לאחר שנקבע אתמול מעל 3.8 שקלים לראשונה מאז תחילת ספטמבר, הדולר שב להיסחר היום (ד') מתחת לרמה זו ובעת קביעת השערים היציגים ע"י בנק ישראל איבד הדולר 0.342% מערכו ונקבע ב-3.793 שקלים. לעומתו התחזק שערו היציג של האירו מול השקל ב-0.287% ונקבע ב-5.5945 שקלים.
מי מזיז את השקל?
בכנס השנתי של החשכ"ל בפאנל שעניינו "מי מזיז את השקל?" - כונסו 4 דמויות מוכרות בשוק המט"ח: בארי טאף, מנהל מחלקת השווקים בבנק ישראל, אילן רביב, מנכ"ל יובנק, אדם רויטר, מנכ"ל חברת חיסונים פיננסים וטל קינן, מנכ"ל חברת KCPS, בניסיון להבין לאן מועדות פניו של הדולר בישראל בפרט ובעולם בכלל.
טאף אמר כי הוא מסכים שלאורך זמן מעמדו של הדולר יישחק ומעמדו של היואן יתחזק. "כדי להיות מטבע רזרבות צריך תשתית כלכלית שלא קיימת באף מדינה באסיה, בייחוד לא בסין. הדברים האלה ייקחו שנים. ברגע שהתנאים יבשילו, המטבע של סין ישקף את כוחה של סין בכלכלת העולם".
בארי טאף עצמו אמר בגלוי מה הוא חושב על הטענות בדבר הספקולנטים שמכוונים לכאורה את שוק המט"ח: "הספקולנטים הם לא הגורמים העיקריים שמשפיעים על שער החליפין. יש תנועות קצרות ויש תנועות פיננסיות ואנחנו צריכים ורוצים את ההשקעות של הזרים. לא ראיתי בשום יום הוכחה לכך שהייתה 'התקפת ספקולנטים' על שער החליפין. לעומת זאת, יש הרבה מאוד ימים שרואים בבירור שהמוכרים הם היצואנים. הם הגורמים העיקריים לייסוף השקל. הצלחת היצוא הישראלי לוחצת על שער החליפין. אין מה לעשות".
"אף אחד לא יודע לאן הולכים שערי המטבעות", אמר רויטר בנחרצות, ובהתייחסו לתחזיות האנליסטים אמר: "הכל קשקוש, אף אחד לא יודע באמת". רביב התייחס גם הוא לקונצנזוס האנליסטים בדבר המשך היחלשות הדולר בשל הזרמות הכספים המאסיביות של הממשל האמריקני לשווקים והגירעון התופח, ואמר כי "מזמן לא ראיתי קונצנזוס כל כך חזק לגבי הדולר. זה נדיר מה שקורה היום. ובדרך כלל שיש כזה קונצנזוס חזק הוא לא מתממש. לכל אלה שכותבים חדשות לבקרים שהדולר ייחלש אני אומר ראינו, שמענו וכל מי שרוצה כבר מכר דולרים".
דו"ח האינפלציה של בנק ישראל
בנק ישראל הגיש היום את דו"ח האינפלציה לרבעון השלישי של 2009 לממשלה, לכנסת ולציבור. הדו"ח הוכן בפורום המוניטרי הבכיר של בנק ישראל בראשות הנגיד סטנלי פישר. הבנק מסר כי תחזית הצמיחה ב-2009 היא 0% ו-2.5% ב-2010. תחזית האבטלה ל-2009 היא 8.1% לעומת תחזית ל-8.5%.
"העודף בחשבון השוטף והלחצים להיחלשות הדולר בעולם צפויים לחזק את השקל", אומר הבנק. ב-2009 צפוי בחשבון השוטף עודף של 7.3 מיליארד דולר לעומת 1.6 מיליארד ב-2008. מהדו"ח עולה כי ההתפתחויות ברבעון השלישי חיזקו את תמונת התפנית המהירה והחדה שהתחוללה בסביבה הכלכלית והפיננסית בישראל.
גם אתמול השקל נסחר מול שני המטבעות בכיוונים מנוגדים, אבל הפוכים לאלה של היום - הדולר התחזק ב-0.8% לשער יציג של 3.806 שקלים, והאירו היציג נקבע בהיחלשות של 0.02% ל-5.5785 שקלים.
גם בזירת המט"ח הגלובלית הדולר נסחר היום בהיחלשות מול המטבעות המרכזיים. האירו מתחזק מולו ב-0.2% ונסחר תמורת 1.4745 דולר לאירו, הליש"ט מתחזקת ב-0.25% ונסחרת ב-1.6462 דולר. זאת כאשר שערו של החוזה העתידי על הזהב זינק אתמול לשיא של כל הזמנים והגיע ל-1,085 דולר לאונקיה.
בארה"ב תפורסם הערב החלטת הריבית שצפויה להישאר ברמתה האפסית, אך המשקיעים יעקבו בקפידה אחרי דיברי יו"ר הפדרל ריזרב, ברננקי ויחפשו סימנים לשינוי במדיניות הריבית לאחר שבשבוע האחרון העלו אוסטרליה ונורבגיה את הריביות.
מחר יפורסמו החלטות הריבית באירופה ובבריטניה, שעפ"י הערכות צפויות להישאר אל כנן. ביום שישי הקרוב יפורסמו בארה"ב נתוני התעסוקה החודשיים. בבנק ירושלים מעריכים כי נתונים גרועים מהצפוי יגרמו לירידות בבורסות מחד ויעמיקו את התחזקות הדולר לטווח הקצר מאידך. נתונים טובים יחזירו לדעתם את מגמת האופטימיות לבורסות ויובילו שוב להיחלשותו של הדולר.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.