שפל בהשקעות ההון סיכון: "המשבר בהיי-טק רחוק מסיום"

דו"ח ה-Money Tree: חברות ההיי-טק המגובות הון סיכון גייסו בישראל ברבעון השלישי כ-178 מיליון דולר - רמת השקעות מהנמוכות בעשור ■ ההשקעות עלו בכ-10% לעומת הרבעון הקודם, וצנחו בכ-55% לעומת אשתקד

חברות ההיי-טק המגובות הון סיכון גייסו בישראל במהלך הרבעון השלישי של 2009 כ-178 מיליון דולר, עלייה של כ-10% לעומת הרבעון הקודם, בו גויסו כ-162 מיליון דולר, וירידה של כ-55% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בו גויסו כ- 393 מיליון דולר. כך עולה מנתוני דו"ח ה-Money Tree שמדווחת פירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PwC.

עוד עולה מהנתונים, כי 55 חברות היי-טק ישראליות גייסו הון ברבעון השלישי, לעומת 61 חברות שגייסו ברבעון הקודם ו-78 חברות שגייסו הון ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה בכל חברה עמד על 3.2 מיליון דולר, לעומת 2.7 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-5 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

נתוני הדו"ח מצביעים על קיטון חד ברמת ההשקעות שבוצעה במגזר התוכנה - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה במגזר התוכנה למעלה מעשר שנים. מנגד, במגזר מדעי החיים נרשמה עלייה ביחס לרבעונים הקודמים, לרמה השנייה בגודלה במגזר זה בארבע השנים האחרונות. במגזר הקלינטק הושקעו 27 מיליון דולר.

רובי סולימן, שותף בתחום ההיי-טק בקסלמן וקסלמן PwC ישראל, ציין כי "נתוני הסקר הנוכחי מחזקים את המסקנה כי המשבר הנוכחי בתחום ההיי-טק רחוק מלהסתיים. רמת ההשקעות ברבעון הינה מהנמוכות בעשור הנוכחי. יתר על כן, ניתוח מעמיק של הנתונים מגלה כי חלקן של הקרנות הישראליות ברבעון זה ירד לכ-70 מיליון דולר - הסכום הנמוך ביותר מאז נקודת השפל ברבעון הראשון ב-2003. הגידול ברבעון זה נובע רובו ככולו מגידול בהשקעות קרנות זרות".

"נתון מעניין נוסף הינו חוסנו של תחום מדעי החיים ובמיוחד תחום המכשור הרפואי, אשר הוביל את גיוסי ההון ברבעון. נתון זה, בנוסף לכך שבשנה האחרונה האקזיטים המשמעותיים ביותר הינם בתחום זה, מעידים על העוצמה והחשיבות הגדלים של התחום בישראל ועל חוסנה של תעשייה זו אף בזמנים קשים".