השקל התחזק היום (ב') קלות מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר המטבע האמריקני נחלש בשוק המט"ח העולמי לשפל של כ-14 חודשים מול האירו. הצמד אירו-דולר חוצה היום את הרף הפסיכולוגי של 1.5 ד' לאירו והדולר נחלש מול 12 מתוך 16 המטבעות המובילים בעולם, על רקע התרבות הסימנים להתאוששות הכלכלית והמשך הראלי בשוקי המניות. במקביל, בשוק המקומי ממתינים לפרסום החלטת הריבית ודיווח בעיתון סיני טוען שסין תגוון את יתרות המט"ח שלה ותמכור דולרים.
סוחרים בשוק מסרו ל"גלובס" כי בנק ישראל התערב היום בשוק המט"ח ורכש 30-40 מיליון דולר, סכום זניח ולפיכך לא השפיע על שערו של המטבע האמריקני. הדולר איבד 0.05% ושערו היציג נקבע ב-3.69 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.12% ל-5.5483 שקלים. בשוק המט"ח העולמי, הדולר מאבד כ-0.2% מול האירו ונסחר סביב 1.503 ד' לאירו.
"בנק ישראל עובד אחרת", אומר לנו סוחר בשוק. "הוא מכניס הוראות קנייה דרך הברוקרים ומעלה את שער הלימיט לאט לאט עד שמישהו מוכר לו. הוא לא מתקשר ישירות לחדרי המסחר וקונה מהם כמו פעם. הוא פועל היום כמו שהוא היה קונה בזמנו את ה-100 מיליון דולר הקבועים מדי יום".
כאמור, הקורלציה ההפוכה בין הדולר ושוקי המניות נמשכת. המשקיעים מעודדים מההתאוששות הכלכלית, התיאבון לסיכון גדל והם נוהרים לאפיק המנייתי תוך נטישת הדולר. לפי סקר שערכה סוכנות הידיעות בלומברג, מדד אמון הצרכנים בצרפת עלה לרמה של (35-) נק' באוקטובר מרמה של (36-) נק' בסטמבר, מה שמהווה איתות נוסף להתאוששות הכלכלית באירופה. כמו כן, מדד אמון הצרכנים בארה"ב צפוי לעלות ל-53.5 נק' מ-53.1 נק'.
סיבה נוספת להיחלשות הדולר היום היא דיווח בעיתון הכלכלי Financial News, אשר נחשב לעיתון הקשור לבנק המרכזי של סין, לפיו סין מתכננת להגדיל את כמות האירו והין ביתרות המט"ח העצומות שלה. אין זו הפעם הראשונה שנושא גיוון יתרות המט"ח של סין עולה לכותרות ובכל פעם מחדש מצליחים דיווחים כאלה להחליש את הדולר. מוקדם יותר השנה רכשה סין, יחד עם מדינות נוספות כגון רוסיה וברזיל, אג"ח של קרן המטבע הבינלאומית בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, וזאת במטרה לגוון את יתרות המט"ח שלה. לפי הדיווח היום ב-Financial News מבייג'ינג, סין תמשיך לשמור את הדולר כמרכיב העיקרי ביתרות המט"ח שלה, אך תפעל לגוון אותן.
נזכיר, כי סין היא המחזיקה הגדולה ביותר של אג"ח ממשלתיות של ארה"ב, אחרי יפן. יתרות המט"ח של סין הן הגדולות בעולם - 2.27 טריליון דולר - כך שכל תזוזה בהן מורגשת היטב בשוק המט"ח העולמי.
ומה יכול בנק ישראל לעשות כדי לחזק את הדולר בישראל כאשר בעולם הוא ממשיך להיחלש? ובכן, לפי דברים שאמר הנגיד סטנלי פישר, התשובה היא כלום. "הדולר נחלש בכל העולם ונגד המגמה הזו אנחנו לא יכולים להילחם", אמר פישר בסוף השבוע. "אנו רואים את התקופה הזו כתקופת מעבר ביציאה מהמשבר ואנו מקווים שלאחר תקופה זו לא נצטרך להתערב בשוק המט"ח אלא לעיתים רחוקות".
בינתיים, הערב יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית לחודש נובמבר, כאשר ההערכה הרווחת בשוק היא כי הריבית תיוותר על כנה ברמה של 0.75%, לאחר שמדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר ירד ב-0.3% והחזיר את האינפלציה השנתית לתוך טווח היעד הממשלתי. הלחצים על בנק ישראל להעלות את הריבית פחתו, אולם יש לציין כי גופים פיננסיים בודדים בכל זאת צופים העלאת ריבית היום, כדוגמת ברקליס קפיטל שצופה העלאה של 0.25% ל-1%.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.