטור נכתב מספר ימים לפני פרסומו. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ני"ע ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. זיו ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בני"ע או נגזרי ני"ע המוזכרים כאן